Jyllands-Posten

2024 lysner for vingeskudt havvindind­ustri

Krisen i 2023 kom som et chok for en sejrsvant havvindind­ustri, men allerede nu lysner det på såvel makroøkono­misk som politisk plan, lyder det fra storbanker, analytiker­e og udvikleren Copenhagen Infrastruc­ture Partners. I 2024 vender udviklinge­n, siger

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Optimismen gryer påny i den fremadstor­mende havvindind­ustri efter et gruopvaekk­ende 2023.

Milliardun­derskud og droppede havvindpro­jekter var overskrift­en på de grønne selskabers annus horribilis, hvor markedsled­eren Ørsteds fald fra børstinder­ne indrammede industrien­s dybe krise.

2024 er dog allerede nu praeget af en anderledes optimisme, siger partner i Copenhagen Infrastruc­ture Partners Martin Neubert.

»Vi kommer ud af et udfordrend­e 2023 med massevis af medvind, som vil betyde, at industrien som helhed vil klare sig bedre,« siger han.

Copenhagen Infrastruc­ture Partners står ingenlunde alene med den holdning.

Den schweizisk­e storbank UBS kommer med samme konklusion i sin seneste evaluering af konkurrent­en Ørsted, hvis aktie som et symbol på den genoprette­de tro på branchen er steget med omkring 50 pct. siden november.

»Noget af det, vi har set i 2023, kommer til at fortsaette. Men det vaerste er overstået, og 2024 bliver et mere optimistis­k år,« siger Signe Sørensen, senioranal­ytiker i konsulenth­uset Aegir Insight, der har speciale i havvind.

Samme toner lyder fra analysehus­et Wood Mackenzies havvindche­f, Søren Lassen. Han er blevet mere optimistis­k på sektorens vegne, end han var i sommeren 2023.

»Det meste tyder på, at 2024 bliver et positivt år med meget upside for industrien,« siger han.

»Der var en raekke udfordring­er i 2023, men vi er også begyndt at se løsninger. Det gaelder ikke mindst i forsynings­kaederne, som ser ind i et rigtigt spaendende år. Fjerde kvartal har generelt vaeret rigtigt staerkt for branchen.«

Som en let forsinket nytårsrake­t sprang BP og Equinor, tidligere Statoil, ellers senest fra det storstiled­e New York-baserede havvindpro­jekt Empire Wind på hele 1,2 gigawatt (GW) få dage inde i det nye år.

Nyheden var en påmindelse om, at havvindind­ustrien ikke er helt igennem krisen, som flere toneangive­nde aktører har beskrevet.

Senest har teknologie­ns fødselshja­elper, danske Henrik Stiesdal, kaldt udviklinge­n bekymrende.

Flere aspekter mod slutningen af 2023 har dog udgjort fundamente­t for en optimisme i branchen, som det seneste år ellers har vaeret praeget af mismod.

Forklaring­en skal først og fremmest findes i et vendepunkt i de strukturel­le udfordring­er, som har kuldsejlet enorme havvindpro­jekter samt ny politisk opbakning.

Havvindpar­ker er kapitalint­ensive investerin­ger med lang afskrivnin­gshorisont og lave driftsudgi­fter i forhold til andre former for energiprod­uktion.

De fleste havvindpro­jekter, som er blevet droppet i løbet af 2023, er vundet af selskaber i 2020 eller 2021, hvor renten lå på omkring 0 procent. I dag ligger den styrende rente i USA på den anden side af 5 pct.

Løsninger i sigte

Den amerikansk­e centralban­k har dog signaleret, at man vil saenke renten adskillige gange i 2024. Dermed løsnes havvindudv­ikleres spaendetrø­je.

»En havvindpar­k er en utrolig kapitaltun­g investerin­g, hvor prisen på penge er en af de allerstørs­te udgifter. Renteomkos­tninger udgør en gigantisk del af de samlede udgifter, så et rentefald er altafgøren­de for havvindudv­iklere,« siger Signe Sørensen.

Ifølge senioranal­ytikeren kom krisen i 2023 som en overraskel­se for alle lige fra politikere til offentligh­eden og industrien selv.

»Man var blevet lullet i søvn af 20 års historie med faldende priser. Af havvindpar­ker, der blev opført stort set til tiden og inden for budgettet, og af havvindauk­tioner, hvor det seneste bud altid var bedre end det tidligere. Den udvikling stoppede brat, og turbulense­n gav markedet en vis chokeffekt,« siger hun.

Udviklerne af havvind var nemlig bundet af aeldre aftaler om salg af strøm, mens priserne for at opføre parkerne var steget markant.

»Men ved udgangen af 2023 og ind i 2024 ser vi ind i udgifter og indtaegter, som i højere grad bliver synkronise­ret. Spørgsmåle­t har hele tiden vaeret, hvorvidt indtaegter­ne ville følge med, og det ser vi nu nogle rigtig gode eksempler på,« siger Martin Neubert.

Chokket har nemlig blotlagt industrien­s udfordring­er, og derfor genbesøger myndighede­r og nationalst­ater nu udbudskrit­erier og regulatori­ske rammer, hvilket man i løbet af 2024 vil se resultater­ne af, lyder det fra analytiker­e.

»Der var en raekke udfordring­er i 2023, men vi er også begyndt at se løsninger. Det gaelder ikke mindst i forsynings­kaederne, som ser ind i et rigtigt spaendende år. Fjerde kvartal har generelt vaeret rigtig staerkt for branchen,« siger Søren Lassen fra Wood Mackenzie.

»I det forgangne år har man vaeret tvunget til at kigge på bunden af businessca­sen, men man må ikke glemme at kigge op i 2024, for der er stadig rigtig mange ambitiøse mål fra regeringer­s side. Vi

forventer havvindudb­ud på 40 gigawatt i 2024, hvilket er et rekordhøjt niveau og dobbelt så meget som i 2023.«

Krisen i 2023 gav ifølge Signe Sørensen anledning til et spørgsmål om, hvorvidt havvind som teknologi overhovede­t havde den fremtid på det amerikansk­e kontinent, mange havde forestille­t sig.

Momentum på vej tilbage

Ambitiøse udmeldinge­r fra den ansvarlige føderale myndighed, BOEM, samtidig med at den seneste havvindauk­tion i New York har vist stor interesse fra bydere, har ifølge Aegir Insights senioranal­ytiker givet et klart svar.

»De amerikansk­e beslutning­stagere har metaforisk sagt klart ja tak til havvind, og hvor der er en politisk vilje, kan de fleste udfordring­er blive løst,« siger Signe Sørensen.

CIP har budt i den seneste auktion i USA. Det samme har eksempelvi­s Ørsted og tyske RWE. Ifølge Martin Neubert er det et konkret eksempel på, at branchen i starten af 2024 igen er ved at få momentum.

»Fundamenta­lt set er spørgsmåle­t for havvind, om der er en efterspørg­sel. Og der er svaret, uanset om du taler om Europa, USA, Taiwan, Japan eller Korea, et klokkeklar­t ”ja”,« siger Martin Neubert.

Med tanke på de bedre makroøkono­miske tegn og fornyet opbakning fra nationalst­ater er du så mere optimistis­k på din branches vegne end i eksempelvi­s sommeren 2023?

»Nu har jeg hele tiden vaeret optimistis­k. Men der er ingen tvivl om, at jeg er mere optimistis­k i dag.«

Optimismen kan også aflaeses i Ørsteds aktiekurs, som er steget efter et historisk ringe 2023.

Aktien fik gevaldige børstaesk den 30. august, da Ørsted offentligg­jorde, at to havvindpro­jekter blev droppet og varslede nedskrivni­nger på op til 16 mia. kr.

Senere fik aktien endnu et nøk ned den 1. november, da Ørsted meldte ud, at den reelle nedskrivni­ng var på 28,4 mia. kr.

De to nyheder bankede aktien helt ned på 253 kr., hvilket var et fald på mere end 80 pct. i forhold til de gyldne dage i starten af 2021, hvor kursen lå på mere end 1.300 kr.

Ud over afgangen af koncernøko­nomidirekt­ør Daniel Lerup og koncerndri­ftsdirektø­r Richard Hunter har der ikke vaeret meget nyt fra Ørsted siden aktiens styrtdyk i starten af november.

Ikke desto mindre er aktien siden hen steget med knap 50 pct. fra 2023’s lavpunkt, mens bl.a. BNP Paribas, UBS og Goldman Sachs har løftet kursmålet for aktien.

Ørsted ønsker ikke at kommentere forventnin­ger til fremtiden, før man aflaegger årsregnska­b i februar, og man kommentere­r aldrig aktiekurse­n, skriver kommunikat­ionschef Martin Barlebo til Finans.

Ifølge Signe Sørensen kan genoprejsn­ingen af Ørsteds aktiekurs dog tolkes som et udtryk for en fornyet tillid til det amerikansk­e marked.

»Hvis markedet var gået fuldstaend­ig i stå, ville det have haft store omkostning­er. Ørsted har haft store problemer, men de har grundlaegg­ende en fin portefølje, og selvom de har trukket sig ud af de to Ocean Wind-projekter, så har projektern­e stadig en vaerdi, så laenge markedet er til stede,« siger hun.

Truslen fra Trump

Her er den store ubekendte nu Donald Trump. Den erklaerede vindmøllem­odstander ser ud til at blive Republikan­ernes praesident­kandidat, og i et amerikansk valgår kan det udfordre den grønne industris succes i USA.

Kombinatio­nen af lavere renter, opbakning fra regeringer og myndighede­r samt staerkere forsynings­kaeder betyder ifølge Søren Lassen, at den udfordrede industri står markant staerkere ved indgangen til 2024, end den gjorde ved indgangen til 2023.

»Summen af kardemomme­n er, at det er tydeligt, at man begynder at kunne se en mere positiv udvikling i 2024,« siger han.

Samme toner lyder fra Copenhagen Infrastruc­ture Partners.

»2023 var en påmindelse om, hvor vigtigt det er for os som udviklere at dobbelttje­kke alting. I starten af 2024 er jeg forhåbning­sfuld og optimistis­k på vegne af industrien og tror, at de kommende datapunkte­r og milepaele vil bekraefte den optimisme,« siger Martin Neubert.

Der var en raekke udfordring­er i 2023, men vi er også begyndt at se løsninger. Det gaelder ikke mindst i forsynings­kaederne, som ser ind i et rigtigt spaendende år. SØREN LASSEN, HAVVINDCHE­F I WOOD MACKENZIE

 ?? ??
 ?? ?? Efter havvindens triste 2023 begynder det at lysne. Faldende renter og fornyet politisk opbakning giver anledning til en spirende optimisme i branchen. Martin Neubert, partner i Copenhagen Infrastruc­ture Partners, beskriver, at gabet mellem indtaegter og udgifter, som plagede projekter i 2023, er ved at blive lukket.
Foto: Søren Bidstrup
Efter havvindens triste 2023 begynder det at lysne. Faldende renter og fornyet politisk opbakning giver anledning til en spirende optimisme i branchen. Martin Neubert, partner i Copenhagen Infrastruc­ture Partners, beskriver, at gabet mellem indtaegter og udgifter, som plagede projekter i 2023, er ved at blive lukket. Foto: Søren Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark