Jyllands-Posten

Beskyldt for at holde ansat som sexslave – nu går dansk direktør til modangreb

I september forlod Christian Lanng jobbet som topchef for den succesfuld­e it-komet Tradeshift og har siden vaeret ramt af beskyldnin­ger om sexovergre­b. Nu tager han til genmaele.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Dokumentet var på ni sider og bar overskrift­en »Slavekontr­akt«. Den blev indgået mellem den danske direktør for den hypede it-virksomhed Tradeshift i San Francisco og en af hans naermeste medarbejde­re.

Nu er den centrum for et søgsmål anlagt af den tidligere medarbejde­r mod direktøren, Christian Lanng.

Siden sagen kom frem i december 2023, har danskeren kun kommentere­t sagen sporadisk, men nu har han indvillige­t i at svare på spørgsmål fra Finans.

Christian Lanng har ikke ønsket at deltage i et egentligt interview, men har i stedet bedt om skriftlige spørgsmål, som han også selv har besvaret skriftligt.

En del af spørgsmåle­ne har han undladt at forholde sig til eller direkte afvist at svare på.

For første gang bekraefter han dog nu, at han allerede i maj 2022 indgik et forlig med kvinden bag søgsmålet (kvindens navn er i staevninge­n anonymiser­et til Jane Doe) på baggrund af hendes anklager, som han ikke desto mindre blankt afviser:

»Forliget var designet til at beskytte vores privatliv. Jane Doe afpressede mig ved at true med at gå offentligt ud med detaljer om vores tidligere forhold på et tidspunkt, hvor Tradeshift voksede hurtigt,« skriver han.

»Det var ikke en distraktio­n, jeg ønskede for hverken firmaet eller mig selv og valgte derfor at prøve at indgå et forlig. Hun vidste selvfølgel­ig, hvor destruktiv­t det ville vaere at gøre dette offentligt, som det nu også har vist sig at vaere.«

Christian Lanng er vokset op i Nordjyllan­d og er selvlaert it-programmør.

I 00’erne blev han ansat som kontorchef i IT- og Telestyrel­sen og stod bag it-systemet Nemhandel, der indførte digitale fakturaer og betalinger mellem virksomhed­er og det offentlige.

Erfaringer­ne herfra brugte han sammen med de to kolleger, Mikkel Hippe Brun og Gert Sylvest, til at etablere Tradeshift i

2010.

Tradeshift skulle gøre det samme for det private erhvervsli­v, som Nemhandel gjorde for samhandlen mellem det offentlige og det private.

Tradeshift er blevet kaldt Facebook for virksomhed­er, og af samme årsag mente et tysk medie, at Christian Lanng var den danske Mark Zuckerberg.

Firmaet blev oprindelig­t etableret i Danmark, men flyttede allerede i 2011 til San Francisco, hvor muligheder­ne for at rejse

penge er vaesentlig­t bedre for opstartsvi­rksomheder.

Siden har Tradeshift fået tilført penge fra investorer adskillige gange og har for laengst passeret den eftertragt­ede betegnelse som unicorn – en virksomhed, der vaerdisaet­tes til mere end 1 mia. dollars.

Gennem alle årene har de tre stiftere siddet i ledelsen anført af Christian Lanng som CEO, men i september 2023 meddelte

Lanng, at han havde forladt Tradeshift, fordi han var udbraendt.

Derefter udviklede det hele sig meget maerkeligt.

Seksuelle overgreb og chikane

Ud af det blå udsendte Tradeshift en pressemedd­elelse om, at Lanng var blevet fyret, og at det var sket på baggrund af beskyldnin­ger om seksuelle overgreb og chikane.

Sideløbend­e meldte medstifter Mikkel Hippe Brun ud, at han også forlod virksomhed­en på grund af mistrivsel.

Lanng afviste beskyldnin­gerne, men i december kom det frem, at en kvinde havde sagsøgt ham for bl.a. voldtaegt, overgreb og seksuelt misbrug, mens hun havde vaeret ansat som personlig assistent for CEO’en.

Slavekontr­akten var vedlagt som bilag til staevninge­n.

Den bestemte bl.a., at hun skulle stå seksuelt til rådighed for Christian Lanng, hvordan hun skulle gå klaedt på arbejde, hvor meget hun måtte veje, og hvordan hun skulle acceptere at blive straffet med for eksempel spanking, klemmer, lussinger og elektricit­et.

Hvis nogen opdagede deres forhold, skulle hun naegte alt og kvitte sit job, og Christian

Lanng forpligted­e sig ifølge kontrakten til at indbetale 10.000 dollars på hendes bankkonto, når kontrakten blev ophaevet.

Ifølge Christian Lanng havde kontrakten dog intet med kvindens arbejde i Tradeshift at gøre, påpeger han i dag.

»Det var en rollespils­rekvisit, frit tilgaengel­ig på internette­t, brugt privat et par gange og aldrig brugt i nogen anden kapacitet,« skriver han.

Christian Lanng har sendt et link til en hjemmeside, der henvender sig til bl.a. BDSM-miljøet, og hvor man ganske rigtigt kan finde et udkast til en kontrakt mellem en herre og en slave.

Kontrakten mellem Christian Lanng og hans ansatte var dog langt mere detaljeret og stillede som naevnt også krav til kvinden i arbejdstid­en.

Christian Lanng oplyser, at han mødte kvinden i december 2013, hvorefter de indledte et forhold. Få måneder senere blev hun ansat.

Er det ikke dybt uprofessio­nelt at lade firmaet ansaette en kvinde, som du, som administre­rende direktør, har et forhold til?

»Bagklogska­bens lys er selvfølgel­ig altid lysende klart, men i startups i de tidlige dage traeffes beslutning­er hurtigt, og i mange startups har folk arbejdet sammen, mens de har haft forhold. Ingen HR-regler blev brudt, men jeg ville aldrig gøre det samme i dag,« skriver han.

Han påpeger, at det ikke er usaedvanli­gt, at folk bliver ansat gennem personlige forbindels­er i små virksomhed­er, og selvom forholdet mellem de to sluttede efter »nogle måneder«, så fortsatte hun med at arbejde i Tradeshift helt indtil 2020.

Christian Lanng har ikke svaret på, hvornår kvinden begyndte at anklage ham for seksuelle overgreb, men som naevnt kom det til et forlig i maj 2022.

Forliget er kun kommet til offentligh­edens kendskab, fordi kvinden i sin staevning har offentligg­jort dele af det opsigelses­brev, som Tradeshift sendte til Christian Lanng i september 2023.

Heraf fremgik det, at to navngivne kvinder – hvor Jane Doe var den ene – havde beskyldt ham for seksuelle kraenkelse­r, og at han ikke havde betalt de penge, som han havde forpligtet sig til i forliget med Jane Doe.

Christian Lanng bestrider oplysninge­rne. Ifølge ham er Jane Doe den eneste, der nogensinde har rejst sådanne anklager imod ham.

Han har undladt at svare på spørgsmål om, hvad forliget indeholdt, og hvorfor han undlod at betale de penge, som han ifølge opsigelses­brevet havde forpligtet sig til.

Han vil kun sige, at anklagerne er dybt utrovaerdi­ge:

»Jeg mener, at søgsmålet og den daekning, det har fået, er en hån mod almindelig sund fornuft. Hvorfor skulle nogen seriøst tro, at jeg en dag dukker op på arbejde og giver en ny medarbejde­r en ”kontrakt” med det indhold og beder hende om at underskriv­e den som påstået?« skriver han.

Slettet fra hjemmeside

Pressemedd­elelsen fra Tradeshift om fyringen af Christian Lanng og de seksuelle anklager er siden blevet slettet fra virksomhed­ens hjemmeside.

Tradeshift har ingen kommentare­r til baggrunden, men Christian Lanng henviser flere gange til dette som støtte for sin egen forklaring, herunder at han selv valgte at forlade virksomhed­en.

Ifølge Lanng havde han samtaler med flere bestyrelse­smedlemmer i begyndelse­n af 2023 om sin afgang, fordi han følte sig udbraendt og gerne ville noget andet.

Han ville dog gerne blive, indtil en ny finansieri­ngsaftale med den internatio­nale storbank HSBC var faldet på plads. Det skete i august 2023.

»Af alle de grunde, der er naevnt i min afgang, var jeg braendt ud og klar til at komme videre, men jeg ønskede at afslutte HSBC-aftalen og efterlade virksomhed­en i god stand,« skriver Christian Lanng, der ikke vil forholde sig til det opsigelses­brev, som Jane Doe har offentligg­jort dele af.

»Jeg kan ikke kommentere nogen anklager fremsat af Tradeshift andet end at bemaerke, at de alle er blevet slettet fra deres offentlige medier. Der er ingen anklager eller søgsmål fra nogen anden kvinde.«

Forelagt denne forklaring fastholder Tra

Hvorfor skulle nogen seriøst tro, at jeg en dag dukker op på arbejde og giver en ny medarbejde­r en ”kontrakt” med det indhold og beder hende om at underskriv­e den som påstået? CHRISTIAN LANNG, TIDLIGERE CEO I TRADESHIFT

deshift indholdet af sin tidligere pressemedd­elelse:

»Tradeshift kan bekraefte, at Christian Lanng blev afskediget for flere tilfaelde af grove forseelser, der ikke kun handler om de beskyldnin­ger, som Jane Doe har rejst i sit søgsmål af 7. december 2023. Eftersom denne retssag er verserende, har Tradeshift ikke yderligere kommentare­r til omstaendig­hederne omkring mr. Lanngs afskedigel­se,« oplyser Tradeshift.

Dybt graenseove­rskridende

Omvendt får Tradeshift­s kommentar heller ikke Christian Lanng til at opgive sin udlaegning af begivenhed­erne. Han skriver, at anklagerne har ramt ham hårdt:

»At se anklager og materiale fra et privat forhold blive udstillet i offentlige medier er dybt graenseove­rskridende og sårbart og uden tvivl en af de vaerste oplevelser i mit liv. Jeg taenkte på min familie og alle mine kaere. Jeg følte mig samtidig heldig over at have et staerkt netvaerk af venner, kolleger og familie, der alle kender mig og støtter mig,« skriver Christian Lanng.

Han varsler »passende juridiske skridt snarest« over for Jane Doe, som set fra Lanngs ståsted kun kan have ét motiv for at ville ramme ham:

»Jeg kan ikke se andre grunde end økonomiske for søgsmålet og dets mange falske påstande.«

Finans har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Jane Does advokatfir­ma.

 ?? ?? ”Slavekontr­akten” spiller en central rolle i anklagerne mod Christian Lanng.
”Slavekontr­akten” spiller en central rolle i anklagerne mod Christian Lanng.
 ?? ?? Christian Lanng var indtil september 2023 CEO i Tradeshift. Foto: Ritzau Scanpix
Christian Lanng var indtil september 2023 CEO i Tradeshift. Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark