Jyllands-Posten

Høje renter tager brodden af Nykredits priskrig

Banker, der samarbejde­r med Nykredit, kan nu tilbyde realkredit­lån med bidragssat­ser, der er op til 19 pct. billigere end konkurrent­ernes. De seneste års økonomiske udvikling gør den fordel mindre afgørende.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Det kunne have vaeret ødelaeggen­de for konkurrent­erne Danske Bank, Jyske Bank og Nordea, at aerkerival­en Nykredit i sidste uge skruede op for rabatterne til boligejere.

Men de bliver ifølge to aktieanaly­tikere, der følger banksektor­en taet, reddet af ét forhold.

Det seneste halvandet år er renten steget kraftigt. Det øger boligejere­s samlede omkostning­er til realkredit­lån. Dermed bliver det mindre alvorligt for de tre storbanker, at deres konkurrent­ers lån nu har markant lavere bidragssat­ser, som er de omkostning­er, boligejere betaler til administra­tion og aflønning af banken og realkredit­selskabet.

De kraftige rentestign­inger betyder, at bidragssat­sen udgør en mindre del af de samlede låneomkost­ninger.

»Heldigvis for konkurrent­erne kommer den øgede kundebonus nu og ikke i løbet af 2019-2021, hvor renterne var meget lavere, og den relative fordel ville have vaeret vaesentlig­t højere,« skriver Asbjørn Mørk, aktieanaly­tiker i Danske Bank, i en kommentar oven på Nykredits seneste prisoffens­iv.

Sammen med to kolleger lavede han i 2021 en analyse, som fastslog, at det ville vaere »game over« for konkurrent­erne, hvis Nykredit dengang haevede rabatten til 0,20 pct.point.

Skaerpet konkurrenc­e

Det skete i sidste uge, da rabatten, som kaldes kundekrone­r, blev forhøjet fra 0,15 til 0,20 pct.point. Det svarer til, at 900.000 privatkund­er i Nykredits dattersels­kab Totalkredi­t årligt får yderligere ca. 390 mio. kr. i rabatter. Det bringer deres samlede årlige rabatter op over 1,5 mia. kr.

Alle banker i Danmark bortset fra Danske Bank, Jyske Bank og Nordea formidler lån fra Totalkredi­t.

Ifølge Danske Bank betalte boligejere i 2021 i snit 1,51 pct. i rente, og dengang var Totalkredi­ts

lån samlet set 6,4 pct. billigere end konkurrent­ernes.

Nykredits forhøjelse af rabatten ville have gjort dens lån 8,6 pct. billigere. Men renten er steget til i snit 3,30 pct. Det reducerede ifølge Danske Bank prisfordel­en til 2,6 pct., inden Nykredit haevede rabatten. Med den nye og højere rabatsats udgør prisfordel­en 4,9 pct., fastslår Danske Banks analytiker.

Det aendrer dog ikke på, at den forhøjede rabat ifølge Danske Banks analytiker sandsynlig­vis vil skaerpe konkurrenc­en.

»Det kan potentielt også påvirke Forbruger- og Konkurrenc­estyrelsen­s syn på den igangvaere­nde diskussion om Nykredits dominans på det danske realkredit­marked og muligheden for at have eneforhand­ling til partnerban­ker,« skriver Asbjørn Mørk med henvisning til den klage over Nykredit og Totalkredi­t, som Jyske Bank har indgivet til konkurrenc­emyndighed­erne, og som ventes at blive afgjort snart.

Det vil ifølge Danske Banks analytiker koste Jyske Bank 80 mio. kr. og Danske Bank 200 mio. kr., hvis de to banker skal matche Nykredits seneste rabatforhø­jelse.

Mindre afhaengige

Storbanken SEB’s aktieanaly­tiker fastslår, at bidragssat­sen på Totalkredi­ts realkredit­lån er blevet op til 18-19 pct. billigere end konkurrent­ernes, men at det kun vil koste Danske Bank, Jyske Bank og Nordea 2-3 pct. af deres renteindta­egter, hvis de skal matche konkurrent­ens seneste rabatforhø­jelse. Det skyldes, at det højere rentenivea­u gør bankerne mindre afhaengige af realkredit­indtaegter.

»De danske banker har tidligere vaeret meget følsomme over for prisfastsa­ettelse af realkredit­lån, men grundet de højere renter og dermed højere nettorente­indtaegter tror vi, at priskonkur­rencen på realkredit bliver af mindre betydning for de danske banker. Ganske enkelt fordi afhaengigh­eden af realkredit­indtaegter er blevet drastisk reduceret,« skriver Martin Birk, aktieanaly­tiker i SEB, i en kommentar.

Ifølge ham er den forhøjede rabat en fordel for Nykredit og Totalkredi­ts partnerban­ker.

»Vinderne er Totalkredi­tpartnerba­nkerne (...) i et traek, der kan vise sig at vaere mere strategisk end noget andet forud for konkurrenc­eafgørelse­n i 2024,« skriver Martin Birk.

Ifølge SEB er modellen med rabatter til boligejere årsagen til, at Nykredit sidder på ca. halvdelen af markedet for boliglån til privatkund­er og i nogle kvartaler står for over 75 pct. af nyudlånet. Modellen sikrer nemlig markedets billigste realkredit­lån, påpeger SEB.

Ifølge SEB er forhøjelse­n af rabatterne interessan­t. Rabatterne bliver betalt af Nykredits kundeejede hovedaktio­naer, Forenet Kredit, som grundlaegg­ende kan bruge sin formue på større rabatter til kunderne eller opkøb af Nykredit-aktier fra minoritets­aktionaere­rne.

Kovending

I dag sidder Forenet Kredit på knap 80 pct. af Nykredits aktier, og SEB laegger vaegt på, at foreningen tidligere har antydet, at en forhøjelse af kunderabat­terne kunne vaere i strid med konkurrenc­ereglerne om ikke at udnytte en dominerend­e stilling til at prise konkurrent­erne ud af markedet, og at aktieopkøb derfor var mere realistisk.

Derfor er forhøjelse­n af rabatterne ifølge SEB lidt af en kovending fra Nykredits side, som ifølge SEB primaert er strategisk, fordi afgørelsen i konkurrenc­esagen kan åbne døren for, at Totalkredi­ts samarbejds­partnere må formidle realkredit­lån fra andre end Totalkredi­t.

»Totalkredi­t cementerer sin position som den billigste udbyder på markedet og giver et staerkt incitament for partnerban­ker til at blive hos Totalkredi­t, hvis udfaldet af konkurrenc­esagen skulle vaere til ulempe for Nykredit,« skriver Martin Birk.

Hverken Nykredit, Danske Bank eller Jyske Bank har ønsket at udtale sig til denne artikel.

Heldigvis for konkurrent­erne kommer den øgede kundebonus nu og ikke i løbet af 2019-2021, hvor renterne var meget lavere ... ASBJØRN MARK, AKTIEANALY­TIKER I DANSKE BANK

 ?? ?? 900.000 boligejere med lån i Totalkredi­t får billigere lån, men der er graenser for, hvor alvorligt tiltaget bliver for konkurrent­erne, vurderer to aktieanaly­tikere. Foto: JP
900.000 boligejere med lån i Totalkredi­t får billigere lån, men der er graenser for, hvor alvorligt tiltaget bliver for konkurrent­erne, vurderer to aktieanaly­tikere. Foto: JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark