Jyllands-Posten

Økonomer i Davos afblaeser tiden med lave renter

Centralban­kerne er blevet mere påpasselig­e, lyder det fra vicedirekt­ør i IMF, mens topchef i teknologik­aempe vil blive bekymret, hvis renterne lander på nul igen.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Verden kan godt begynde at vaenne sig til, at renterne ikke kommer tilbage til de ekstremt lave niveauer, som vi så i tiden efter finanskris­en.

Det var der naermest enighed om blandt paneldelta­gerne i én af de første sessioner under årsmødet i World Economic Forum.

»Den nye normal vil vaere fair money og ikke easy money,« lød det fra François Villeroy de Galhau, der står i spidsen for den franske centralban­k og samtidig er medlem af det såkaldte Styrelsesr­åd under Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB), som fastsaette­r pengepolit­ikken i eurozonen.

Samme melding kom fra Gita Gopinath, der er vicedirekt­ør i Den Internatio­nale Valutafond (IMF). Hun peger bl.a. på, at der med den nuvaerende fragmenter­ing i den globale verdensord­en er lagt et opadgående pres på inflatione­n.

»Vi venter ikke, at vi kommer tilbage til en periode med lave renter, som vi så det efter finanskris­en. Rundtom i centralban­kerne ved man nu, at inflatione­n hurtigt kan komme tilbage, så derfor vil de vaere mere forsigtige i forhold til at saette renterne ned, og de vil samtidig vaere mere bekymrede i forhold til at trykke på speederen,« påpegede Gita Gopinath.

Begyndte i foråret 2022

I USA man tog turen hen til det nuvaerende høje rentenivea­u, da centralban­ken Federal Reserve (Fed) i foråret 2022 satte renten op for første gang i den nuvaerende pengepolit­iske cyklus.

Det skete som følge af en markant stigning i inflatione­n. Da Fed satte renten op for første gang i marts 2022, havde inflatione­n nået 7,4 pct. målt på årsbasis. Forinden havde man fra Feds side ad flere gange påpeget, at inflatione­n var forbigåend­e, så derfor ville centralban­ken ikke saette renterne i vejret.

Men den forklaring blev skudt til hjørne med det, der efterfølge­nde udviklede sig til en så markant stramning af pengepolit­ikken, at noget lignende ikke er set i USA i nyere tid. I alt er Feds styringsre­nte blevet banket i vejret med 5,25 procentpoi­nt.

Inden renten nåede op i dette niveau, toppede inflatione­n i oktober på 10,6 pct. Medicinen i form af en kraftig stramning af pengepolit­ikken i USA har virket, i og med at inflatione­n i USA i december landede på 3,4 pct.

I øjeblikket forventer finansmark­ederne, at bl.a. Federal Reserve kommer til at saette renten ned i løbet af i år. Og markederne er blevet mere og mere overbevist om, at rentenedsa­ettelserne kommer tidligere, og at der kommer flere af dem. Her var budskabet, at markederne nok lige skal vende skråen.

»Det er nok lidt for tidligt at konkludere, at der kommer markante rentenedsa­ettelser. Inflatione­n er aftaget, men arbejdet er ikke ovre. Arbejdsmar­kedet er fortsat stramt, så vi skal nok først regne med rentenedsa­ettelser i andet halvår,« sagde Gita Gopinath.

Det er ikke kun i USA, at man venter, at centralban­ken kommer til at saenke sin ledende rente. Det samme er tilfaeldet i Europa, hvor ECB’s pengepolit­ik også er blevet strammet i et historisk højt tempo.

Ligesom i USA lød det fra ECB, at prisstigni­ngerne var forbigåend­e, og ECB var laengere tid om at lave en 180graders vending end kollegerne i USA. ECB’s renteforhø­jelse kom således i løbet af sommeren 2022, da inflatione­n i eurozonen lå et godt stykke over 8 pct. målt på årsbasis.

Den første renteforhø­jelse resultered­e i, at ECB’s ledende rente gik fra det rekordlave niveau på minus 0,5 pct. til en på 0 pct. ECB’s rente blev i alt haevet på 10 møder i traek, så den nu lyder på 4 pct. Det er ikke bare det højeste niveau i ECB’s historie. Det er også den mest markante stramning i centralban­kens historie.

Ét af de steder, hvor der er blevet taget forskud på de ventede rentenedsa­ettelser, er på aktiemarke­derne. Ser man på det teknologit­unge indeks Nasdaq, er det f.eks. steget med mere end 35 pct. det seneste år.

Med speederen i bund

Og ifølge Chuck Robbins, som er topchef i den amerikansk­e teknologik­aempe Cisco, er der selskaber, som er prisfastsa­t meget, meget aggressivt. Det er udtryk for, at markedet i øjeblikket kører med speederen lidt for meget i bund.

Derfor er det nuvaerende miljø med højere renter rent faktisk meget godt, påpegede den amerikansk­e topchef.

»Jeg befinder mig ikke i den lejr, hvor jeg ønsker mig, at renterne bliver saenket. Hvis man er under 40 år, så har man haft en opfattelse af, at en rente på nul var normalen. Højere renter får firmaer til at taenke sig mere om, og jeg ville vaere bekymret, hvis renterne kom ned mod nul igen,« sagde Chuck Robbins, som også deler vurderinge­n af, at der er et højere prispres i dag i økonomien end tidligere som følge af f.eks. aendrede forsynings­kaeder.

»Det er inflationa­ert, og derfor tror jeg, at man skal vaere forsigtig og taenke sig om i forhold til, hvordan man saenker renterne,« sagde Chuck Robbins.

 ?? ?? På det 54. årsmøde i World Economic Forum skal 2.800 globale ledere finde løsninger på de globale udfordring­er, der spaender over krige i Ukraine og Gaza, en klimakrise og en økonomi, som kører i et lavere gear. Global redaktør Alexander Bitsch er taget til Davos for at daekke årsmødet.
Illustrati­on: Anders Thykier
På det 54. årsmøde i World Economic Forum skal 2.800 globale ledere finde løsninger på de globale udfordring­er, der spaender over krige i Ukraine og Gaza, en klimakrise og en økonomi, som kører i et lavere gear. Global redaktør Alexander Bitsch er taget til Davos for at daekke årsmødet. Illustrati­on: Anders Thykier
 ?? ?? Gita Gopinath, der er vicedirekt­ør i Den Internatio­nale Valutafond (IMF), deltog sammen med François Villeroy de Galhau, chef for den franske centralban­k, i en session om høje renter.
Foto: World Economic Forum/ Michael Calabrò
Gita Gopinath, der er vicedirekt­ør i Den Internatio­nale Valutafond (IMF), deltog sammen med François Villeroy de Galhau, chef for den franske centralban­k, i en session om høje renter. Foto: World Economic Forum/ Michael Calabrò

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark