Jyllands-Posten

Kan angreb i Det Røde Hav ødelaegge den bløde landing?

Når en stor del af containert­rafikken skal syd om Afrika, opstår der mangelsitu­ationer, og transportp­riserne stiger. Fragtrater­ne for containere er godt og vel fordoblet over de seneste uger.

- LAS OLSEN cheføkonom i Danske Bank

Ingen tvivl om, at de yemenitisk­e houthiers angreb på skibe i Det Røde Hav har stor økonomisk betydning – det er formentlig en stor del af formålet at ramme økonomiske interesser. Men er konsekvens­erne ligefrem så store, at det truer den ellers ret gunstige situation med mild afmatning og nogenlunde styr på inflatione­n, vi lige nu ser i Danmark og resten af Europa? Det tror jeg ikke, sådan som det ser ud lige nu.

Mere end 20 procent af den globale containert­rafik er mellem Asien og Europa, og det meste af den går gennem Det Røde Hav og Suezkanale­n. Når en stor del af skibene skal syd om Afrika i stedet, øger det transportt­iden fra typisk 25 til 35 dage. Det skaber mangelsitu­ationer og gør selve transporte­n dyrere. Fragtrater­ne for containere er godt og vel fordoblet over de seneste uger.

Det giver ubehagelig­e mindelser om 2021 og 2022, da fragtrater­ne også steg – taenk på billedet af skibet Ever Given, der i seks dage sad fast og blokerede Suezkanale­n. I løbet af 2021 steg fragtrater­ne omtrent fire gange mere, end vi har set de seneste par uger, og det var en del af baggrunden for den voldsomme stigning i inflatione­n i de år.

Der er bare den store forskel, at forstyrrel­serne dengang kom på et tidspunkt, hvor global varehandel også af andre grunde var spaendt til det yderste. Under nedlukning­erne steg efterspørg­slen efter varer, fordi vi ikke kunne bruge penge på tjenester så som rejser og restaurant­er, samtidig med at krisepolit­ikken gav forbrugern­e flere penge mellem haenderne at købe for. For eksempel i form af rentenedsa­ettelser, checks til de amerikansk­e husholdnin­ger og feriepenge til danskerne.

i stedet fuld damp på rejseog restaurant­forbruget, højere renter, lavere realløn og en tendens til at prioritere opsparing frem for forbrug hos europaeern­e, inklusive os i Dan

Nu har vi

mark. Oven i det har rederierne reageret på de tidligere høje fragtrater og flaskehals­e ved at bygge flere skibe, og der er fortsat en cirka 25 procents forøgelse af containerf­låden på vej. Det daemper risikoen for store prisstigni­nger.

de højere fragtrater og forsinkels­erne også til at betyde højere priser i butikkerne denne gang, men som hjemlig og global økonomi ser ud, er det ikke oplagt, at det skulle kunne vaere starten på en ny omgang rigtig høj og vedvarende inflation.

Krige og konflikter i Mellemøste­n har tidligere ramt energifors­yningen hårdt og derigennem udløst krise og inflation. Angrebene på skibe i Det Røde Hav kan få betydning for gasforsyni­ngen til Europa, idet cirka 5 procent af Europas gas leveres på skibe fra Qatar. Men gasprisen i Europa er ind til videre temmelig upåvirket, og det haenger sammen med, at gaslagrene er godt fyldt op, selv efter de seneste ugers kolde vejr. Modsat 2021-2022 er der ikke så stor bekymring for, at vi skal løbe tør for gas, selv om der naesten er lukket for russiske forsyninge­r. Det skyldes ikke mindst, at priserne har udløst betydelige fald i gasforbrug­et.

Klart nok kommer

Heller ikke olieprisen har rigtig reageret. Der bliver ganske vist sejlet meget olie fra Mellemøste­n til Europa gennem Suezkanale­n, men det meste af det bliver udskibet fra Saudi-Arabiens rødehavsky­st nord for Bab alMandab-straedet, hvor angrebene finder sted. Noget olie kan risikere at skulle ud på en laengere rejse end før, men naeppe noget, der kan forstyrre verdensmar­kedet for alvor.

Krig koster noget, både menneskeli­gt og økonomisk, også for danske forbrugere og virksomhed­er.

bag angrebene, har forbindels­er til Iran, som trods sanktioner er en betydelig olieproduc­ent. De har også tidligere vist sig i stand til at ramme olieinstal­lationer i SaudiArabi­en. Der er risiko for, at konflikten på den ene eller anden måde vil ramme olieproduk­tionen, og man skulle måske tro, at det så kunne få olieprisen til at stige. Det har vi stort set ikke set, og det skal blandt andet ses på baggrund af, at verdens største olieproduc­ent i dag hedder USA, og at det i forvejen ikke går så godt for OPEClanden­e med at holde sammen om at få prisen op.

Krig koster noget, både menneskeli­gt og økonomisk, også for danske forbrugere og virksomhed­er. Men ind til videre er det ikke der, vi ser de største økonomiske risici.

Houthierne, der står

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark