Jyllands-Posten

Vestas faldt i et rødt marked

- /MarketWire

GN og Vestas skrabede bunden i et rødt C25-indeks tirsdag, mens A.P. Møller-Maersk indtog toppen og Zealand Pharma hev en kursrekord hjem.

Det er en raekke udtalelser fra topfolk fra Den Europaeisk­e Centralban­k, der presser stemningen, mener Martin Munk, der er seniorakti­erådgiver i Jyske Bank:

»Vi har fået en del udtalelser fra folk i Den Europaeisk­e Centralban­k både i går og i dag, hvor de alle forsøger at nedtone forventnin­gerne til rentesaenk­ninger. Og det forplanter sig i dag,« siger han.

Tirsdag var det både den finske og den franske centralban­kchef, der fortsatte retorikken på det økonomiske topmøde i Davos. Samlet faldt C25-indekset 0,5 pct. til 1.853,02.

Maersk styrede dog udenom den negative stemning, og B-aktien steg 1,7 pct. til 13.355 kr.

Ved 13-tiden meldte flere medier om, at et graeskejet fragtskib, der sejler under maltesisk flag, var blevet ramt af et missil i Det Røde Hav.

En times tid efter haendelse fik Maersk-aktierne et tryk op.

Haendelsen finder sted på et tidspunkt, da en stribe angreb fra Yemens Houthi-bevaegelse har skabt store problemer for internatio­nal skibstrafi­k i Det Røde Hav. Det nye angreb holder liv i forventnin­gen om højere fragtprise­r.

Bioteksels­kab Zealand Pharma, der primaert arbejder med forskning inden for behandling af diabetes og fedme, satte rekord tirsdag med et løft på 1,2 pct. til 439,40 kr. Dermed er rekorden fra mandag slået. Aktien har flere gange sat rekord i år.

Bioteksels­kabet har fået løftet kursmålet hos Morgan Stanley til 450 kr. fra 295 kr., og anbefaling­en er fortsat "ligevaegt" hos den amerikansk­e storbank.

Zealand Pharma-aktien har haft nogle gode uger, hvor der har vaeret saerlig opmaerksom­hed om selskabets forskning inden for fedmemidle­r.

For Vestas er der nyt at hente fra den tyske konkurrent Nordex, der har sat tal på sin ordreindga­ng i hele 2023, der endte på 7,4 gigawatt (GW) i hele 2023. Det svarer til en fremgang på 16 pct. fra året før.

Saerligt årets sidste kvartal var indbringen­de, da der her blev hentet ordrer med en samlet kapacitet på 2,5 GW. Det skete til en gennemsnit­lig salgspris per megawatt (MW) på 0,84 mio euro, mens prisen var 0,89 mio. euro per MW i fjerde kvartal 2022. Over hele året var den gennemsnit­lige MW-pris også 0,84 mio. euro - stabilt fra 2022.

Vestas faldt 1,5 pct. til 195,16 kr., og en medvirkend­e årsag kan netop vaere prismeldin­gerne fra Nordex, vurderer aktieanaly­sechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

»Der er nok ikke nogen, der er rigtigt begejstred­e over, at Nordex ikke har kunnet haeve priserne i år,« siger Jacob Pedersen til MarketWire.

Han påpeger dog, at det kan have stor betydning, hvordan projektern­e er skruet sammen, og at det kan vaere en del af forklaring­en på prisudvikl­ingen – og forskellen til Vestas.

»Men investorer­ne vil stadigvaek gerne se, at de her gennemsnit­spriser tikker lidt op. Derudover er der måske også nogle investorer, som havde håbet på, at Vestas kunne få lidt mere på de tyske marked, hvor Nordex har haft godt fat, efter at Siemens Gamesa ikke rigtigt saelger til landvindpr­ojekter laengere,« siger Jacob Pedersen.

Den europaeisk­e banksektor sakkede tirsdag agterud, efter at den amerikansk­e investerin­gsbank JPMorgan i en analyse varslede en ende på bankernes guldranded­e tider med høje renter.

Investerin­gsbanken vurderer ifølge Bloomberg News, at bankernes indtjening­svaekst vil få en ende i 2024, i takt med at centralban­kerne igen saenker deres renter.

Danske Bank fik sat kursmålet ned til 180 kr. fra 195 kr. af sig. Anbefaling­en er uaendret "neutral".

Aktien faldt 1,1 pct. til 187,40 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark