Jyllands-Posten

Efter tragedie: »Vi ville have en stor familie, hvor det vigtige blev at leve lidt mere«

Ann-Katrine Storgaard Friis, baeredygti­ghedschef i Danish Agro, fik et helt anderledes syn på liv og karriere, dengang hendes første barn døde ved fødslen. Nu har hun fire børn med sin mand og har igen ambitioner om at kunne gøre en forskel på sin arbejds

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Da Ann-Katrine Storgaard Friis’ første barn, Alison, døde ved fødslen, aendrede alt sig.

Inden tragedien forestille­de hun sig et liv, hvor hun på eventyrlig vis sammen med sin mand, Kasper Storgaard Friis, skulle bo og arbejde rundtom i verden og undervejs få børn.

Blandt andet havde de boet i USA, hvor aegtefaell­en forskede. I Danmark havde AnnKatrine Storgaard Friis arbejdet i Red Barnet og Mellemfolk­eligt Samvirke og forestille­de sig at få job i tilsvarend­e organisati­oner i udlandet.

Efter Alisons død i 2010 blev hun med egne ord 80 år på et øjeblik, og fremtiden kom i begyndelse­n til at handle om de naeste minutter, så om timer og siden om dage og måneder.

»I en svaer tid holdt min mand og jeg hele tiden hinanden i hånden, og gradvist blev vi mennesker igen og laerte at leve med et tab, som altid vil vaere en del af os,« konstatere­r Ann-Katrine Storgaard Friis, der er baeredygti­ghedschef i Danish Agro.

Det blev dengang for hende og aegtefaell­en en ambition hurtigst muligt at få et barn igen, og et års tid efter Alisons død kom Lea til verden. Et par år senere blev de foraeldre til Hannah. Senere fulgte Elise og Marie.

»Vi ville have en stor familie, hvor det vigtige blev at trives og leve lidt mere,« som hun udtrykker det.

Livslysten vendte tilbage

Da Kasper Storgaard Friis fik job i Grundfos i Bjerringbr­o, blev lejlighede­n i København solgt, og familien bosatte sig i Aarhus.

»Min karriere blev udskudt på grund af Lea og Hannah, og jeg havde det i lang tid bedst med at gå hjemme,« siger Ann-Katrine Storgaard Friis og tilføjer:

»Jeg havde aldrig troet, at jeg på den måde skulle falde til ro et sted.«

Da hun igen viste sig på markedet for arbejdskra­ft, var det med den holdning, at en lønindkoms­t var vigtigere end jobbets indhold.

»Det handlede groft sagt om at tjene penge til børn og dagligdag,« siger Ann-Katrine Storgaard Friis.

Den indstillin­g begyndte at aendre sig i 2015, da hun kastede sig ud i at blive medejer af Brand New Day.

Firmaet markedsfør­te sig som et bureau, der tilbød kommunikat­ion, strategi, branding og tekst »med mennesker i fokus« og »et hjerte, der banker for CSR«.

»På det tidspunkt havde jeg fået levende børn og livslyst til at gøre noget. Jeg var blevet et menneske igen og følte mig ikke laengere aeldre, end jeg var,« som hun formulerer det.

Ann-Katrine

Storgaard

Friis’ karriere som medejer og partner blev dog kortvarig.

For selvom hun var involveret i flere spaendende projekter, havde hun oplevelsen af at vaere tilskuer til, hvad der foregik i de organisati­oner, som Brand New Day arbejdede med.

»Jeg fandt ud af, at jeg har det bedst med at kunne aendre noget indefra.«

Var to gange på barsel

Hun skiftede til en stilling som baeredygti­ghedschef i industrivi­rksomheden Nilfisk, der producerer rengørings­maskiner, og hvor hun var i seks år. Undervejs fødte hun Elise og Marie og var i to omgange på barsel.

For to år siden skiftede hun til en lignende stilling i Jysk, inden hun i fjor blev head of sustainabi­lity og ESG i Danish Agro.

Det er en koncern, der aftager landbrugsp­rodukter, og som yder rådgivning og saelger foder, gødning og maskiner til landbrug. Desuden udvikler man blandt andet plantebase­rede fødevarer.

Ann-Katrine Storgaard Friis er i Danish Agro den første chef på koncernniv­eau, der arbejder med baeredygti­ghed på fuld tid.

Hun har ansvar for, at lovgivning og regler for rapporteri­ng overholdes, og for, at der saettes på en gang store og realistisk­e baeredygti­ghedsmål for organisati­onen.

»Jeg kan og skal ikke på egen hånd sørge for, at Danish Agro lever op til nogle ambitiøse mål for miljø og klima. Det skal ske med samarbejde og i gensidig forståelse,« siger hun.

»Derfor giver det ingen mening at agere som en frelst bybo i organisati­onen og over for landmaende­ne. Jeg skal forstå alle, som vi arbejder med, og det sker bedst med dialog og ved at indsamle så meget data som muligt.«

Fra Danish Agro i Galten er der ikke langt til familiens hjem i et andelssamf­und i Hjortshøj nord for Aarhus. Her bor familien Storgaard Friis sammen med 300 andre, og de er sammen om et socialt og økologisk faellesska­b.

Det gode børneliv

»Her er der plads til det gode familie- og børneliv og rammerne til at leve lidt ekstra. Det skylder vi hinanden og Alison,« siger Ann-Katrine Storgaard Friis.

Med fast arbejde og fire børn er der ikke mange alenestund­er. Men hun forsøger at finde tid til en lydbog ofte i kombinatio­n med at strikke eller sy.

»Og så elsker jeg at traekke i mine gummistøvl­er og gå i marken for at høste grøntsager til vores aftensmad,« siger Ann-Katrine Storgaard Friis.

 ?? ?? Ann-Katrine Storgaard Friis er i Danish Agro den første chef på koncernniv­eau, der arbejder med baeredygti­ghed på fuld tid. Foto: Martin Thomas Ford
Ann-Katrine Storgaard Friis er i Danish Agro den første chef på koncernniv­eau, der arbejder med baeredygti­ghed på fuld tid. Foto: Martin Thomas Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark