Jyllands-Posten

Radikal stemmeslug­er går efter at blive frontfigur

Efter to år i Aarhus Byråd har Metin Lindved Aydin fået smag på mere og vil stå i spidsen for De Radikale. Den nuvaerende politiske leder, Rabih AzadAhmad, har ikke besluttet, om han går efter at fortsaette.

- JONAS HVID MARIA DALHOFF jonas.hvid@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Da han ved valget i 2021 slog sit partis spidskandi­dat med over 700 stemmer, var han ikke klar til at stille sig i front. Men i dag, efter heftige debatter om Aarhus Havns og byens udvikling, ser byrådsmedl­em Metin Lindved Aydin (R) helt anderledes på situatione­n.

Han har besluttet sig for at gå efter at blive spidskandi­dat for Det Radikale Venstre i Aarhus ved kommunalva­lget i 2025.

»Det er noget, der er groet i mig, siden jeg kom ind. Men sagen om havneudvid­elsen har vaeret den staerkeste ild. Jeg har haft nogle store sager, og jeg tror, at jeg er den, der har størst mulighed for at bringe De Radikale flere kandidater og sejre,« forklarer han sin bejlen til at blive sit partis frontfigur i Aarhus.

Metin Lindved Aydin er indaedt modstander af udvidelsen af havnen, som han finder unødvendig­t ødelaeggen­de for naturoplev­elsen langs Aarhusbugt­en. Det synspunkt er mange aarhusiane­re enige i, konstatere­r byrådsmedl­emmet. Han vurderer således at have fået henvendels­er fra omkring 300 aarhusiane­re, der ikke er radikale.

»Det var folk fra Enhedslist­en, mange socialdemo­krater, SF’ere og et paent kontingent af venstrefol­k og konservati­ve. Nogle af dem sagde: ”Du får min stemme naeste gang”,« fortaeller han.

Fornemmer opbakning

Ved det seneste kommunalva­lg fik Metin Lindved Aydin 2.861 stemmer mod partiets spidskandi­dat, Rabih AzadAhmads, 2.153 stemmer. Dermed kunne han ifølge partiets davaerende valggrundl­ag saette sig på partiets rådmandspo­st. Men Metin Lindved Aydin valgte at lade Rabih Azad-Ahmad fortsaette som rådmand, da han var rutineret, og desuden ville det nybagte byrådsmedl­em passe sin arkitektvi­rksomhed.

I september 2022 greb han muligheden for at prøve kraefter med rådmandspo­sten, da partifaell­en gik på barsel. Som vikar i en tre måneders tid fik han smag på mere, og med sin laengere politiske erfaring føler han sig nu meget bedre klaedt på til at blive rådmand og dermed politisk chef for en afdeling.

»Da jeg var vikar, blev jeg spaendt for vognen, hvor embedsvaer­ket trak mig rundt i plovfuren, hvor kursen allerede var udstukket. Sådan skal det ikke vaere, og sådan bliver det ikke naeste gang. Da bliver jeg plovskaere­t og udstikker kursen til embedsvaer­ket, der skal ned i plovfuren,« varsler Metin Lindved Aydin.

Men du er stadigvaek en politisk novice i forhold til Rabih Azad-Ahmad. Hvorfor skulle du kunne slå ham ved et kampvalg?

»Min fornemmels­e er, at opbakninge­n i vaelgerfor­eningen er stor. Her tror jeg også, at der er en fornemmels­e af, at jeg vil vaere i stand til at tage temmelig mange stemmer ved naeste valg. Og det er jo vaesentlig­t for et parti, at en spidskandi­dat kan tage nogle stemmer.«

Taler ind i stor sag

Ud over havneudvid­elsen fremhaever Metin Lindved Aydin, at han i offentligh­eden har vaeret kritisk over for Aarhus Kommunes investerin­g i Aarhus Lufthavn og byudviklin­gen.

»Jeg tror, at det radikale bagland grundlaegg­ende er tilfreds med den opmaerksom­hed, der har vaeret omkring den radikale position,« siger byrådsmedl­emmet, der forventer at kunne veksle sin profilerin­g af partiet til stemmer ved kommunalva­lg 2025:

»Det er helt evident, at jeg vil få stemmer på havneudvid­elsen, men også i forhold til byudviklin­gen. Jeg er arkitekt, jeg har en faglig mening og viden om det, og jeg taler lige ind i det, som er en ret stor sag for alle.«

Desuden påpeger Metin Lindved Aydin, at hvor Rkandidate­rne typisk henter deres stemmer i midtbyen, fik han ved det seneste valg stemmer fra hele kommunen og har således en større spilleplad­e end eventuelle modkandida­ter.

Sundt for demokratie­t

Rabih Azad-Ahmad, som er på barselsorl­ov frem til den 22. januar 2024, hilser Metin Lindved Aydins kandidatur velkommen.

»Det er godt, og det er tegn på, at demokratie­t i partiet fungerer. Det er kun sundt, at Metin også stiller sig til rådighed,« siger han.

Om han selv genopstill­er som spidskandi­dat er endnu uafklaret.

»Jeg har ikke taget stilling endnu. Lige nu er jeg på orlov, og derfor er hele mit fokus på familien,« siger Rabih Azad-Ahmad.

Formanden for den lokale vaelgerfor­ening, Julie Kajgaard, er også glad for Metin

Lindved Aydins beslutning.

»Det er skønt, når der er nogen, som vil laegge så mange timer og kraefter, som spidskandi­daturet kraever,« siger Julie Kajgaard, Radikale Venstre i Aarhus Kommune.

På foreningen­s generalfor­samling den 13. april skal partimedle­mmerne bl.a. se på en aendring af de lokale vedtaegter. AEndringen vil betyde, at valget som spidskandi­dater bliver adskilt fra valget af de øvrige radikale byrådskand­idater. Hvis vedtaegtsa­endringen får opbakning, vil navnet på den kommende radikale spidskandi­dat i Aarhus Kommune vaere kendt inden sommerferi­en 2024. Resten af kandidater­ne skal findes til oktober.

»Vi tror, at adskillels­en vil give en bedre politisk samtale om, hvad den enkelte politiker drømmer om at gå til valg på. Både hvis man stiller op som spidskandi­dat og i resten af kandidatfe­ltet«.

Det kommende kommunalva­lg finder sted den 18. november 2025.

Jeg vil vaere i stand til at tage temmelig mange stemmer ved naeste valg. METIN LINDVED AYDIN (R), BYRÅDSMEDL­EM

 ?? ?? Metin Lindved Aydin og mange andre har vaeret i oprør over udvidelsen af Aarhus Havn. Foto: Kim Frost
Metin Lindved Aydin og mange andre har vaeret i oprør over udvidelsen af Aarhus Havn. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark