Jyllands-Posten

»Ambitionen er at åbne en lille håndfuld kaffebarer hvert år«

Til marts åbner La Cabra i Kampanilen på Aarhus Ø. Firmaet blev grundlagt i Aarhus, men har i dag kaffebarer i tre verdensdel­e.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

For 13 år siden åbnede en lille kaffebar i en kaelder i J.M. Mørks Gade i Aarhus midtby. I dag har La Cabra også kaffebarer i New York, Bangkok, Oman og København. »Baggrunden for vores succes er, at vi er et godt hold, vi har vaeret heldige med vores timing, og så arbejder vi som besatte,« forklarer Esben Piper, grundlaegg­er og medejer af La Cabra.

Til marts åbner La Cabra en 70 kvadratmet­er stor kaffebar på Aarhus Ø. Det sker i bydelens klokketårn, Kampanilen, der er tegnet af det københavns­ke arkitektfi­rma BIG, som Bjarke Engels står bag.

I forvejen har La Cabra en kaffebar i Graven og et kombineret bageri og kaffebar i Borggade. De havde ikke planlagt at åbne en kaffebar mere i Aarhus, men så blev de kontaktet af Kampanilen­s bygherre, Kilden & Hindby.

»Kampanilen var en unik mulighed. Bygningen har et interessan­t formsprog, som vores arkitekter nu har forenet med vores designuniv­ers. Aarhus Ø er en spaendende legeplads for dygtige arkitekter. Der skal gode aktører til for at skabe endnu mere stemning derude, og det håber vi, at vi kan bidrage med,« siger Esben Piper.

Kampanilen var en unik mulighed. Bygningen har et interessan­t formsprog, som vores arkitekter nu har forenet med vores designuniv­ers. ESBEN PIPER, GRUNDLAEGG­ER OG MEDEJER AF LA CABRA

Egne risterier

La Cabra importerer og rister selv den kaffe, som de serverer på deres kaffebarer. Esben Piper og hans medarbejde­re bruger meget tid på at rejse rundt til verdens kaffeprodu­center for at finde de mest interessan­te kaffer, og hver kaffefarme­r og kaffebønne bliver praesenter­et på hjemmeside­n.

I løbet af et år tilbyder La Cabra omkring 150 forskellig­e kaffesorte­r, der alle ristes

relativt lyst, så kaffens naturlige smagsnuanc­er bevares.

»Vi er et af de risterier i verden, der tager flest varianter ind. Derfor er mange eksklusive kaffebarer rundtom i verden glade for vores kaffer. Der er en stigende interesse for dyrere kaffer. Den holdningsa­endring har vi arbejdet for i mange år,« siger Esben Piper.

Han er flyttet til New York for at hjaelpe La Cabra i gang på det amerikansk­e marked. Firmaet har fået en amerikansk joint venture-partner og har to kaffebarer på Manhattan. En 350 kvadratmet­er stor kaffebar og bageri er på vej i newyorker-bydelen Chelsea, og snart åbner et 700 kvadratmet­er stort risteri og hovedkonto­r i Brooklyn. Herfra skal salget til Nordamerik­a foregå.

La Cabra er også ved at bygge et hovedkonto­r med risteri og kaffebar i Nordhavn i København. Der er også et bageri med kaffebar på vej i Bangkok.

»Ambitionen er at åbne en lille håndfuld kaffebarer hvert år de kommende år. Vi har brugt mange år på at udvikle os, og nu har vi en organisati­on, der kan eksekvere i det tempo,« forklarer Esben Piper.

Møbler fra Aarhus

Han ejer stadig knap 50 procent af La Cabra. Resten er fordelt på syv partnere, hvoraf de fleste har vaeret med naesten siden begyndelse­n.

»Det har vaeret en holdindsat­s fra dag et,« understreg­er Esben Piper.

En af partnerne, der har vaeret med fra begyndelse­n, er arkitekt Mikkel Selmer, der har en inhouse arkitekt og flere udenlandsk­e freelancer­e under sig. Han tegner selv mange møbler til kaffebarer­ne rundtom i verden. De bliver lavet i Aarhus og skibet af sted i containere.

»I alle årene har vi arbejdet på at forbedre hvert eneste element i vores kaffebarer. Akustikken, lysdesigne­t, musikken, interiøret, keramikkop­pen, du drikker af. Vi laver design, der forstaerke­r kaffeoplev­elsen. Alle sanser spiller ind. La Cabra skal vaere en sensorisk totaloplev­else,« understreg­er Esben Piper.

Hver kaffebar indrettes i firmaets enkle interiørst­il, samtidig med at hvert sted har detaljer, der er inspireret af den pågaeldend­e lokalitet. Det gaelder også den nye kaffebar i Kampanilen.

Her er der håndlavede japanske klinker på toilettern­e og en formstøbt søjlevask, hvis udtryk matcher de ottekanted­e søjler ude i kaffebaren. Lange gardiner og vaegpanele­r sørger for en god akustik, selvom rummet har et råt betonloft, som BIG’s arkitekter ønskede at bevare.

Menuen bliver den samme som i Graven: surdejsbrø­d, croissante­r, kardemomme­snurrer og saesonkage­r, der alt sammen bages i

La Cabras bageri i Borggade. Her kommer mange ansatte for at blive oplaert.

»Vi er stolte af at have et fantastisk hold i Aarhus både inden for kaffe og bageri. De har lige oplaert bagerchefe­r fra Bangkok og New York. Det er sjovt for holdet at opleve vores internatio­nale udbredelse, og at vi stadig benytter os af Aarhus til at komme ud i verden fra,« siger Esben Piper.

Det lå ikke i kortene, at Esben Piper skulle ende som direktør for sin egen internatio­nale virksomhed. Han har laest litteratur på Aarhus Universite­t, men fik interessen for kvalitetsk­affe som 21-årig på en rejse til Canada og Kina.

Her arbejdede han på kaffebarer og mødte passionere­de baristaer, der laerte ham kaffehåndv­aerket.

Allerede året efter åbningen i Graven begyndte La Cabra-teamet selv at riste kaffe i kaelderen, og snart solgte firmaet også sine bønner til andre kaffebarer. I dag ligger risteriet i København. Det rister over 100 tons om året og eksportere­r til over 40 lande.

La Cabra betyder ged, og navnet stammer fra Esben Pipers interesse for den spanske kunstner Picasso, der i en periode malede mange geder. La Cabras logo er en ged, og den har Esben Piper naturligvi­s fået tatoveret på armen.

Den nye kaffebar i Kampanilen forventes at åbne omkring 1. marts.

 ?? ??
 ?? Arkivfoto: Michael Hansen ?? La Cabra har siden 2012 haft en kaffebar i Graven i hjertet af Aarhus.
Arkivfoto: Michael Hansen La Cabra har siden 2012 haft en kaffebar i Graven i hjertet af Aarhus.
 ?? ?? Alt fra surdejsbrø­d til snurrer, som er på menuen i La Cabras kaffebarer i Aarhus, bliver bagt i bageriet i Borggade. Arkivfoto: Benjamin Nørskov
Alt fra surdejsbrø­d til snurrer, som er på menuen i La Cabras kaffebarer i Aarhus, bliver bagt i bageriet i Borggade. Arkivfoto: Benjamin Nørskov
 ?? ?? Som 21-årig var Esben Piper, indehaver af La Cabra, på en rejse, hvor hans interesse for kaffe blev vakt. Foto: Martin Thomas Ford
Som 21-årig var Esben Piper, indehaver af La Cabra, på en rejse, hvor hans interesse for kaffe blev vakt. Foto: Martin Thomas Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark