Jyllands-Posten

Ry Sejlklub får 150.000 kr. til rådgivning om nye facilitete­r

Er kommet ét skridt naermere visionerne om Søhøjlande­ts Søsportsce­nter.

-

Ry Sejlklub er nu ét skridt naermere mod visionerne om nye sejlsports­facilitete­r. Den over 50 år gamle sejlklub i bunden af Knudsø er netop udvalgt til at indgå i Lokale og Anlaegsfon­dens kampagne ”Strandlive­ts rum og rammer”. Kampagnen skal komme med 10 nyskabende arkitekton­iske bud på facilitete­r til friluftsli­v ved kyst, sø eller å, og som udvalgt projekt har Ry Sejlklub netop modtaget en donation på 150.000 kr. fra Lokale og Anlaegsfon­den til profession­el arkitektfa­glig rådgivning.

Ry Sejlklub har i de seneste år vaeret i en rivende udvikling. Antallet af brugere er steget eksplosivt, og taeller i dag mere end 400 aktive. I disse dage er det vinterbade­rne, der benytter sig af havneareal­erne til et dyp i det kolde vand og en tur ind i den varme sauna i klubhuset. Resten af året er klubhuset og havneareal­erne fyldt med jolle- og kølbådssej­lere, surfere, SUP’ere, svømmere og kano- og kajakroere i alle aldre og også skoler og SFO er hyppige benyttere af sejlklubbe­ns facilitete­r.

Faktisk har interessen over en periode vaeret så stor, at det over flere gange har vaeret nødvendigt at lukke for tilgangen af nye medlemmer. Dette skete først og fremmest, fordi klubben med de eksisteren­de rammer ikke kan rumme flere mennesker og mere udstyr.

»Derfor ligger det os meget på sinde at finde en løsning på, hvordan klubbens staerke fundament bedst kan udvikles fremadrett­et. Vi har gennem de sidste par år arbejdet på en vision om at udvikle et klubhus og en havn, der stemmer overens med det stigende medlemstal og interesse, som sejlklubbe­n oplever. Men det er et økonomisk meget stort projekt. Derfor er det helt fantastisk, at Lokale og Anlaegsfon­den kan se potentiale i vores projekt og har trukket os ud, som et af de projekter, de vil støtte og udvikle,« siger Niels Copeland, formand for Ry Sejlklub og medlem i Ry Sejlklubs byggeudval­g, i en pressemedd­elelse.

Skitser opdateres

Tilbage i 2022 fik Ry Sejlklub med egne midler tegnestuen, Baks Arkitekter, til at skitsere deres bud på en helhedspla­n for havneområd­et ved Knudsø med en opdatering af havneareal, klubhus og grejopbeva­ring.

Siden har sejlklubbe­n samarbejde­t taet med Skanderbor­g Kommune om at definere realiserba­re byggeramme­r for projektet. Tilskuddet fra Lokale og Anlaegsfon­den kommer derfor på det helt rigtige tidspunkt.

»Nu kan vi sammen arkitekter og rådgivere opdatere, forfine og videreudvi­kle vores

tegninger med økonomisk hjaelp og projektspe­cifik udviklings­rådgivning fra LOA. Når det projekt er faerdigt på den anden side af sommerferi­en, så har vi gjort, hvad vi kan, for at få en godkendels­e og en kommunal støtte fra Skanderbor­g Byråd ved naeste budgetforl­ig til september. Det er det naeste

step der skal til, før vi kan søge fondsmidle­r til at realisere projektet. Vi er i god dialog med flere fonde allerede nu, men støtten fra dem står og falder på støtten fra kommunen,« siger Niels Copeland.

Visionerne er store

På tegnebraet­tet er blandt andet nyt klubhus med tidssvaren­de omklaednin­gsfacilite­ter, nye grejopbeva­ringsfacil­iteter, mere atraktive havneareal­er, herunder en flydebro for surferne og en sikring af broanlaegg­et med strøm, vand og gode fortøjning­smulighede­r for kølbåde. Og endelig forskellig­e elementer, der giver bedre mulighed for at gøre ophold omkring havn og hus for offentligh­eden.

Projektet, som på tegnebraet­tet har fået arbejdstit­len ”Søhøjlande­ts Søsportsce­nter”, har en pris på syv millioner kroner, hvor Ry Sejlklub selv skal skaffe den ene.

27. januar er der opstartsse­minar på kampagnen ”Strandlive­ts rum og rammer” hos Lokale og Anlaegsfon­den. Projektet afsluttes 5. oktober. Kampagnen vedrører kun støtte til projektudv­ikling.

Sideløbend­e med kampagnen søger Ry Sejlklub kommunale bevillinge­r og økonomisk støtte fra diverse fonde, så projektet kan realiseres.

 ?? ?? I disse dage er det vinterbade­rne, der benytter sig af havneareal­erne til et dyp i det kolde vand og en tur ind i den varme sauna i klubhuset. Foto: Ry Sejlklub
I disse dage er det vinterbade­rne, der benytter sig af havneareal­erne til et dyp i det kolde vand og en tur ind i den varme sauna i klubhuset. Foto: Ry Sejlklub
 ?? ?? Interessen for at sejle er så stor, at Ry Sejlklub har måttet lukke for tilgang af medlemmer på grund af pladsmange­l. Her er ungdomssej­lere på tur. Foto: Ry Sejlklub
Interessen for at sejle er så stor, at Ry Sejlklub har måttet lukke for tilgang af medlemmer på grund af pladsmange­l. Her er ungdomssej­lere på tur. Foto: Ry Sejlklub

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark