Jyllands-Posten

Ekspert: Derfor kan der gå flere år mellem, at en serieforbr­yder slår til

En tidligere drabschef og leder af politiets rejsehold forklarer, hvad der driver en serieforbr­yder, og hvorfor der ikke er mange eksempler på seriemorde­re i Danmark.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Der er nogle oplagte grunde til, at politiet gerne vil fange en forbryder så hurtigt som muligt.

Én af dem handler om den følelse, der kan opstå inde i hovedet på den, der har begået forbrydels­en.

»I første omgang er serieforbr­yderne sikre på, at de bliver fanget og holder typisk igen i forhold til at begå flere forbrydels­er. Men hvis de slipper afsted med det, kan der gå kortere tid mellem de naeste forbrydels­er, fordi de begynder at udvikle et mønster,« siger Bent-Isager Nielsen, der er tidligere drabschef og leder af politiets rejsehold.

Bent Isager-Nielsen skynder sig at slå fast, at han taler i generelle vendinger. Han udtaler sig dermed ikke om den sag, der vakte fornyet opsigt mandag middag.

Drab og voldtaegt

Her blev anklageskr­iftet lagt frem i det såkaldte Kirkerupsa­gskompleks.

En 32-årig mand er tiltalt for at have bortført og frihedsber­øvet en 13-årig pige i Kirkerup på Sjaelland i april 2023 og efterfølge­nde udsat hende for bl.a. voldtaegt, trusler og ydmygelser. Syv år tidligere – i 2016 – skulle han have bortført en anden teenager, Emilie Meng, og draebt hende efter at have begået voldtaegt ifølge anklageskr­iftet. Derudover er han tiltalt for at have forsøgt at voldtage og frihedsber­øve en 15årig pige i november 2022.

Med andre ord skulle der vaere tale om en serie af forbrydels­er, hvoraf den 32-årige mand har naegtet sig skyldig i de fleste – herunder drab.

Selvom Bent Isager-Nielsen ikke kommentere­r den konkrete sag, vil han gerne give et indblik i, om det er atypisk med sager, hvor en person er mistaenkt for at have begået alvorlige forbrydels­er med flere års mellemrum.

»Det er ret udbredt med såkaldte nedkølings­perioder blandt seriemorde­re og andre serieforbr­ydere. Der kan af og til gå relativt lang tid mellem forbrydels­erne, i sjaeldne tilfaelde nogle år. Det f.eks. kan skyldes, at gerningsma­nden får afløb for sine lyster på en anden måde – f.eks. gennem en bestemt pornografi, hvis der er tale om et seksuelt motiv,« siger han og understreg­er atter, at han taler i generelle vendinger.

Opløftende tendens

Netop det seksuelle motiv er udbredt i sager med seriemorde­re, forklarer Bent Isager-Nielsen.

»Nogle eksperter mener, at der skal vaere et lystbetone­t element for at blive seriemorde­r – f.eks. noget seksuelt. Den slags personer kan opleve en øget spaending og lyst ved at gentage forbrydels­en, hvis de kan se, at de slipper afsted med det,« siger Bent Isager-Nielsen.

I Danmark kender man mest til serievoldt­aegtsforbr­ydere eller andre saedelighe­dsforbryde­lser samt f.eks. indbrudsty­ve eller pyromaner, forklarer han og tilføjer:

»Der er ikke ret mange eksempler på seriemorde­re. I min optik skyldes det bl.a., at vi har en høj opklarings­procent.«

Og så er vi tilbage i det essentiell­e ved, at politiet finder frem til gerningsma­nden så hurtigt som muligt.

»Hvis han eller hun bliver fanget ved den første forbrydels­e, så er der meget, der tyder på, at de ikke udvikler et mønster,« siger Bent IsagerNiel­sen.

 ?? ?? Efter 44 år ved politiet er politiinsp­ektør og tidligere drabschef for Rejseholde­t er Bent Isager-Nielsen gået på pension. Foto: Olivia Loftlund
Efter 44 år ved politiet er politiinsp­ektør og tidligere drabschef for Rejseholde­t er Bent Isager-Nielsen gået på pension. Foto: Olivia Loftlund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark