Jyllands-Posten

Danmark på vej ind i koalition bag bombninger

Udenrigspo­litisk Naevn er indkaldt torsdag. Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r er Danmark på vej ind i koalitione­n af lande, der bomber houthier i Yemen.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent MORTEN PIHL jette.maressa@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Danmark er på vej til at melde sig aktivt ind i den koalition, som står bag bombninger­ne af Houthi-stillinger­ne i

Yemen, erfarer Jyllands-Posten.

Torsdag kl 12.00 er Udenrigspo­litisk Naevn indkaldt med ét punkt op dagsordene­n: Internatio­nale Operatione­r.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r laegger regeringen op til, at Danmark skal tilslutte sig den koalition på seks lande, der står bag de bombninger, som USA og Storbritan­nien indledte fredag, efter alt at dømme ved at udsende en stabsoffic­er.

På det tidspunkt blev det bemaerket, at Holland havde sendt en stabsoffic­er, mens Danmark stod udenfor. Efter et møde i Udenrigspo­litisk naevn, forklarede udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M), at han ikke ville udelukke, at Danmark på et senere tidspunkt kan deltage i en egentlig angrebsmis­sion.

Debat om hemmlig mission

Det skete efter et britiskame­rikansk angreb på houthierne­s base i Yemen natten til fredag i sidste uge. Et angreb, som ikke kom bag på det danske udenrigsmi­nisterium.

»Danmark har vaeret orienteret under planlaegni­ngen,« sagde Lars Løkke Rasmussen og tilføjede, at regeringen »politisk støtter staerkt op omkring det«.

»Vi er et lille land, men en stor søfartsnat­ion. Det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt, at houthierne spreder ufred og vold og ødelaegger hele den civile skibstrafi­k i Det Røde Hav.«

Mens Holland gik med i koalitione­n, gjorde Danmark det ikke i første omgang, og det forklarede Lars Løkke Rasmussen med, at det ville kraeve, at regeringen fremsatte et beslutning­sforslag i Folketinge­t. Det ville betyde, at der kom en offentlig debat om en mission, som skulle holdes dybt hemmelig.

»Vi lever i et demokrati. Vi har en grundlov. Det raekker ikke, at vi bare kan gå i Folketinge­t, hvis vi for en anden gangs skyld vil vaere med. Der bliver vi nødt til at vaere konkrete,« sagde udenrigsmi­nisteren.

Efter at regeringen i fredags i Udenrigspo­litisk Naevn fremlagde planerne om at sende en dansk fregat til Det Røde Hav for at forsvare den civile søfart, sagde Lars Løkke Rasmussen:

»Vi vil selvfølgel­ig også overveje, om der er basis for, at vi på anden vis bidrager til den her amerikansk ledet koalition.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark