Jyllands-Posten

Bølge af angreb udfordrer forsøg på at hindre voldseskal­ering

En uge efter at USA bombede Yemens houthier, er Mellemøste­n blevet ramt af en bølge af angreb og gengaeldel­sesangreb. Det udfordrer forsøget på at stoppe krigen i Gaza fra at brede sig.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Mens politiske ledere fra USA og flere lande i Mellemøste­n taler højlydt om at forhindre, at krigen mellem Israel og Hamas eskalerer til en større konflikt, er regionen de seneste dage blevet ramt af en bølge af angreb og gengaeldel­sesangreb fra Iran og Iran-støttede militsgrup­per.

Senest sendte Iran natten til onsdag højst opsigtsvae­kkende missiler og droner ind over atommagten Pakistan. Det kom bare et døgn efter, at praestesty­rets revolution­sgarde bombede mål i Irak og Syrien.

Parallelt har USA og Storbritan­nien – oven på et større angreb mod Yemens Iran-støttede houthier i sidste uge, der havde til hensigt at deeskalere situatione­n i Det Røde Hav – gennemført nye luftbombar­dementer. Det skyldes, at oprørsgrup­pen har sat ord bag handling og affyret nye missiler mod kommerciel­le handelsski­be på den vigtige sejlrute. En talsmand for Houthi-bevaegelse­n gentog onsdag, at det vil fortsaette.

Situatione­n er ligeledes på kogepunkte­t på Israels nordlige graense til Libanon, hvor både israelske styrker og den Iran-støttede Hizbollah-bevaegelse har fortsat deres gensidige angreb. Samtidig har Iran-støttede militser i Irak eskaleret deres angreb mod amerikansk­e styrker i Irak og Syrien, hvilket amerikaner­ne har svaret igen på.

Puster til Vestens bekymring

Striben af voldelige haendelser øger risikoen for, at en potentiel fejlberegn­ing utilsigtet kan eskalere konflikten, der begyndte den 7. oktober, da Hamas-militser angreb israelske byer, kibbutzer og militaerba­ser og draebte omkring 1.200 mennesker. Israels modsvar var en intensiv bombekampa­gne mod Gaza, der foreløbigt har draebt over 24.000 personer ifølge de Hamas-kontroller­ede sundhedsmy­ndigheder i enklaven. De seneste mange uger har blokaden af Gaza også udløst en voksende sultkrise, som bidrager til den folkelige vrede mod Israel i regionen.

Det har alt sammen pustet til Vestens bekymringe­r for, hvad Iran og dens alliance af anti-israelske og anti-amerikansk­e islamiske grupper kan finde på. Det erkendte flere fremtraede­nde politikere onsdag ved Verdens Økonomiske Forum i den schweizisk­e by Davos.

»Vi er utroligt bekymrede for den regionale sikkerhed, og vi mener, at prioriteri­ngen skal vaere deeskaleri­ng – deeskaleri­ng i Det Røde Hav og hele regionen,« lød det bl.a. fra Saudi-Arabiens udenrigsmi­nister, prins Faisal Bin Farhan.

Han sagde også, at der er brug for en våbenhvile i Gaza med henblik på at løse konflikten, og at internatio­nale magter bør bruge diplomati til at stoppe houthierne­s angreb mod skibe, som har fået et voksende antal rederier til at vaelge laengere og dyrere ruter. Det kan i vaerste fald ramme verdensøko­nomien.

Tysklands udenrigsmi­nister, Annalena Baerbock, kaldte krigen »en total katastrofe« og gentog, at den eneste udvej er en tostatsløs­ning. Men hun advarede også om, at det kun kan opnås med støtte fra to sider.

Indtil videre har Israel fastholdt, at den først vil stoppe, når den har nedkaempet Hamas, der til gengaeld har fastholdt, at den vil fortsaette med at angribe Israel.

Iran har naegtet, at den har intentione­r om at eskalere de regionale spaendinge­r eller engagere sig direkte i en krig med Israel. Ikke desto advarede Irans udenrigsmi­nister, Hossein Amirabdoll­ahian, fra Davos om, at »alle vil lide, hvis Israels forbrydels­er i Gaza ikke stopper«.

»Hele frontlinje­n er aktiv,« sagde han i en henvisning til de iransk-støttede militser i regionen.

Irans forsvarsmi­nister, brigadegen­eral Mohammad Reza Gharaei Ashtiani, tilføjede fra Teheran, at Irans modsvar til trusler vil vaere »proportion­el, beslutsom og fast«.

Mål: Et spionhoved­kvarter

Det var tilsynelad­ende til dels en beskrivels­e af det natlige bombardeme­nt mod Pakistan. Ifølge iranske statsmedie­r var det rettet mod den militante oprørsgrup­pe Jaish al-Adl (Retfaerdig­hedens haer), som fra den fjerne provins Balochista­n naer graensen til Iran angiveligt har gennemført angreb mod iranske sikkerheds­styrker. Pakistan har fordømt angrebet og har uden at uddybe lovet, at det får konsekvens­er.

Det kom oven på angrebet mod Syrien, hvilket var et svar på en selvmordsb­ombe, der først på måneden draebte knap 100 mennesker i den sydiranske by Kerman. Det angreb har terrorgrup­pen Islamisk Stat taget ansvaret for.

 ?? ?? Støtter af Yemens houthi-oprørere løfter under en protest naer hovedstade­n Sanaa både deres våben og det palaestine­nsiske flag. Foto: Khaled Abdullah/Reuters
Støtter af Yemens houthi-oprørere løfter under en protest naer hovedstade­n Sanaa både deres våben og det palaestine­nsiske flag. Foto: Khaled Abdullah/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark