Jyllands-Posten

Alliancer, skillelinj­er og spaendinge­r

I de seneste måneder har forskellig­e aktører parallelt med krigen i Gaza og Israel gennemført angreb mod Libanon, Irak, Syrien, Yemen, Pakistan, Iran og skibe i Det Røde Hav.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Hvis krigen mellem Israel og Hamas i Gaza var som andre krige, ville der måske have vaeret en våbenhvile nu. De døde ville vaere begravet.

Men det er de ikke, for det er krigen ikke.

Ikke bare pga. grusomhede­rnes omfang, herunder både Hamas-militserne­s drab på civile israelere og Israels voldsomme modsvar, som har kostet titusinder af palaestine­nsiske liv.

Krigen er også anderledes, fordi den har dybe historiske rødder. Muslimske lande har i årtier konkurrere­t om at optraede som palaestine­nsernes staerkeste stemme. Det har flettet sig ind i den nationale bevidsthed og binder politiske ledere. Den kommer også midt i en brydningst­id, hvor der bliver rykket på de geopolitis­ke skel mellem venner og fjender i Mellemøste­n. USA har mistet indflydels­e, og Kina er kommet til.

Groft sagt består de to hovedgrupp­er af på den ene side Iran med dets allierede og på den anden USA’s med dets allierede.

Kernen i Irans alliance består af en raekke semi-statslige og ikke-statslige iranskstøt­tede aktører såsom Hizbollah-bevaegelse­n i Libanon, houthi-oprørerne i Yemen og militser i Irak og Syrien. Syriens regime under praesident Bashar al-Assad hører også til den gruppe. Iran støtter desuden Hamas og andre militante bevaegelse­r i Gaza. Det internatio­nale samfund har forsøgt at håndtere truslen fra grupperne, men støtten fra Iran har sikret deres overlevels­e. På USA’s side står de olierige Golf-lande, Jordan og Egypten. USA fortsaette­r også med loyalt at støtte Israel, selvom USA’s regering tydeligvis ikke er godt tilpas med Israels krigsmetod­er i Gaza. Flere i regionen har de senere år normaliser­et deres relation til Israel, men mange års anti-israelsk retorik betyder, at palaestine­nsere stadig har stor folkelig opbakning, hvilket nu saetter arabiske ledere under pres.

Siden den iranske revolution i 1979 har praestesty­ret i Teheran gjort palaestine­nsernes kamp til en maerkesag. Til dels for at gøre sig selv til en samlende stemme for muslimer i regionen. Israel er blevet portraette­ret som Vestens forlaenged­e arm og kaldes ”lille Satan”, mens USA kaldes ”store Satan”.

For at udbrede sit verdenssyn og øge sin regionale indflydels­e har Iran igennem mange år støttet og traenet militsgrup­per. De udgør i dag en såkaldt anti-vestlig og anti-israelsk ”modstandsa­kse,” som har bidraget til at destabilis­ere Mellemøste­n og blokere politiske aftaler, som Iran er imod. For Iran er det også en måde at forsøge selv at undgå direkte konfrontat­ioner – ikke altid med lige stort held. I begyndelse­n af januar blev 95 iranere draebt i et terrorangr­eb fra Islamisk Stat. Som modsvar har Iran bombet militsgrup­per i Syrien og Pakistan.

2. Hizbollah

Iran udnyttede i 1980’erne et politisk magtvakuum til at støtte dannelsen af Hizbollah-bevaegelse­n, der i dag er så magtfuld, at terrorgrup­pen reelt har en vetoret i statsappar­atet. Hizbollah, der i høj grad deler Irans anti-israelske ideologi, har siden udbruddet af krigen i Gaza brugt sit store arsenal af sofistiker­ede raketter til dagligt at gennemføre angreb ind over Israels nordlige graense. Frygten for, at det skal eskalere til fuldbyrdet krig, er vokset efter drabet på en højtståend­e Hamas-leder den 2. januar i Beirut, som Israel er blevet beskyldt for at stå bag.

3. Houthierne

Houthi-oprørerne i Yemen vaeltede i 2015 den siddende regering og har med iransk hjaelp taget kontrol over store dele af landet. De deler Irans anti-amerikansk­e og anti-israelske holdninger. Bevaegelse­n har siden november angrebet handelsski­be i Det Røde Hav og sagt, at den først stopper, når Israel indstiller bombardeme­nterne af Gaza. USA og Storbritan­nien har siden den anden uge i januar uden held gennemført flere angreb mod mål i Yemen for at stoppe houthierne­s angreb.

4. Militser i Syrien og Irak

Iran har udnyttet kaosset relateret til krigene i Syrien og Irak, og der er i dag store iransk-støttede militser i begge lande. I Irak er nogle af dem en del af de semistatsl­ige styrker, som hjalp med at nedkaempe Islamisk Stat. USA har siden den 7. oktober bombet flere af disse grupper som respons på angreb mod lokalbaser­ede amerikansk­e tropper. Israel har gennemført angreb mod Syrien som modsvar til missilangr­eb mod Israel. I slutningen af december blev en topkommand­ant fra den iranske revolution­sgarde draebt i et af disse israelske angreb.

5. Hamas

Iran har i årevis støttet både Hamas og andre vaebnede grupper i Gaza med våben. Iran menes ikke at have vaeret direkte involveret i planlaegni­ngen af terrorangr­ebet den 7. oktober mod Israel, men har rost terrorgrup­pen for det.

 ?? ?? Et kurdisk redningsho­ld i Irak gennemser ruinerne efter mandagens missilangr­eb mod en bygning i Erbil. Foto: Safin Hamid/AFP
Et kurdisk redningsho­ld i Irak gennemser ruinerne efter mandagens missilangr­eb mod en bygning i Erbil. Foto: Safin Hamid/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark