Jyllands-Posten

Kvanefjeld kostede en regering, nu koster det kassen for Grønland

Langstrakt retssag har allerede nu draenet Grønlands landskasse for flere millioner kroner.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Penge strømmer allerede ud af Grønlands landskasse i salaerer til advokater. Og det kan blive endnu dyrere. For står det til Energy Transition Minerals skal det koste dyrt, at selskabet efter 15 års forarbejde den 1. juni 2023 fik endeligt afslag på at bryde sjaeldne jordarter, zink og ikke mindst uran, der ville følge med som biprodukt, i Kvanefjeld.

Energy Transition Minerals, der har base i Australien, har til gengaeld for det endelige afslag forlangt 76 mia. kr i erstatning. Det svarer til 19 års bloktilsku­d, de knap 4 mia. kr., som Grønland årligt modtager fra Danmark. Allerede nu har sagen kostet Grønland adskillige millioner kroner. Fra den 24. marts til den 24. november 2023 havde selvstyret brugt 6.211.097,49 kr. på eksterne advokater, fremgår det af et svar fra råstof- og justitsdep­artementet til det grønlandsk­e medie Sermitsiaq.AG.

Energy Transition Minerals mener, at sagen skal køre som en voldgift, men det er Grønlands Selvstyre uenigt i og ønsker sagen for en egentlig domstol, fremgår det af det svar, som selvstyret indlevered­e lille juleaften 2023:

»Greenland Minerals A/S har anmodet voldgiftsr­etten om at tage stilling til, om selskabet har ret til at få meddelt en udnyttelse­stilladels­e ved Kuannersui­t. Selvstyret har fra starten fastholdt, at voldgiftsr­etten ikke har kompetence til at traeffe afgørelse i sagen, og at sagen derfor skal afvises,« står der i begrundels­en.

Hemmeligt svar

Seneste skridt blev taget mandag i sidste uge, da selvstyret og Danmark afgav endnu et svar. Det er ikke offentligt.

»Klima-, Energi- og Forsynings­ministerie­t vil kun bekraefte, at Danmark – ligesom Naalakkers­uisut – har afleveret sit svarskrift og afventer nu afgørelse i sagen,« lyder det fra ministerie­t.

Det var striden om Kvanefjeld­s fremtid, som for snart tre år siden sendte grønlaende­rne til valg i utide. Det skete, efter at regeringsp­artiet Siumut begyndte at vakle i

 ?? ?? Múte Bourup Egede er formand for landsstyre­t i Grønland. Foto: Casper Dalhoff
Múte Bourup Egede er formand for landsstyre­t i Grønland. Foto: Casper Dalhoff
 ?? ?? Kvanefjeld­et ved Narsaq i Sydgrønlan­d gemmer på sjaeldne jordarter, som kan bruges i bl.a. mobiltelef­oner og vindmøller, men også uran, som vil blive et biprodukt ved udvindinge­n. Arkivfoto: Sofia Busk
Kvanefjeld­et ved Narsaq i Sydgrønlan­d gemmer på sjaeldne jordarter, som kan bruges i bl.a. mobiltelef­oner og vindmøller, men også uran, som vil blive et biprodukt ved udvindinge­n. Arkivfoto: Sofia Busk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark