Jyllands-Posten

Rapport: Jordskred truer østjysk landsby

Ifølge en rapport kan landsbyen Ølst blive begravet. Desuden kan det omfattende arbejde i yderste konsekvens først afsluttes om op til fem år, lyder det.

- ESBEN CRONBACHCH­RISTENSEN esben.cronbach@jp.dk

Jordskredd­et ved Nordic Waste truer landsbyen Ølst syd for Randers.

Det fremgår en rapport om jordskredd­et fra rådgivning­sfirmaet COWI.

Hvis ikke de nødvendige foranstalt­ninger mod jordskredd­et bliver sat i vaerk, er det kun et spørgsmål om tid, før landsbyen Ølst bliver begravet under fem meter forurenet jord. Og fortsaette­r man med samme strategi som hidtil, vil det koste 2,2 mia. kr. at løse problemet.

Sådan lyder det bl.a. i rapporten, som Randers Kommune har bestilt.

En af hovedpoint­erne i rapporten er, at en anslået maengde på 3 mio. kubikmeter jord lige nu er i bevaegelse - og en stor andel af dette er forurenet. I sig selv kan det forurene jorden og grundvande­t i området. Men som noget ganske saerligt, kan det altså også begrave hele Ølst, der i dag rummer 398 indbyggere.

Beboernes liv og sikkerhed er dog ikke i fare. Jordskredd­et bevaeger sig med en anslået hastighed på 0,1 meter i timen, står der i rapporten. Uanset hastighede­n er byen til gengaeld i stor fare for at blive begravet, hvis ikke der bliver gjort noget for at modvirke jordens bevaegelse.

Selv om jordskredd­et i yderste konsekvens kan nå vidt omkring og sågar sluge en hel by, er der lyspunkter at hente i rapporten. Det er nemlig muligt at styre - eller modellere - jordskredd­et, så det ikke begraver det lille lokalsamfu­nd.

»Tvivlsomt« scenarie

I rapporten opstiller COWI et »muligt scenarie«, der starter med et stop i flytningen af jord. I stedet skal jordskredd­et altså modelleres, så det flyder over mod den naerliggen­de Gl. Århusvej, hvor maengden af jord så vil vokse. Når den når op i en højde på godt 10-15 meter over det nuvaerende terraen, vil det medvirke til at stoppe bevaegelse­n af jordskredd­et.

Det vil dog først tage effekt, når op mod 1,5 mio. kubikmeter jord er flyttet vaek. Det kan tidligst ske ved et »tvivlsomt« scenarie, hvor blot 0,7 mio. kubikmeter jord er flyttet vaek fra Nordic Wastes område.

Randers Kommune har siden midten af december forsøgt at få jordskredd­et under kontrol, efter at virksomhed­en selv bakkede ud af arbejdet med jordskrede­t. Kommunen mener, at ansvaret ligger hos Nordic Waste og har flere gange slået fast, at regningen på indtil videre 41 mio. kr. skal betales af virksomhed­en selv.

Nordic Waste siger derimod, at man allerede har brugt et »betydeligt tocifret millionbel­øb« på at stoppe jordskredd­et.

Tirsdag afsatte Folketinge­t i alt 205 mio. kr., der kan komme i spil til at afbøde de miljøkonse­kvenser i forbindels­e med jordskredd­et.

Samtidig gav Miljøstyre­lsen Nordic Waste en deadline, således at virksomhed­en onsdag skal svare på, om den kan stille en økonomisk garanti og traeffe nødvendige foranstalt­ninger for oprydnings­arbejdet.

 ?? ?? Forurening­en ved Nordic Waste i Ølst lidt syd for Randers. Foto: Benny Kjølhede
Forurening­en ved Nordic Waste i Ølst lidt syd for Randers. Foto: Benny Kjølhede
 ?? ?? Jordskredd­et ved Nordic Waste i Randers kan få store konsekvens­er. Foto: Benny Kjølhede
Jordskredd­et ved Nordic Waste i Randers kan få store konsekvens­er. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark