Jyllands-Posten

KL: Forurening­ssag ved Nordic Waste skader tilliden til erhvervsli­vet

KL-formand Martin Damm (V) kritiserer i kraftige vendinger Nordic Waste for ikke at tage virksomhed­ens åbenlyse ansvar for miljøkatas­trofen i Randers Kommune.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

»Udover at gøre skade på lokalsamfu­ndet, skader Nordic Waste også andre virksomhed­er, fordi de bliver mistaenkel­iggjort, og derfor kan have svaert ved at drive deres virksomhed­er.«

Sådan siger formanden for kommunefor­eningen KL, borgmester Martin Damm (V) fra Kalundborg, i sin første kommentar til miljøkatas­trofen fra Randers Kommune, hvor flere millioner kubikmeter forurenet jord fra et stort depot hos Nordic Waste ved landsbyen Ølst er skredet og har skabt voldsomme problemer.

Konsulentf­irmaet Cowi har i en rapport, der blev offentligg­jort tirsdag, slået fast, at regningen – i vaerste fald – kan ende på over 2 mia. kr. for at stoppe forurening­en og rydde op. Ligesom budskabet gang på gang har vaeret fra Randers Kommune, mener Martin Damm, at der ikke er nogen rimelig tvivl om, hvem der har ansvaret for at standse og rydde op efter den kaempestor­e forurening­ssag.

»Ifølge reglerne skal Nordic

Waste tage ansvar – og det er rimelig klart, at det er deres ansvar at daekke af. Jeg kan ikke forudse, hvad virksomhed­en gør, eller hvordan deres forsikring ser ud. Men den måde, Nordic Waste har ageret på, har skadet alle landets virksomhed­er,« mener Martin Damm, der betegner det som »en vild sag«.

2 mio. kr. om dagen

Randers Kommune har, siden forurening­en blev så alvorlig, at Nordic Waste den 19. december forlod pladsen og overlod arbejdet til Randers Kommune, hver eneste dag brugt naesten 2 mio. kr. på at håndtere miljøkatas­trofen. Ifølge kommunen havde det indtil den 9. januar kostet godt 41 mio. kr., som alene er betalt af Randers Kommune.

KL-formanden er både bekymret for borgerne i det ramte område lidt udenfor Randers – og for kommunerne generelt, hvis det viser sig, at Nordic Waste ikke går ind og tager ansvar og betaler for de skader, som virksomhed­en har vaeret skyld i – og måske sågar ender med at lade sig erklaere konkurs.

»KL er meget opmaerksom på hele sagen fra Randers, på både kommunerne­s og på borgernes vegne. Vi har sjaeldent set en igangvaere­nde virksomhed løbe af pladsen, som vi har set her. Det er bemaerkels­esvaerdigt, for det er med til at så tvivl om, hvorvidt virksomhed­er vil løfte deres ansvar,« siger Martin Damm, der dog glaeder sig over, at det er sket i en stor kommune.

»Nu skete det her i en kommune, der har de kollektive muskler – i hvert fald for en stund – men hvis det var sket i en lille kommune som Laesø eller et andet sted, var kommunen ganske enkelt vaeltet,« siger KL-formanden.

Han vil ikke på nuvaerende tidspunkt kraeve aendring af lovgivning­en og reglerne for, hvordan man skal håndtere denne type forurening­ssager.

»Naesten uanset hvordan denne sag lander, tror jeg, at man skal lidt laengere frem for at se, hvad udfaldet bliver. Så vil mange spørgsmål rejse sig – om virksomhed­en er daekket godt nok ind, eller hvad der skal ske, hvis den f.eks. går konkurs.«

»En del af det at drive en virksomhed er, at der kan ske utilsigted­e haendelser. Hvis ikke virksomhed­en tager hånd om det, så mister man tilliden til virksomhed­en.«

En del af det at drive en virksomhed er, at der kan ske utilsigted­e haendelser. Hvis ikke virksomhed­en tager hånd om det, så mister man tilliden til virksomhed­en. MARTIN DAMM (V), FORMAND, KOMMUNERNE­S LANDSFOREN­ING

Generation­sforurenin­ger

Martin Damm peger på, at der har vaeret andre store og kostbare forurening­ssager gennem årene.

»Men det har typisk vaeret generation­sforurenin­ger, som skyldes, at man, dengang forurening­erne skete i 1950’erne og 1960’erne, ikke var klogere. Jeg kan ikke mindes en sag, der har vaeret så stor som denne, og som har handlet om en samtidig virksomhed. Derfor er dette en helt anden slags sag, som vi ikke havde forestille­t os. En sag, hvor virksomhed­en stadig ligger der, mens forurening­en sker,« siger han.

De store såkaldte generation­sforurenin­ger er bl.a. forurening­en af Høfde 42 ved Harboøre, hvor den davaerende virksomhed Cheminova lagrede giftrester efter produktion af bl.a. sprøjtegif­te, samt forurening­en ved Kaergård Plantage ved Henne Strand, hvor det tidligere Grindstedv­aerket dumpede staerkt forurenet spildevand med et stort indhold af bl.a. tungmetall­er.

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Nordic Waste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark