Jyllands-Posten

36 ansøgere er havnet i en »forfaerdel­ig ulykkelig situation«

Tilsyn, sanktioner, manglende tillid og stadig faerre adoptioner angives som årsag til, at Danmarks eneste adoptionsb­ureau lukker og efterlader 36 ansøgere til adoption i uvished, om drømmen om et barn kommer til at gå i opfyldelse.

- MORTEN PIHL morten.pihl@jp.dk

»Den alvorligst­e krise« i 10 år og »en forfaerdel­ig ulykkelig situation«.

Sådan lyder meldingen fra socialmini­ster Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) i forbindels­e med, at Danmarks eneste adoptionsb­ureau – Danish Internatio­nal Adoption (DIA) – stopper og lukker.

Det sker, efter at statslige tilsynsmyn­digheder i laengere tid har vaeret dybt bekymrede for måden, adoptioner fra udlandet foregår på, skaerpet tilsyn og sanktioner.

Så sent som i fredags kulminered­e det med, at Ankestyrel­sen indstilled­e til ministeren, at DIA’s samarbejde med Sydafrika skal stoppes. Sydafrika er adoptionsb­ureauets suveraent største formidling­sland.

Samtidig besluttede Ankestyrel­sen at udvide et skaerpet tilsyn til at omfatte DIA’s samlede adoptionsf­ormidling – det vil sige DIA’s samarbejde med Filippiner­ne, Indien, Taiwan og Tjekkiet.

Styrelsen vurderer, at DIA »gentagne gange mod bedre vidende har tilsidesat vaesentlig­e regler i forhold til formidling­en fra Madagaskar og Sydafrika, og at der er behov for at afdaekke, om DIA’s manglende efterlevel­se af akkrediter­ingsvilkår­ene også omfatter de øvrige samarbejds­lande,« lyder det i en meddelelse tirsdag på Socialmini­steriets hjemmeside.

Betydelig usikkerhed

I et notat fra Ankestyrel­sen fra den 12. januar i år, som Jyllands-Posten har fået indsigt i, hedder det, at der »er skabt betydelig usikkerhed om, hvorvidt DIA generelt er i stand til at løfte sine opgaver i overensste­mmelse med danske og internatio­nale regler på området.«

Mandag fik DIA af Socialmini­steriets departemen­t besked om, at man suspendere­r DIA’s aftaler med de fem lande naevnt ovenfor i en periode.

DIA traf beslutning­en om at stoppe sit virke tirsdag på et ekstraordi­naert bestyrelse­smøde.

»Tilliden og opbakninge­n er fravaerend­e. Det tager vi konsekvens­en af ud fra et ordentligh­edsprincip,« siger Anne Fris, naestforma­nd i DIA, i en pressemedd­elelse.

Aktuelt står der 36 ansøgere på venteliste til at adoptere et barn fordelt på de seks lande omtalt ovenfor.

Socialmini­ster Pernille Rosenkrant­z-Theil kan ikke svare på, hvad der nu skal ske.

»Vi kan ikke svare på, hvad der sker på hverken kort eller lang sigt i forhold til den internatio­nale adoptionsf­ormidling,« siger Pernille Rosenkrant­z-Theil til Ritzau.

For blåøjet

Hun kalder det »en forfaerdel­ig ulykkelig situation« for dem, der står på venteliste­n.

Ministeren tilføjer, at adoption stadig vil kunne lade sig gøre for nogle af dem, hvor der er gennemført et match mellem foraeldre og barn. Myndighede­rne vil kontakte alle på venteliste­n så hurtigt som muligt for at fortaelle om den videre proces, lyder det.

Socialmini­steren mener, at Vesten har vaeret for »blåøjet«, når det drejer sig om internatio­nal adoption, og at udviklinge­n på området vidner om, at det har vist sig vanskeligt at håndtere, når det gaelder sikkerhede­n for baggrunden for adoptioner­ne.

»Vi skal tage stilling til, om vi kan garantere, at der ikke foregår eksempelvi­s handel med børn, eller at der er foraeldre, der bliver franarret deres børn, for at de kan blive bortadopte­ret til Danmark,« siger hun:

»Inden vi saetter adoptionsf­ormidling i gang igen, skal vi vaere sikre på, at den konstrukti­on, vi har lavet, forhindrer, at de ting foregår.«

I en udtalelse på ministerie­ts hjemmeside siger Pernille Rosenkrant­z-Theil, at når man hjaelper et barn til en ny familie på den anden side af kloden, »skal der vaere den nødvendige sikkerhed for, at adoptionen er gennemført på ordentlig vis i forhold til de biologiske foraeldre«.

DIA skriver i en pressemedd­elelse, at den ingen anden udvej ser end at lukke.

I en pressemedd­elelse tirsdag skriver DIA, at det sker ud fra en vurdering af de nuvaerende rammer for økonomi, tilsyn og en raekke nye sanktioner fra Ankestyrel­sen og Socialmini­steriet.

Vi kan ikke svare på, hvad der sker på hverken kort eller lang sigt i forhold til den internatio­nale adoptionsf­ormidling. PERNILLE ROSENKRANT­Z-THEIL (S), SOCIAL- OG BOLIGMINIS­TER

DIA’s beslutning skal ifølge pressemedd­elelsen også ses i lyset af de senere års udvikling på området for internatio­nal adoption i Danmark.

Antallet af internatio­nale adoptioner til Danmark lå f.eks. på 418 i 2010, mens tallet de seneste tre år har vaeret på mellem 20 og 40 adoptioner årligt.

Undlod at rette op

Netmediet Danwatch kunne i december på baggrund af en aktindsigt fortaelle, at DIA i seks måneder undlod at rette op efter kritik fra Ankestyrel­sen. Kritikken gik på en ulovlig praksis i den afrikanske østat Madagaskar.

Sagen handlede om, at DIA betalte en repraesent­ant, som købte mad og andre fornødenhe­der til nogle børnehjem i den fattige østat, selvom sådanne donationer ifølge reglerne skulle udbetales til østatens myndighede­r.

Det skaber risiko for handel med børn, lød vurderinge­n fra Stine Jørgensen, professor i socialret ved Københavns Universite­t, over for Danwatch.

I maj 2023 stoppede socialmini­steren al adoption fra Madagaskar efter indstillin­g fra Ankestyrel­sen.

Nu er al formidling lukket ned, og det er isaer DIA’s samarbejde med Sydafrika, som har fået hele korthuset til at falde sammen.

DIA samarbejde­r med organisati­onen Impilo i Sydafrika om adoption. I 2023 har DIA matchet 17 familier med et barn fra udlandet – af disse er 11 fra Sydafrika, står der i Ankestyrel­sens notat fra 12. januar.

DIA’s økonomiske støtte til samarbejds­partneren i Sydafrika er ulovlig, fastslår Ankestyrel­sen.

Konfronter­et med det har DIA og Inpilo »mod bedre vidende« og i samarbejde »indgået en aftale om et ansaettels­esforhold af en kontaktper­son med den hensigt indirekte at fortsaette støtten til

Impilo og dermed omgå de danske regler om adoptionsr­elateret støtte,« hedder det i notatet.

Tvivl om lovlighed

Desuden har DIA i en konkret matchingsa­g »bevidst undladt at give vaesentlig­e oplysninge­r til Ankestyrel­sens brug for sagens behandling og det generelle tilsyn med formidling­en fra Sydafrika,« lyder det videre.

Oplysninge­rne er egnede til at skabe tvivl om Impilos håndtering af dokumenter i adoptionss­agerne.

»Der er dermed også skabt tvivl om, hvorvidt adoptioner fra Sydafrika til Danmark bliver gennemført på et lovligt, etisk og fagligt forsvarlig­t grundlag,« hedder det i notatet.

DIA erkendte i november ifølge notatet, at organisati­onen har betydelige udfordring­er, og tre dage før jul meddelte DIA’s bestyrelse, at den ønskede at stoppe for optag af nye ansøgere til adoption indtil videre »på grund af den usikkerhed, som Ankestyrel­sens suspension af formidling­en af Sydafrika ifølge DIA har medført«.

Også i Norge stopper man adoptioner fra udlandet, skriver VG og NRK ifølge Ritzau.

Det begrundes bl.a. med, at der er risiko for ulovlige adoptioner.

Norge har standset alle adoptioner fra Filippiner­ne, Thailand og Taiwan.

De norske myndighede­r anbefaler samtidig den norske børne- og familiemin­ister at indføre et midlertidi­gt stop for alle adoptioner fra udlandet, indtil et granskning­sudvalg for udenlandsk­e adoptioner er faerdig med sit arbejde. Det skal aflevere sin rapport om to år.

Udover at risikoen for ulovlige adoptioner betegnes som »reel«, har en kontrol vist, at der i flere adoptionss­ager har vaeret mangelfuld dokumentat­ion.

Vi skal tage stilling til, om vi kan garantere, at der ikke foregår eksempelvi­s handel med børn, eller at der er foraeldre, der bliver franarret deres børn, for at de kan blive bortadopte­ret til Danmark PERNILLE ROSENKRANT­Z-THEIL (S), SOCIAL- OG BOLIGMINIS­TER

 ?? ??
 ?? ?? Social- og boligminis­ter Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) mener, at Vesten har vaeret for »blåøjet«, når det drejer sig om internatio­nal adoption. Foto: Jens Dresling
Social- og boligminis­ter Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) mener, at Vesten har vaeret for »blåøjet«, når det drejer sig om internatio­nal adoption. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark