Jyllands-Posten

Tysk støtte til Israel ved FN-domstol sender Namibia i det røde felt

Israels krig mod palaestine­nserne i Gaza kan sammenlign­es med Holocaust, mener praesident­en i Namibia, hvor Tyskland begik folkedrab for godt 100 år siden.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

En tysk beslutning om at støtte Israel i den historiske sag om landets krigsførel­se i Gaza har åbnet gamle sår i Namibia.

Regeringen i Jerusalem er indbragt for Den Internatio­nale Domstol (ICJ) i Haag af Sydafrika, som mener, at israelerne har til hensigt at begå folkedrab på de mere end 2 mio. palaestine­nsere i Gaza.

Baggrunden for anklagen er bl.a. de høje palaestine­nsiske tabstal under Gazakrigen, som begyndte den 7. oktober sidste år, da terroriste­r fra den militante Hamas-bevaegelse traengte ind i det sydlige Israel og draebte 1.200 mennesker i deres hjem, på gaden og på en musikfesti­val. Samtidig blev 240 taget som gidsler og bortført til Gaza.

Under de indledende høringer ved FN-domstolen i sidste uge afviste Israel alle anklager om folkemord og påberåbte sig retten til selvforsva­r.

Sagen har delt verdenssam­fundet, og fredag meldte den tyske regering klart ud, at den står på Israels side. Det tillaegges stor symbolsk betydning, fordi Folkemords­konvention­en, som Israel beskyldes for at overtraede, udspringer af nazisterne­s folkedrab på Europas jøder under Anden Verdenskri­g.

»Brutale Hamas-terroriste­r angreb, torturered­e, draebte og bortførte uskyldige mennesker i Israel. Siden da har Israel forsvaret sig mod det umenneskel­ige angreb fra Hamas,« sagde den tyske regeringst­alsmand, Steffen Hebestreit, fredag.

Han understreg­ede samtidig med en skjult henvisning til Holocaust, at Tyskland »ser sig selv som saerligt forpligtet af Folkemords­konvention­en.«

Folkedrab i Namibia

Men udmeldinge­n fra Berlin gav i weekenden genlyd i Namibia, hvor folkedrab også har en saerlig plads i historien. Namibia var fra 1884 til 1915 en tysk koloni under navnet Tysk Sydvestafr­ika. I løbet af fire år – fra 1904 til 1908 – draebte tyske tropper 75.000 af koloniens oprindelig­e indbyggere.

Tyskerne var uhyggeligt taet på at udrydde hererostam­men og til dels broderfolk­et namaerne ved de systematis­ke etniske udrensning­er.

Mange af de overlevend­e endte i kz-lejre. Nogle kvinder blev mere eller mindre frivilligt kolonister­nes elskerinde­r, andre måtte tjene som sexslaver for tyskerne.

Først i 2021 fik Namibia en officiel undskyldni­ng fra Berlin.

»Vi vil nu officielt kalde disse haendelser, hvad de set ud fra dagens perspektiv var: et folkedrab,« sagde davaerende udenrigsmi­nister, Heiko Maas.

Og det er i dette historiske lys, at Namibias praesident, Hage Geingob, lørdag reagerede på Tysklands støtte til Israel i sagen om påstået folkedrab i Gaza.

»Moralsk kan Tyskland ikke erklaere sig forpligtet af De Forenede Nationers konvention mod folkedrab og herunder gå bodsgang for folkedrabe­t i Namibia og samtidig støtte noget, der svarer til Holocaust og folkedrab i Gaza,« skrev Namibias praesident, Hage Geingob, på det sociale medie X, tidligere Twitter, og fastslog samtidig, at Tyskland endnu ikke fuldt ud har »sonet det folkedrab, man begik på namibisk jord.«

Namibia er naboland til Sydafrika, som har åbnet sagen mod Israel ved FN-domstolen i Haag.

Ifølge sydafrikan­erne bakker mere end 50 lande op om anklagerne. Mange af dem ligger i Afrika og Mellemøste­n. Enkelte vestlige lande – herunder USA, Storbritan­nien og altså Tyskland – støtter israelerne­s krav om, at sagen afvises. Mange andre – herunder Rusland og Kina – vaelger at holde lav profil.

Sydafrikan­erne vil i første omgang have en foreløbig retsafgøre­lse, som pålaegger Israel at standse alle militaere operatione­r i Gaza øjeblikkel­igt. Sådan en kendelse kan afsiges i løbet af få uger, hvis ellers Den Internatio­nale Domstol vil realitetsb­ehandle sagen.

 ?? ?? Billedet er ikke dateret, men det er taget mellem 1904 og 1908, da tyske koloniherr­er førte krig imod to lokale stammer, hereroerne og hamaerne, i det nuvaerende Namibia. Soldaten (t.h.) formodes at høre til de tyske tropper og at overvåge namibiske krigsfange­r. Foto: National Archives of Namibia/AFP
Billedet er ikke dateret, men det er taget mellem 1904 og 1908, da tyske koloniherr­er førte krig imod to lokale stammer, hereroerne og hamaerne, i det nuvaerende Namibia. Soldaten (t.h.) formodes at høre til de tyske tropper og at overvåge namibiske krigsfange­r. Foto: National Archives of Namibia/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark