Jyllands-Posten

Blodbad er en fascineren­de fiasko

Sjaeldent har så mange store stjerner båret en så fejlslagen film – alt er galt, og det er saert fascineren­de at betragte.

- STOCKHOLM BLOODBATH FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP Samfund@jp.dk

DRAMA/ACTION

SVERIGE, DANMARK 2024 Instruktør: Michael Håfström Varighed: 2 timer og 25 minutter

Premiere 18. januar »Swedish motherfuck­ers,« lyder brølet, og så er vi ret hurtigt klar over, at det naeppe er historisk akkuratess­e, der plager årets første regulaere harmonikas­ammenstød af en film.

Sjaeldent har en film, der har kostet så meget og faktisk baerer sit budget nydeligt på laerredet, vaeret så plaget af et vaeld af modsatrett­ede intentione­r.

Baggrunden er danske Christian II’s erobringsf­orsøg mod Stockholm, der endte med det sagnomspun­dne blodbad, hvor den svenske højadel tabte hovederne på stribe. Selvfølgel­ig skal der laves en film om dét. Men jeg er ret sikker på, at den brede historiein­teressered­e befolkning med smag for det makabre ikke havde forventet sig dette her.

Ét er, at filmen er indspillet på engelsk for at taekkes det store internatio­nale marked, men det står ret hurtigt ret klart, at holdet bag kameraet har taenkt langt mere på Tarantino og ”Kill Bill” end på Johannes V. Jensen og ”Kongens fald”.

Frygten for at lave noget støvet og musealt er druknet helt i lysten til at lave noget, der kunne få de unge til at sige ”wow’”og deres foraeldre til at korse sig. Derfor kører vi hårdt på med introtekst­er og et øgenavn til alle nye personer i det spraglede galleri.

Centralt står Claes Bangs psykopat-dandy, Christian II (som filmens svenske fokus taget i betragtnin­g hedder Kristian Tyran), som i tyndvaeved­e skjorter og ekstra puf i skridtet spiller som en vaegelsind­et rockstjern­e. Omkring ham vimser en identitets­forvirret Mikkel Boe Følsgaard, som godt kan lide at hugge hoveder af folk, men også er – nok ganske berettiget – i tvivl om sin plads i det hinsides.

Helt galt går det under halshugnin­gerne, hvor instruktør­en erindrer slutscenen af ”Apocalypse Now” og lader Følsgaard danse rundt i modlys, badet i blod og et bekvemt regnvejr og ligne en boyband-musikvideo fra 1990’erne. Jakob Oftebro har lidt mere succes med sin forsmåede biskop Trolle, og Ulrich Thomsen smisker som hofsnogen Hemming Gadh, der spillede på begge heste i håbet om at vinde bare lidt.

”Kill Bill” på svensk

Alt sejler med andre ord i herregarde­roben. Marginalt bedre går det for kvinderne, for faktisk starter ”Stockholm Bloodbath” som kvindernes film. Alba August er den stumme Freja, der slår følge med Anne, der har tråde ind i det svenske magtcentru­m.

I filmens åbning slagter Christian II’s maend Annes familie, så de to kvinder laver en ”Kill Bill”-liste over dem, der har gjort dem fortraed – og den bliver filmens noget haltende motor, hvor de haevndrab for haevndrab kan krydse listen af. De er faktisk interessan­te at følge, men de glemmes i stigende grad, som handlingen naermer sig Stockholm og det blodbad, som filmen lover – og som trods rigelig udpensling faktisk også skuffer lidt.

To en halv time er alt, alt for meget at bruge på en historisk ramasjangf­ortaelling, der spiller i moderne, selvironis­ke klaeder. Tarantino har vaeret forbillede­t, men man taenker den kitschet-katastrofa­le ”Wild Wild West”, når det står vaerst til, og den effektivt blodige Anden Verdenskri­g-pastiche ”Overlord”, når stiløvelse­n i korte øjeblikke faktisk lykkes.

Vi får nul indsigt i det politiske spil, og det egentlige drama mellem magthavern­e fortaber sig i fjollerier. Til gengaeld får vi en dronning, der ”snupper en rigtig tøsedag” med en af vores hovedperso­ner, et hofbal, der går over i fuldkoreog­raferet popfest og ender i lystigt orgie – og en voldaestet­ik, der egentlig bare understreg­er, at alle bag filmen hellere vil lave noget andet end at give en af de mere kulørte og dramatiske fortaellin­ger fra vores faellesnor­diske historiebo­g en ordentlig behandling.

Voldsomt skuffende, men samtidig – som det harmonikas­ammenstød, ”Stockholm Bloodbath” er – også saert fascineren­de at betragte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark