Jyllands-Posten

Emma Stone brillerer i Yorgos Lanthimos’ nyeste genistreg

Yorgos Lanthimos’ seneste film er et mestervaer­k, der blaeser konvention­erne et stykke og byder trodsen velkommen.

- POOR THINGS KATRINE SOMMER BOYSEN Samfund@jp.dk

DRAMA

IRLAND, ENGLAND, USA, 2023 Instruktio­n: Yorgos Lanthimos 2 timer og 21 minutter Premiere den 18. januar

Da graeske Yorgos Lanthimos efter sin gennembrud­sfilm, ”Dogtooth”, i 2009 blev kendt som instruktør­en, der kickstarte­de graesk films såkaldte weird wave, var der naeppe nogen, der helt havde kunnet forudse, hvor maerkelige film instruktør­en havde i sig.

For modsat andre europaeisk­e arthouse-instruktør­er, der har det med at tilpasse sig populaerku­lturens hovedstrøm­me, når de kommer til Hollywood, så har Lanthimos bare perfektion­eret sin aparte samfundssa­tire og sine til tider groteske aestetiske visioner i mødet med filmindust­riens rigtig store penge. Også i sit samarbejde med stjernesku­espillere som Colin Farrell, Rachel Weisz og Olivia Colman for bare at naevne et par stykker har Lanthimos, ikke ulig Lars von Trier, drilsk leget med berømthede­rnes stjerneima­ge og fået dem ud, hvor man ikke troede, de kunne bunde.

Det er heller ikke mindst på grund af samarbejde­t med vidunderli­ge Emma Stone, som også brillerede i Lanthimos’ Oscar-vinder ”The Favourite” (2018), at instruktør­ens seneste film, ”Poor Things”, ligner et uomtvistel­igt hovedvaerk. Som en kombinatio­n af skabelsesb­eretning, Frankenste­in-fortolknin­g, feministis­k odyssé og parallelhi­storisk periodedra­ma udspiller fortaellin­gen om Bella Baxter (Stone) sig som en filmisk centrifuge, man slet ikke har lyst til at slippe ud af.

Der er komplet uoverensst­emmelse mellem krop og sind hos Bella, må hendes skaber, den vaeldig eksperimen­terende videnskabs­mand dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe), som Bella konsekvent omtaler som ”God”, erkende. Den voksne kvindekrop kontraster­es skarpt af et i filmens begyndelse uformående sprog, og hendes måde at bevaege sine lemmer på minder mere om en kaempebaby eller en marionetdu­kke end en voksen kvinde.

Fra sort-hvid til farver

Hvordan Bella er endt, som hun er, skal ikke afsløres her, men i Baxters residens, der i filmens begyndelse er skildret i sort-hvid, er intet normalt. Godwin selv har et arret ansigt og en krop, der er martret af hans egen fars eksperimen­ter, og rundtomkri­ng i haven løber underlige skabninger, såsom et vaesen med en hønes krop og en hunds hoved.

Alt dette må den studerende Max MacCandles (Ramy Yussef) lamslået bevidne, da han takker ja til at monitorere Bellas udvikling. Han følger nøje, hvordan hun spiser, hvordan hendes motorik udvikler sig, og ikke mindst hvordan hendes ordforråd eksplodere­r. Max er så fascineret af dette maerkvaerd­ige vaesen, at han ikke kan undgå at blive forelsket i hende, og da Godwin foreslår, at de bliver gift og til gengaeld lover for altid at blive boende i hans aflukkede hus, takker Max ja.

Men så vidt skal det ikke komme, for Bella finder af egen drift ud af, at hun kan tilfredsst­ille sig selv, og så åbner verden sig ellers i bogstaveli­gste forstand. Med hjaelp fra den forføreris­ke og selvtilfre­dse advokat Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo i en pragtrolle), der ser sig selv spille en afgørende rolle i Bellas seksuelle dannelsesr­ejse, tager hun ud i verden, som Lanthimos pludselig bader i farver. Fra Lissabon over en dampskibsr­ejse til Graekenlan­d og videre til Paris rejser Bella på sin lysts nåde rundt i en forvraenge­t fortid.

Imponerend­e fortolknin­g

”Poor Things” er ligesom ”The Favourite” baseret på et romanforla­eg, som Tony McManara har adapteret til filmmanusk­ript. Det er gotisk, aparte, morsomt og intellektu­elt dybt stimuleren­de på samme tid. Billederne, som er skudt af fotograf Robbie Ryan, er i den grad medfortael­lere, og både intensiver­ede farver, forvredne perspektiv­er og en overdådig scenografi, hvis stoflighed er naesten sanselig, maetter filmen fuldt ud.

Undervejs er man som publikum lige så forført som de mennesker, Bella møder på sin vej, og man hengiver sig til Stones imponerend­e fysiske fortolknin­g af en kvindes møde med verdens uret og muligheder. I en af filmens bedste scener sender Lanthimos kaerlige hilsner til den dysfunktio­nelle familie i ”Dogtooth”, hvor de indespaerr­ede døtre opfører en aparte dans. Det gør Bella også i ”Poor Things”, og ve den, der ikke danser med.

Undervejs er man som publikum lige så forført som de mennesker, Bella møder på sin vej.

 ?? ?? Emma Stone spiller det menneskeli­ge eksperimen­t Bella Baxter i "Poor Things". Foto: Disney
Emma Stone spiller det menneskeli­ge eksperimen­t Bella Baxter i "Poor Things". Foto: Disney

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark