Jyllands-Posten

Efter storsejr bør den danske landstraen­er vaere stille optimist

Syv scoringer i traek i anden halvleg satte Holland på plads og sikrede de danske håndboldhe­rrer den fjerde EM-sejr i traek.

- KENNETH THYGESEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk

Vi begynder med forbeholde­ne.

Absolut intet er afgjort. Der er fortsat et paent stykke vej til EM-semifinale­n for de danske håndboldhe­rrer, som stadig mangler at møde tre skarpe håndboldna­tioner den naeste uges tid.

Et hurtigt forbehold mere. Europamest­erskabet er bare en ubarmhjert­ig størrelse – spørg blot Spanien, der røg ud allerede mandag aften, og så er det altså 10 år siden, at Danmark senest nåede finalen.

Men. Det vil vaere mere end tåbeligt, hvis ikke Nikolaj Jacobsen står op torsdag morgen som stille optimist.

Onsdag aften blev også Holland sat på plads af landstraen­erens udvalgte, der nu har vundet fire af fire EM-kampe. Hollaender­ne kaempede, knoklede og pressede i en lang periode Danmark, indtil bl.a. Mathias Gidsel fik nok. Han bidrog mere end paent til syv danske scoringer i traek, og så var de to point i hus.

Sejren på 39-27 (18-17) efterlader Danmark i toppen af sin mellemrund­epulje før fredagens brag mod Sverige.

Efter tre gruppesejr­e i München var opgøret mod Holland det første i mellemrund­en for danskerne, der nu har base i Hamborg. Og ikke mindst i en arena, der nok altid vil blive husket i dansk herrehåndb­old.

Taenk, det er fem år siden, at Nikolaj Jacobsens mandskab leverede en af de flotteste angrebskam­pe nogensinde. På det blå halgulv i Barclaycar­d Arena førte 12målsskyt­ten Mikkel Hansen an i ydmygelsen af de franske verdensmes­tre i VM-semifinale­n i 2019. Der var naesten tale om unfair hold.

Huller i muren

Siden dén sejr har Hansen og co. vundet tre verdensmes­terskaber i traek, og holdet fremstår nu så solidt og sammentømr­et, at man kan begynde en vigtig EM-kamp mod Holland med bl.a. Mikkel Hansen og Niklas Landin på baenken – uden frygt for, at det hele falder sammen.

En af årsagerne hedder Rasmus Lauge. Han gjorde i hvert fald sit for at gøre comebacket i Hamborg til en god oplevelse. Ofte var han drivkrafte­n i angrebet med både scoringer og oplaeg til medspiller­ne. Lauges overskud gav Danmark overhånden i størstedel­en af første halvleg. Sjaeldent bøvlede danskerne med at kreere chancer, det var derimod den sidste aflevering og afslutning­erne, der haltede.

Men de største vanskeligh­eder fandt sted for naesen af landstraen­eren på baenken. Nikolaj Jacobsen forsøgte ellers at rotere og aendre sin forsvarsfo­rmation, men uanset valg af spartelmas­se var der stadig huller i den røde mur. Hverken Henrik

Møllgaard eller Magnus Saugstrup formåede at kontroller­e defensiven. Ej heller Emil Nielsen i målet levede op til vanlig standard.

Derfor scorede Holland 17 gange i første halvleg. Det er usaedvanli­gt. Faktisk er det 10 kampe siden, at Danmark har indkassere­t så mange scoringer før pausen.

Hurtige hollandske haender

Forklaring­en var bl.a. et par kvikke kondisko tilhørende Luc Steins. Nok har hollaender­ne aldrig vaeret i naerheden af medaljekam­pe ved en slutrunde, men respekten for Steins og kompagni var og er stor i den danske lejr.

Playmakere­n har så hurtige fødder og hurtige haender, at han let kunne have vaeret inspiratio­nskilden bag The Minds of 99-hittet. Det var han nok ikke, men han inspirered­e sit eget landshold til at genere Danmark. Flere gange flirtede danskerne med at rykke afgørende fra på måltavlen. Hver gang kaempede Holland sig tilbage – til landstraen­erens sitrende frustratio­n.

Men sandheden er også, at i Kronborg-Jacobsens regeringst­id har Danmark vundet de fire indbyrdes opgør mod Holland med henholdsvi­s 14, 17, 12 og 14 mål. Og der endte vi naesten igen. Fordi Danmark har et gear mere end de andre.

Indskifted­e Niklas Landin lod sig ramme en raekke gange, mens Mathias Gidsel, selvfølgel­ig, skruede op for tempoet. Og så rykkede Danmark fra 23-22 til 30-22 midtvejs i anden halvleg. Game over, tak for spil.

 ?? ?? Mathias Gidsel var en stor profil for Danmark mod Bobby Schagen (t.v.) og Holland Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mathias Gidsel var en stor profil for Danmark mod Bobby Schagen (t.v.) og Holland Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark