Jyllands-Posten

Dansk fregat på farlig, men nødvendig mission

-

tvivl om. Ligesom der heller ikke er tvivl om, at Houthi-bevaegelse­n skal have et kontant og utvetydigt svar, som ikke efterlader tvivl om, at forsøg på at hindre fri sejlads vil blive mødt med et staerkt svar.

Når danske soldater sendes ud, så fortjener de bedst mulige betingelse­r og en udrustning, som gør, at de kan løse opgaven. Her må skiftende regeringer og de politiske partier, der har stået bag forsvarsfo­rlig, se hinanden i øjnene og spørge: Gjorde vi nok? Handlede vi i tide?

I over 10 år har de danske fregatter sejlet rundt med tomme siloer. De er ganske enkelt ikke udstyret med de våben, som de var tiltaenkt. Det har helt berettiget udløst kritik fra Nato, fordi Danmark ikke lever op til egne styrkemål. De SM2-missiler, som politikern­e under det forrige forsvarsfo­rlig besluttede at købe, venter stadig på sig og er angiveligt ikke installere­t endnu. Det første blev prøveaffyr­et for knap år siden. Men som beskrivels­erne af houthierne­s militaere kapacitet viser, så halter Danmark endnu en gang bagefter og vil, selv hvis det må lykkes for Forsvaret at låne sig frem, gå i krig med foraeldet udstyr.

Det er en historie, som er hørt før. Da Ukrainekri­gen brød ud, og en bataljon skulle sendes til Baltikum, var det med nød og naeppe, at man fik skrabet udstyret sammen.

Et andet spørgsmål, som melder sig, er bemandinge­n.

Heller ikke på det område er der handlet med rettidig omhu. Forsvaret har både rekrutteri­ngsog fastholdel­sesproblem­er. Et kvalificer­et gaet er, at det bliver en udfordring at finde mandskab til at udsende og at fastholde missionen, som foreløbig er sat til at vare to måneder.

Når Danmark beder unge maend og kvinder om at stille op og i yderste fald risikere liv og lemmer, så burde det vaere en selvfølge, at det sker på et velforbere­dt grundlag.

Og endelig er der spørgsmåle­t om fanger. ”Esbern Snare” blev i 2021 udsendt til Guinea-bugten for at standse pirater. Da besaetning­en standsede ni maend, endte de otte om bord på den danske fregat, som sejlede videre med fire døde og fire tilfangeta­gne maend, som ingen vidste, hvad man skulle stille op med.

»Den tvaerminis­terielle arbejdsgru­ppe vil håndtere, hvad der skal ske med piraterne,« som Forsvaret lakonisk konstatere­de i den pressemedd­elelse, der blev sendt ud om haendelsen den 25. november 2021. Ifølge det beslutning­sforslag, som nu er fremlagt, kan den historie gentage sig.

Når Danmark beder unge maend og kvinder om at stille op og i yderste fald risikere liv og lemmer, så burde det vaere en selvfølge, at det sker på et velforbere­dt grundlag. Desvaerre synes det ikke at vaere tilfaeldet, og de kolde fakta er, at Forsvaret stadig kan kigge langt efter forbedring­er. Ganske vist ligger der 150 mia. og venter de naeste 10 år. Men endnu er det uklart, hvordan og hvad de skal bruges til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark