Jyllands-Posten

Hvorfor i alverden vil Alex Vanopslagh helt overlade klimakampe­n til De Radikale?

- TORSTEN SCHACK PEDERSEN

Højere afgifter på tøj, ekstra afgift på kød og en vejafgift for personbile­r. Det er nogle af de klimatilta­g, som De Radikale mener, vi i Danmark bør indføre.

Og står det til Alex Vanopslagh, så skal De Radikale kunne diktere en borgerlig klimapolit­ik.

Det sagde LA-lederen forleden i et interview, hvor han gjorde det klart, at De Radikale i en centrumhøj­re-konstellat­ion endelig skulle »give den fuld gas med klima«.

I forvejen er vores afgiftssys­tem temmelig indviklet. Det sidste, der er brug for, er radikale tiltag, der blot vil gøre vores nuvaerende afgiftssys­tem mere komplicere­t. LAlederens udmelding rejser to centrale spørgsmål:

Ønsker LA at gennemføre De Radikales klimapolit­ik, der blot vil gøre livet mere besvaerlig­t og indviklet for erhvervsli­v og forbrugere?

Skulle det rent faktisk lykkes at samle et flertal for en centrum-højre-koalition, er der så skyggen af opbakning til at give indflydels­e til Martin Lidegaards tropper?

Mens svaret til det første spørgsmål blaeser i vinden, er svaret til det andet et rungende nej.

På overfladen skulle man taenke, at Pernille Vermunds modige beslutning om at lukke sit politiske livsvaerk ville gøre det lettere at samle det borgerlige Danmark. Med et parti mindre burde det vaere lettere for de tilbagevae­rende at blive enige.

Men den slags logik er svaer at mønstre i den blå opposition, og nu har meldingen fra Vanopslagh genantaend­t spaendinge­rne. Ifølge DF’s Mikkel Bjørn må Vanopslagh have »drukket af natpotten«, siden han vil overlade indflydels­e til De Radikale.

»Det er da den sikre vej til katastrofe. Fri indvandrin­g, woke og klimahyste­ri,« skrev han og fik opbakning fra DF’s Peter Kofod.

»De Radikale kommer aldrig i regering på DF’s mandater. Aldrig. Slut. Faerdig. Punktum. Derfor helt uenig med vennerne i LA i denne sag.«

Omvendt har Christian Friis Bach (R) sagt, at han hellere vil »passe køer end samarbejde med DF«.

Selv er jeg på mange punkter enig med Alex Vanopslagh. Ikke det med fri kokain, som han går ind for, men på mange områder er vi enige. Vi ønsker begge at gøre Danmark rigere, friere og bedre.

Men vi har en forskellig tilgang til politik.

Mens LA primaert bruger tiden på at lave sjove videoer og kritisere os i Venstre, bruger vi tiden på at gøre en forskel, der kan maerkes hos danskerne. I 2024 håber jeg, at de blå partier bruger mindre tid på at bekrige hinanden og mere på at gøre en forskel.

MF, politisk ordfører, (V)

Vi er i Venstre i gang med at omsaette klimaambit­ioner til klimahandl­ing, og vi har allerede taget nogle store skridt i retningen af et mere grønt Danmark.

Vi har gennemført danmarkshi­storiens største udbud af havvind, og vi har netop sikret, at vi kommer til at indfri klimamålet for 2025.

Og selvom LA ikke var med, lykkedes vi med at lette personskat­terne for mere end 10 mia. kr., vi har gjort det lettere at tiltraekke medarbejde­re til vores private og offentlige sektor, og vi har ligeledes sikret, at det for kontanthja­elpsmodtag­ere bedre kan svare sig at tage et arbejde.

Klare borgerlige markører. Til tider vil de øvrige borgerlige partier uden for regeringen gerne bidrage, og når det sker, er det godt for Danmark.

Lad os nu håbe, de for alvor melder sig ind i kampen.

 ?? ?? I 2024 håber jeg, at de blå partier bruger mindre tid på at bekrige hinanden og mere på at gøre en forskel, skriver Torsten Schack Pedersen. Arkivfoto: Jens Dresling
I 2024 håber jeg, at de blå partier bruger mindre tid på at bekrige hinanden og mere på at gøre en forskel, skriver Torsten Schack Pedersen. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark