Jyllands-Posten

Ungdomspar­tier i faelles opråb: Abortretti­gheder skal styrkes

- ASTA KOFOD INGRID BO RAHBEK KAROLINE LINDGAARD MARIA GEORGI SLOTH ELLEN EMILIE MAX BJERREGAAR­D ALEXANDER BLAVNSFELD­T LASSE B. SØRENSEN KATHRINE EVELYN JENSEN SIMON FENDINGE OLSEN

I 2023 kunne vi fejre 50-året for retten til den frie abort i Danmark. Men på verdenspla­n kan vi desvaerre stadig se, at den samme progressiv­e holdning om kvinders ret til egen krop og selvbestem­melse herover bliver mere og mere snaeversyn­et, og kvinder får deres rettighede­r frataget. Den samme tendens er også at finde i Danmark. Her drejer samtalen sig atter om den danske abortgraen­se – og om den er foraeldet.

Efter Etisk Råd i efteråret 2023 udmeldte nye anbefaling­er til abort, der blandt andet indebaerer en abortgraen­se på 18 uger, og at 1517-årige skal kunne få foretaget en abort uden foraeldres­amtykke, har regeringen indkaldt partierne til forhandlin­ger om abort.

Vi glaeder os over, at der endelig bliver indkaldt til forhandlin­ger, så abortlovgi­vningen kan blive moderniser­et.

Derfor står vi nu sammen som ungdomspar­tier fra højre til venstre med en faelles opsang til vores moderparti­er: Fjern kravet om foraeldres­amtykke ved aborter for unge mellem 15 og 17 år, og haev abortgraen­sen betydeligt. På tvaers af det politiske spektrum kan vi unge mødes på 18. uge. Det burde de voksne også kunne.

En moderniser­ing er vigtig af mange grunde: for at vaerne om retten til det frie valg, retten til selvbestem­melse og retten til den krop, man er i besiddelse af.

Som det er nu, er det muligt at få foretaget en lovlig abort helt frem til 22. uge i graviditet­en. Det er bare ikke ens eget valg – det er statens. I dag skal man igennem lag på lag af bureaukrat­i for at kunne få foretaget en abort, og man risikerer at blive afvist. Men kroppen er kun ens egen, og de valg, man tager i forhold til sin krop, skal kun bestemmes af en selv – ikke af et samråd.

Vi mener også, at alle, der er gamle nok til at have sex, er gamle nok til selv at traeffe valget om, hvorvidt man vil få foretaget en abort, hvis man skulle blive gravid. Det er derfor essentielt, at man giver 15-17-årige rettighede­n til at få foretaget en abort uden foraeldres­amtykke.

Diskursen i abortdebat­ten er lige så traettende og gammeldags som lovgivning­en i sig selv. Argumenter­ne om, at gravide bruger det som praeventio­nsmiddel, og at de ikke forstår konsekvens­erne af en abort, har ingen gang på jord. Lad os traekke en tydelig streg i sandet: Der er ingen, som får en abort for sjov eller på grund af tilfaeldig­heder.

Man får en abort, fordi det er nødvendigt, og fordi det er det rigtige for den gravide. Det bør derfor til enhver tid vaere den gravides valg – ikke statens eller foraeldren­es.

Hovedbesty­relsesmedl­em, Rød-Grøn Ungdom

Abortnetva­erket, Rød-Grøn Ungdom

Politisk ordfører, Alternativ­ets Unge

Formand, Radikal Ungdom

Politisk leder, Unge Moderater

Politisk leder, Unge Moderater

Politisk leder, SF Ungdom

Som unge er det vigtigt, at vi bliver ved med at blande os i debatten. Vi står nemlig på skuldrene af mange tidligere generation­er, som har kaempet for vores ret til den frie abort. Det er en fakkel, som vi skal baere videre, hvis vi fortsat skal vaerne om vores frihed og vores rettighede­r. De fås forsvar af en foraeldet lovgivning må ikke gå ud over vores generation­s ret til at traeffe beslutning­er om egen krop. De tidligere udkaempede kampe må ikke vaere forgaeves.

Derfor håber vi også, at vores moderparti­er vil lytte til vores faelles opsang og tage den med videre til forhandlin­gerne.

Formand, Venstres Ungdom

Forbundsfo­rmand, DSU

Landsforma­nd, Liberal Alliances Ungdom

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark