Jyllands-Posten

Misforståe­t omsorg har skabt mistrivsle­n

- PER NIELSEN

I JP 7/1 omhandler en tosiders artikel en rapport fra Statens Institut for Folkesundh­ed. Den bygger på svar fra ca. 50.000 erhvervsak­tive unge mellem 18 og 34 år. Temaet er (nok engang) aldersgrup­pens mistrivsel – denne gang dog begraenset til kun at omhandle de unges mistrivsel på arbejdspla­dserne.

Professor Lau Casper Thygesen, som står bag rapporten, kalder den selv »alarmerend­e« og tilføjer bl.a., at »det overrasker og bekymrer os, at stigningen er så stor«. Og stor, det er den! Fra at 8,5 pct. i 2013 følte mistrivsel på jobbet, er det nu 18,3 pct.

Arbejdsliv­sforsker på RUC Henrik Lund har tre bud på, hvorfor det ser sådan ud. For det første: De unge har ofte en meget travl hverdag. For det andet: Øget psykologis­ering i samfundet gør, at problemer som f.eks. angst og depression i højere grad italesaett­es. For det tredje: De unges høje forventnin­ger til sig selv, bl.a. genereret igennem de sociale medier. Godt så! Det er med stor sandsynlig­hed rigtigt nok en del af forklaring­en.

Nu er jeg ikke forsker – ikke engang akademiker. Jeg er blot en ganske almindelig observatør, og jeg havde nok tilføjet: De fleste unge er aldrig blevet klaedt på hjemmefra til at møde nogen form for pres – endsige krav. De seneste 2030 års unge er i uhyrlig grad blevet skaermet for al modgang af deres foraeldre. En ny status til barnet i familien, kombineret med foraeldrep­aranoia over, hvad der kan ske ude i den farlige verden, har skabt mantraet om beskyttels­e, beskyttels­e og atter beskyttels­e.

Lagerchef, Langå

I en slags misforståe­t omsorg har foraeldre villet gøre livet så let som muligt for deres børn. Ved den mindste modgang er de straks trådt til med førstehjae­lp. De stakkels børn har fået opfattelse­n af modgang og pres som noget uretfaerdi­gt og personligt rettet imod dem. Selv simple krav og pligter får status af ”modgang”, og da børnene sjaeldent selv har måttet bekaempe modgangen, har de aldrig laert at håndtere den. Hvordan i alverden havde man forestille­t sig, at unge så ville kunne klare sig problemfri­t på et arbejdsmar­ked, der bliver mere og mere kraevende? Eller alle andre steder for den sags skyld.

Det er uforståeli­gt, at en så åbenlys virkelighe­d aldrig bliver bragt ind i debatten om de unges mistrivsel.

Hvorfor tør ingen i det etablerede forskermil­jø tage det op? Er det, fordi man godt ved, at man vil få ca. 90 pct. af alle moderne foraeldrep­ar på nakken? Og ja, jeg ved det godt: ”Dagens ungdom er uden rygrad”, har alle dage vaeret en udbredt opfattelse blandt mange af os aeldre.

Den helt afgørende forskel er blot, at det nu ikke er ungdommen selv, man skal bebrejde noget – det er deres foraeldre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark