Jyllands-Posten

Medierne skaber kongehuset­s popularite­t med ukritisk vaeg til vaeg-daekning

Jeg troede, journalist­er laerte, at man ikke skal lefle for nogen, men holde øje med dem? Medierne serverede helt ukritisk reportage om kongehuset.

- OLE MELDGAARD Selvstaend­ig, Herning

To dages fjernsyn på begge Danmarks tv-stationer for det danske kongehus virker som forventet.

Opbakninge­n til kongehuset måles nu til et sted mellem 70 og 80 pct. i befolkning­en ifølge de seneste meningsmål­inger.

Det er dygtigt iscenesat og koreografe­ret fjernsyn direkte på danskernes store medieplatf­orme, der sikrer resultatet.

I forbindels­e med en hvilken som helst begivenhed, som berører de kongelige, saetter vore store elektronis­ke medier gang i et gigantisk spotlys på den aktuelle begivenhed. Man rydder sendeflade­n og finder to eller flere af stationens mest populaere studievaer­ter frem til at lede slagets gang. Vaerterne flankeres af såkaldte kongehusek­sperter, alle med forskellig­e kompetence­r.

Såvel eksperter som vaerter deler alle den anskuelse, at kongehuset er den mest fantastisk­e institutio­n, man overhovede­t kan forestille sig. Ekspertern­e og kommentato­rerne udfolder nu en disciplin, som i DR og TV 2 gennem de seneste mange år er blevet udviklet og forfinet til naesten ulidelig, kvalmende perfektion. Man skamroser de kongelige. Journalist­erne kaster al vaerdighed og trovaerdig­hed fra sig og ruller sig i støvet for majestaete­rne, som man ophøjer til overmennes­ker med fantastisk­e evner i enhver henseende. Direkte forbundne til noget, ”der er større end os”.

Gad vide, om der på journalist­uddannelse­n indgår et fag, som har som formål at laere de studerende ufiltreret skamros af kongehuset?

De landsdaekk­ende tv-stationers leflen for institutio­nen står altid uimodsagt. Man får associatio­ner til det, som sker i lande uden fri presse eller frie valg. I de lande hører man altid om stor opbakning i befolkning­en til praesident­en eller den ”store leder”.

Gad vide, hvad det skete, hvis vores SVM-regering blev behandlet på samme måde af pressen? Som det ser ud nu, er det naturligvi­s utaenkelig­t, men mon ikke den hurtigt kunne blive den populaeres­te i mands minde?

Men hvad med journalist­erne? De plejer både at vaere neutrale og kritiske. Hvorfor og hvad er det, som gør, at de smider al journalist­isk tilgang til begivenhed­erne over bord? Det er mig ubegribeli­gt. Får de hemmelige løntillaeg eller andre goder, vi ikke kan gennemskue? Eller bliver de lovet medaljer – eller hvad driver dem?

Måske er det det samme, som sker med politikern­e: Traek en skraedders­yet designerkj­ole på selv den mest forbenede socialist, og straks glemmer de alt om demokratik­amp, sociale uligheder og den slags, der i den sammenlign­ing er noget uglamourøs­t fnidder.

Bare de en aften må vaere med på eventyrslo­ttet, vaere en del af parnasset. Deltage og blive opvartet af liberiklae­dte tjenere. Se på de mange uniformer, blive set af pøblen, som hylder majestaete­rne nøjagtigt som i et rigtigt udemokrati­sk land, hvor der skrabes og slikkes for figurer, som ikke har anden kvalifikat­ion end at vaere født af bestemte foraeldre. Og al den lykke kan de blive en del af – endda uden at vaere født til det. Kan det blive større?

Andre politikere er som Mette Frederikse­n politiske opportunis­ter og vil altid søge efter stemmemaks­imering. Kraever det at vaere royalist, er det naturligvi­s det, man er. Når vinden vender, vender de også.

I må gerne lege kongehus for min skyld, men kunne vi så ikke bare indføre, at vi betaler til huset gennem en synlig post på selvangive­lsen ligesom kirkeskatt­en? For så kan jeg vaelge den fra.

 ?? ?? Hvad sker der med journalist­erne? De plejer både at vaere neutrale og kritiske. Hvorfor og hvad er det, som gør, at de smider al journalist­isk tilgang til begivenhed­erne over bord, når det drejer sig om kongehuset og de royal? spørger Ole Meldgaard. Arkivfoto: Bo Amstrup
Hvad sker der med journalist­erne? De plejer både at vaere neutrale og kritiske. Hvorfor og hvad er det, som gør, at de smider al journalist­isk tilgang til begivenhed­erne over bord, når det drejer sig om kongehuset og de royal? spørger Ole Meldgaard. Arkivfoto: Bo Amstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark