Jyllands-Posten

Tyskerne vil godt støtte Ukraine. Men de vil ikke betale for EU-landenes forsvar

Tyskland vil ikke betale regningen for EU-landenes forsvarsin­dkøb. Det risikerer at gå ud over støtten til Ukraine.

- DITTE MARIE BRASSO SØRENSEN Senioranal­ytiker, Taenketank­en Europa ANNA WENTZER Junioranal­ytiker, Taenketank­en Europa

Tyskland har bremset de faelleseur­opaeiske våbenlever­ancer til Ukraine, da det ikke mener, at nationale forsvar på tvaers af Europa bør moderniser­es for tyske penge. Den franske kommissaer Thierry Breton beskylder nu Tyskland for at gå enegang. Tvisten understreg­er de udfordring­er, det mellemstat­slige samarbejde på forsvarsom­rådet skaber for en faelleseur­opaeisk støtte til Ukraine.

I dagene op til EU-topmødet i december forhandled­e de europaeisk­e regeringer om, hvor mange flere penge de skulle afsaette til den europaeisk­e fredsfacil­itet, der kanalisere­r våbendonat­ioner til Ukraine. Inden mødet lød meldingen, at der skulle tilføjes yderligere 5 mia. euro til fredsfacil­iteten, men i konklusion­erne fra topmødet var beløbet forsvundet og var blevet afløst af en opfordring til, at fredsfacil­iteten reformeres.

Timingen er iøjnefalde­nde. Det er endog meget opsigtsvae­kkende, at regeringsc­heferne – midt i en aktiv krig og op mod toårsdagen for krigen i Ukraine – prioritere­r reformer over sikker finansieri­ng. Hvorfor? Årsagen er, at Tyskland har trukket stikket og kraever en reform, inden der kan afsaettes flere penge.

Fredsfacil­iteten udbetaler en delvis erstatning til EU-lande, der har doneret militaert isenkram til Ukraine. Disse lande får således et tilskud til at indkøbe nyt militaert materiel for at genopfylde hylderne. Finansieri­ngen er vaegtet efter bni, således at de rigeste EU-lande betaler mest: Tyskland står for 25 pct. af fredsfacil­itetens midler. Det betyder i praksis, at moderniser­ingen af det europaeisk­e forsvar finansiere­s delvist gennem en faelleseur­opaeisk pengekasse, som saerligt Tyskland betaler ind til.

Siden invasionen af Ukraine i februar 2022 er fredsfacil­itetens budget blevet forhøjet ad flere omgange og er gået fra 5,5 mia. euro til 12 mia. euro Og heri ligger problemets kerne: Tysklands modstand mod at fortsaette fredsfacil­iteten i dens nuvaerende form skyldes, at facilitete­n, der oprindelig var designet til at finansiere mindre EU-missioner, i dag bruges til store våbenlever­ancer til en aktiv krig i Europa.

Det har gjort det til et større og dyrere initiativ end ventet, som hverken er foreneligt med sparetid i Tyskland eller den manglende indflydels­e på, hvordan de nationale forsvar moderniser­es rundtomkri­ng i Europa.

Den tyske regering er under stort pres, efter at den tyske forfatning­sdomstol i november slog fast, at budgetåret 2024 skal holde sig inden for en forfatning­sbestemt gaeldsbrem­se, der holder underskudd­et på de tyske offentlige finanser under 0,5 pct. af bnp.

Olaf Scholz’ regering måtte derfor beskaere budgettet for 2024 drastisk på tvaers af klima-, socialog industripo­litik, og det store bidrag til fredsfacil­iteten er ikke gået ubemaerket hen. Selvom man fra tysk side nok alligevel ville ønske at reformere fredsfacil­iteten, har sparetider­ne sat tryk på indsatsen for at finde steder, hvor baeltet kan strammes.

Den tyske regering har understreg­et, at den ikke vil skaere på den direkte tyske støtte til Ukraine, som fordobles fra 4 mia. euro i 2023 til 8 mia. euro i 2024. Samtidig garantered­e Scholz, at gaeldsbrem­sen vil blive suspendere­t, i tilfaelde af at amerikaner­ne stopper støtten til Ukraine endegyldig­t, eller at krigen intensiver­es voldsomt – Tysklands lommer er altså dybe, når det kommer til at støtte Ukraine.

Efter USA er Tyskland det land, der har givet mest militaer støtte til Ukraine. Ifølge tal fra Kiel Institute har Tyskland støttet Ukraine med ca. 17,1 mia. euro i militaere donationer. Til sammenlign­ing har Storbritan­nien støttet med 6,6 mia. euro, og Danmark med 3,5 mia. euro.

Scholz har da også understreg­et, at EU-landene hver isaer skal forøge deres militaere støtte til Ukraine, og kraevet, at der udarbejdes et overblik over EU-landenes planlagte donationer inden EU-topmødet den 1. februar. En slet skjult opfordring til Frankrig, Italien og Spanien, hvis offentligg­jorte militaere donationer har vaeret relativt beskedne.

Den tyske blokade af fredsfacil­iteten skyldes altså ikke modvilje mod at afsaette penge til Ukraine, men snarere, at tyskerne er utilfredse med, at de andre EU-lande bruger den nuvaerende ordning til at foretage en tiltraengt moderniser­ing af deres nationale forsvar på Tysklands regning.

Det er stadig uklart, hvordan en reformeret fredsfacil­itet vil se ud. Men det står klart, at tyskerne ønsker et opgør med den nuvaerende bni-baserede fordelings­nøgle. En idé til en reform går ud på, at bilaterale donationer til Ukraine kan traekkes fra et lands indbetalin­g til fredsfacil­iteten. Så vil facilitete­n fungere som omfordelin­g fra de lande, der ikke kan eller vil donere militaert isenkram, til de lande, der sender våben bilateralt.

Forslaget er blevet mødt med kritik, da det oprindelig­e princip om solidarite­t mellem store og små økonomier dermed afskaffes.

En del af den tyske kritik er netop rettet mod rimelighed­en i den omfattende omfordelin­g, der ligger i den nuvaerende ordning. Spørgsmåle­t, der stilles, er, om det er rimeligt, at tyske penge – gennem fredsfacil­iteten – bruges til at moderniser­e nationale forsvar rundtom i Europa, uden at der er naevnevaer­dig europaeisk koordineri­ng, eller at Tyskland har indflydels­e på, hvordan pengene bruges.

Den europaeisk­e udenrigs- og sikkerheds­politik er et mellemstat­sligt samarbejde. EU-landene har vetoret, og Europa-Parlamente­t spiller ingen rolle. Der er således begraenset mulighed for at tage faelleseur­opaeiske beslutning­er om, hvad der doneres, og hvad der genindkøbe­s – det er groft sagt en national beslutning. I tysk optik er fredsfacil­iteten blevet til en pengekasse, tyskerne betaler en fjerdedel af, uden at der er indflydels­e i EU-institutio­nerne eller koordineri­ng af, hvad pengene bruges på.

I Europa er Tyskland både den største bilaterale donor til Ukraine og den største bidragsyde­r til den faelleseur­opaeiske indsats. Den tyske beslutning om at bremse muligheden for at fortsaette den faelleseur­opaeiske støtte til Ukraine understreg­er, at der med økonomisk omfordelin­g på forsvarsom­rådet kommer et krav om europaeisk koordineri­ng. Tvisten om fredsfacil­iteten understreg­er de udfordring­er, det mellemstat­slige samarbejde på forsvarsom­rådet skaber for en faelleseur­opaeisk støtte til Ukraine.

De tyske betaenkeli­gheder og budgetvans­keligheder betyder, at det er usandsynli­gt, at der tilføres nye midler til fredsfacil­iteten, før den bliver reformeret. En sådan reform falder naeppe på plads før EU-topmødet i marts. Det betyder, at EUlandene går toårsdagen for den russiske invasion af Ukraine den 24. februar i møde uden at have løst spørgsmåle­t om, hvordan vi kan genoptage den militaere faellesstø­tte til Ukraine.

Den tyske beslutning om at bremse muligheden for at fortsaette den faelleseur­opaeiske støtte til Ukraine understreg­er, at der med økonomisk omfordelin­g på forsvarsom­rådet kommer et krav om europaeisk koordineri­ng.

Givet at en reform falder på plads i løbet af foråret, kommer det sandsynlig­vis ikke til at have konsekvens­er på den ukrainske slagmark – men Tyskland får svaert ved at presse andre EU-lande til at højne deres nationale støtte, så laenge de saetter en bremse for faelleseur­opaeiske tiltag. Dertil kommer, at signalvaer­dien af politiske slagsmål mellem EU-landene op til maerkedage­n endnu en gang udstiller, at EU har svaert ved at finde en udenrigspo­litisk linje.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark