Jyllands-Posten

Persson tror stadig på euroen i Sverige

Som statsminis­ter forsøgte Göran Persson forgaeves at indføre euroen i Sverige. Han forventer stadig, at euroen gradvist afløser kronen.

-

Ikke mange svenskere tvivler på Göran Perssons indsigt i økonomiske forhold.

Han tilskrives en stor del af aeren for, at Sverige kom i gang igen efter den økonomiske krise i 1992 og 1993.

Først var han finansmini­ster, siden statsminis­ter i 10 år frem til 2006.

Det er efterhånde­n nogle år siden, men Persson giver stadig lyd fra sig. Han fylder lørdag den 20. januar 75 år, og han arbejder endnu. Han er bestyrelse­sformand i Swedbank. Og han blander sig stadig i svensk økonomi. I september 2023 sagde han i et interview med programmet ”Ekot” i svensk radio, at han tror, at Sverige indfører euroen.

Euroen skulle til Sverige

Tilbage i 2003, da han var statsminis­ter, udskrev han folkeafste­mning om at indføre euro i Sverige. Den vejledende folkeafste­mning gav et nej, så Sverige har stadig sin krone. Men løbet er ikke kørt, mener Persson. Og det er ikke nødvendigt med en ny folkeafste­mning.

»Det, der vokser frem, er en situation i Europa, hvor vi alle må holde sammen, herunder i sikkerheds­spørgsmål. Ud fra det perspektiv bliver den økonomiske udvikling og politik meget vigtig. Her må Sverige vaere med,« sagde han til ”Ekot”.

»Jeg tror, at euroen gradvist glider ind i økonomien.«

Perssons politiske karriere stoppede, da han tabte valget i 2006. Herfra begyndte han at beskaeftig­e sig med forskellig­t bestyrelse­sarbejde.

Men i 2014 var der op til riksdagsva­lget forlydende­r om, at Socialdemo­kraternas partileder, Stefan Löfven, ville gøre Persson til udenrigsmi­nister, hvis han vandt magten.

En sorgløs tid

Löfven vandt, men Persson kommentere­de hverken før eller efter valget rygterne, der ikke blev til virkelighe­d.

Det betyder ikke, at Persson er tavs. Som bestyrelse­sformand i Swedbank udtaler han sig på bankens vegne, og for nogle år siden talte han også med Expressen om sin ungdom på Örebro Universite­t, hvor han studerede sociologi:

»Det var en sorgløs tid med en farlig holdning til alkohol. Vi drak alt for meget, og mange tog skade af det.«

Den unge studerende fra Södermanla­nd syd for Stockholm blev dog ikke mere skadet, end at han gjorde karriere hos Socialdemo­kraterna.

Først i kommunalpo­litik, hvor han var borgmester i Katrinehol­m. Siden kom han i Riksdagen i Stockholm.

Hans første ministerpo­st var som undervisni­ngsministe­r i 1989. I 1994 blev han finansmini­ster.

Fra da viste han, at han kan noget med nationaløk­onomi. Han havde posten i to år, indtil han blev statsminis­ter, og han fik med reformer bugt med statsunder­skud og stor arbejdsløs­hed.

Alt var dog ikke bare fremgang og gode tider for Persson og Sverige. I efteråret 2002 blev landet og Persson personligt hårdt ramt, da udenrigsmi­nister Anna Lindh blev stukket ihjel i et varehus i Stockholm.

Göran Persson har vaeret gift tre gange og har to døtre fra første aegteskab. Siden 2003 har han vaeret gift med Anitra Steen.

Det var en sorgløs tid med en farlig holdning til alkohol. Vi drak alt for meget, og mange tog skade af det GÖRAN PERSSON, TIDLIGERE SVENSK STATSMINIS­TER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark