Jyllands-Posten

Analytiker­e nedjustere­r Danske Banks forventede tab

Danske Bank har offentligg­jort nye estimater for, hvordan aktieanaly­tikerne forventer, at banken vil klare sig i år.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Der er stadig større tiltro til, at økonomien undgår en hård opbremsnin­g med alvorlige negative økonomiske konsekvens­er for familier og virksomhed­er og store tab i bankerne.

Det afslører de nye forventnin­ger - kaldet konsensuse­stimater - fra de aktieanaly­tikere, der følger Danske Bank taet. De har skruet op for optimismen i forhold til, hvor store tab banken bliver ramt af.

Det viser aktieanaly­tikernes opdaterede forventnin­ger til banken, som blev offentligg­jort tirsdag, og dermed forud for bankens årsregnska­b for 2023 der offentligg­øres den 2. februar.

Størst aendring i forventnin­gerne har aktieanaly­tikerne foretaget i forhold til Danske Banks forventede nedskrivni­nger i 2024.

Sidst i oktober offentligg­jorde banken regnskabst­al for de første ni måneder af 2023. Efter at de tal blev sendt ud, forventede analytiker­ne nedskrivni­nger på lidt over 2,5 mia. kr. i år. Det har de nedjustere­t til knap 2,3 mia. kr. Et fald på 10,4 pct.

»Forventnin­gen til nedskrivni­ngerne er faldet lidt. Det kommer nok af en stigende forventnin­g om en blød landing for økonomien,« vurder Mikkel Emil Jensen, aktieanaly­tiker i Sydbank.

Nedskrivni­nger spøger

Der er stort set uaendrede forventnin­ger til bankens indtaegter og omkostning­er, og Sydbanks aktieanaly­tiker peger på, at den største usikkerhed går på de fremtidige nedskrivni­nger.

»Nu har vi haft et markant bedre 2023 end mange havde turdet håbe på.

Der kan komme følgevirkn­inger af de stigende renter i 2024 med afsaet i arbejdsløs­hed og flere konkurser. Det giver en forventnin­g om højere nedskrivni­nger end i 2023. Men det var også et år med et lavt niveau, hvor der naermest ikke var tab,« siger Mikkel Emil Jensen.

For 2023 forventer analytiker­ne nedskrivni­nger på 360 mio. kr. Dermed er der en forventnin­g om en mangedobli­ng i år. Men fra et meget lavt niveau til et ikke specielt højt niveau i forhold til hvor stor banken er.

»Selv om vi har taget hul på et nyt kalenderår, er udsigterne for økonomien stadig rigtig fine, og i lyset af det har flere aktieanaly­tikere nok rettet forventnin­gerne til årets nedskrivni­nger ned,« siger Mikkel Emil Jensen.

Aktieanaly­tikerne forventer, at Danske Banks overskud efter skat lander på 21,3 mia. kr. i 2023. For i år forventer de 20,5 mia. kr.

Det daekker over, at banken forventes at tjene 2,9 mia. kr. mere før nedskrivni­nger i år end sidste år. Den ekstra indtjening vil ifølge analytiker­ne godt og vel blive spist op af højere nedskrivni­nger.

 ?? ?? I år forventer analytiker­ne, at Danske Bank vil tjene mere før nedskrivni­nger end sidste år.
Men bundlinjen ventes at skrumpe en smule. Arkivfoto: Danske Bank
I år forventer analytiker­ne, at Danske Bank vil tjene mere før nedskrivni­nger end sidste år. Men bundlinjen ventes at skrumpe en smule. Arkivfoto: Danske Bank

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark