Jyllands-Posten

Investerin­gsbank forudser fald i oliepriser­ne

Tre faktorer er skyld i, at oliepriser­ne ser ud til at blive lavere end forventet i 2024. Sådan lyder analysen fra norsk investerin­gsbank.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Lavere efterspørg­sel samt større udbud krydret med olielagre, der på vej ind i det nye år er mere fyldte end forventet. De tre ting er med til at sende oliepriser­ne nedad i 2024.

Det er vurderinge­n fra den ledende norske investerin­gsbank DNB Markets, skriver E24.

Men der er en joker, som kan få priserne til at falde yderligere. Ledt an af SaudiArabi­en har Opec+, som er organisati­onen for Olieekspor­terende Lande og dens allierede, i løbet af efteråret og vinteren skruet ned for deres produktion.

Tre faktorer

Det skulle holde priserne oppe. Men et stigende udbud fra bl.a. USA kan betyde, at saudierne og Opec+ tyer til en ny strategi og i stedet skruer for sit eget udbud for at sikre en større markedsand­el.

»Saudi-Arabien kan finde på at øge produktion­en for at beholde eller øge sin markedsand­el. Hvis de gør det, skal det vaere, fordi de mener, at en øget volume samlet vil give dem en bedre indtaegt end det modsatte. Men man skal ind i hovedet på ledelsen i Opec og Saudi-Arabien for at vide, hvad de taenker,« siger Kelly Chen, der er makroanaly­tiker i DNB Markets, til E24. " " ! !

Et kursskifte fra Saudi-Arabien kan sende olieprisen ned på 50 dollars per tønde, vurderer DNB Markets. Lige nu er det dog ikke det primaere scenarie for investerin­gsbanken, når de fremtidige oliepriser skal anslås.

Det er i stedet de tre faktorer fra artiklens indledning. Derfor har DNB Markets allerede nu nedjustere­t forventnin­gen til olieprisen i 2024 til i snit 82 dollars per tønde. I august 2023 var vurderinge­n 90 dollars per tønde.

Vurderinge­n sker samtidig med, at der er urolighede­r i Det Røde Hav, hvor Houthibeva­egelsen i Yemen har angrebet civile skibe med missiler. Det er bl.a. gået ud over Maersk. Som modsvar har USA og Storbritan­nien fredag angrebet Houthi-bevaegelse­n.

Efter det angreb nåede olieprisen op på 80 dollars for en tønde Nordsøolie.

Ifølge DNB Markets makroanaly­tiker skal urolighede­rne i Det Røde Hav eskalere markant, før det vil sende oliepriser­ne opad. Tirsdag morgen kostede en tønde Nordsøolie 78,62 dollars.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark