Jyllands-Posten

Maersks nye alliance vil adressere kundernes ømme punkt

Danske Maersk og tyske Hapag-Lloyd indgår fra naeste år en »langsigtet« alliance med fokus på pålideligh­ed. Der er et staerkt strategisk og kulturelt match, men spørgsmåle­t er, om kunderne vil betale for pålideligh­ed, lyder vurderinge­n.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Den pålideligh­ed, som industrien har tilbudt, har givet mangler i kundernes forsynings­kaeder. JOHAN SIGSGAARD, CHIEF PRODUCT OFFICER I MAERSKS OCEAN-DIVISION

Forudsigel­ighed og pålideligh­ed er nøgleord blandt kunderne i shippingin­dustrien i øjeblikket.

Det satser A.P. MøllerMaer­sk i hvert fald på med en ny alliance med tyske HapagLloyd. Alliancen starter fra naeste år og skal give kunderne den førende leveringsp­ålidelighe­d i industrien med en erklaeret ambition om at levere over 90 pct. af fragten til tiden.

Det er et vaesentlig­t stykke over industrien­s gennemsnit på omkring 70 pct. Derfor er ambitionen et potentielt frugtbart fokus i et kommende samarbejde, siger Mikkel Emil Jensen, der er senioranal­ytiker i Sydbank, hvor han følger A.P. Møller-Maersk taet.

»Når kunderne i øjeblikket kigger på deres forsynings­kaeder, så er det selvfølgel­ig aergerligt at betale højere fragtrater, men som kunde er leveringss­ikkerhed naesten den største risiko. Det er en vaesentlig konkurrenc­efaktor, og noget som begge rederier prioritere­r meget højt,« siger han og kalder alliancen et fornuftsae­gteskab.

Alliancen kommer efter, at A.P. Møller-Maersk sidste år annoncered­e, at den nuvaerende alliance med rederigiga­nten MSC udløber i 2025. Samtidig forlader HapagLloyd fra naeste år sin nuvaerende alliance.

Alliancer er en fast del af containeri­ndustrien, hvor rederierne deler plads på hinandens skibe og sikrer faelles netvaerk for at tilbyde kunderne flere afgange og en mere sikker drift.

Pålideligh­ed i centrum

Det nye parløb mellem de to nordeuropa­eiske rederigiga­nter har fået navnet ”Gemini Cooperatio­n” – tvillinges­amarbejdet.

Navnet er for at understreg­e, at det er to ligesinded­e partnere, der slår sig sammen om at tilbyde fleksibili­tet og pålideligh­ed, uddybede Rolf Habben Jansen, adm. direktør i Hapag-Lloyd, i en faelles praesentat­ionsvideo onsdag.

Budskabet om pålideligh­ed gentog Johan Sigsgaard, der er executive vice president og chief product officer i Maersks Ocean-division, på et pressemøde onsdag.

»Igennem årene har vi arbejdet taet sammen og lyttet til vores kunder. Den pålideligh­ed, som industrien har tilbudt, har givet mangler i kundernes forsynings­kaeder. Det er et ømt punkt, hvor det giver mening at saette ind,« siger han.

Det kulturelle match og et velstruktu­reret netvaerk kan få samarbejde­t til at blive en succes for begge parter, lyder vurderinge­n.

»De har nogenlunde samme syn på den service, man gerne vil tilbyde kunderne. De forsøger begge at saelge produkter, der er pålidelige,« siger Lars Jensen, der er shippingan­alytiker og stifter af konsulenth­uset Vespucci Maritime.

Han kalder målsaetnin­gen en »fornuftig ambition«.

Maersk og verdens andre rederier har befundet sig i en indtjening­sklemme med både faldende efterspørg­sel, flere skibe på verdenshav­ene og dermed faldende fragtrater, før krisen i Det Røde Hav tog til.

I tredje kvartal af 2023 tabte Maersk således 94 pct. af sin indtjening sammenlign­et med samme periode i rekordåret 2022.

Hvorvidt et fokus på pålideligh­ed og stabilitet kan få Maersk ud af den knibe, er stadig det store spørgsmål, vurderer Lars Jensen.

»Jeg vil ikke bare antage, at kunderne i sig selv er villige til at betale mere, bare fordi man som rederi er mere rettidig, men det kan sagtens skabe mere loyale kunder på laengere sigt at vaere det. Og det skaber vaerdi,« siger han.

Lavere end før corona

Hos Maersk er man dog overbevist­e om, at leveringsp­ålidelighe­d er afgørende for kunderne.

»Jeg ved, at der er debat om, hvorvidt kunderne så vil betale for det. Det afhaenger i høj grad af, hvad man kan tilbyde kunderne, men vi er sikre på, at vi med samarbejde­t adresserer et ømt punkt for kunderne,« siger Johan Sigsgaard.

I dag bliver lidt under 70 pct. af verdens containere leveret til tiden. Før pandemien var det mellem 70 og 80 pct. fortaeller Lars Jensen. Samtidig er antallet af dage på forsinkels­erne også øget.

Derfor kalder både Mikkel Emil Jensen og Lars Jensen målsaetnin­gen for ambitiøs.

»Det er ikke noget, man når fra dag ét. Men med et godt match kan det lade sig gøre,« siger Mikkel Emil Jensen.

En del af løsningen bliver at gøre alliancens syv ruter slankere, lyder det fra Maersk.

»Der bliver faerre havneanløb på hver rute. Det er det første skridt mod en større pålideligh­ed og et vigtigt parameter i vores nye netvaerk,« siger Johan Sigsgaard.

Samtidig vil rederierne tage en større del af fragten ind i terminaler, de selv kontroller­er, hvilket skal mindske risikoen for forsinkels­er, lød det fra Maersk-direktøren.

Alliancen, der starter i 2025, kommer til at omfatte 290 skibe med en samlet kapacitet på 3,4 mio. teu (måleenhed for tyvefodsco­ntainere, red.). Det svarer til omtrent 10 pct. af den forventede globale kapacitet ved alliancens start. Maersk kommer med 60 pct. af kapacitete­n, mens Hapag-Lloyd står for de resterende 40 pct.

Brud rystede branchen

De to absolutte giganter i branchen, A.P. Møller-Maersk og schweizisk­e MSC, sendte i 2023 rystelser gennem shippingve­rdenen, da de sidste år opsagde deres faelles alliance kaldet 2M, der blev startet i 2015 med et mål om sikre konkurrenc­edygtighed og pris-effektiv drift mellem primaert Asien og Europa. Alliancen slutter i starten af 2025 efter 10 år.

Og Hapag-Lloyd er på mange måder en mere passende partner til A.P. MøllerMaer­sks naeste strategisk­e skridt, lyder vurderinge­n fra Mikkel Emil Jensen.

»Maersk og MSC kom ind i to forskellig­e strategisk­e spor. MSC fokuserer på, at stor og større er bedst. Maersk har fokus på effektivit­et og staerkere indtjening,« siger han.

A.P. Møller-Maersk har ikke ønsket at fortaelle, hvor lang tid Gemini-alliancen løber. Ifølge pressemedd­elelsen er der tale om et langvarigt partnerska­b. Hvad der ligger i det, ønskede Johan Sigsgaard dog ikke at uddybe naermere på pressemøde­t.

Aktionaere­rne tog onsdag paent imod Maersk-samarbejde­t og sendte aktien op med en stigning på 2,1 pct.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark