Jyllands-Posten

Skibsmange­l truer handelsrut­e efter angreb

Verdens containerr­ederier har måttet omlaegge deres ruter syd om Afrika. Nu truer forstyrrel­serne fra missilangr­ebene i Det Røde Hav med at aendre yderligere på containerr­ederiernes ruter.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Der kan i de kommende uger mangle op mod 70 containers­kibe for at fastholde de faste ugentlige afgange mellem Asien og Europa.

Det anslår shipping-analysefir­maet Linerlytic­a i en rapport.

Manglen kommer som følge af, at hovedparte­n af verdens containerr­ederier har sendt deres containers­kibe syd om Afrika i stedet for gennem Suez-kanalen og Det Røde Hav, hvor en raekke missilangr­eb har truet verdenshan­dlen.

Det er en rute, der er omtrent 7.000 kilometer og cirka 14 dage laengere tur-retur. Det traekker betydelig skibskapac­itet ud af markedet og skaber en risiko for det, som Linerlytic­a kalder et »alvorligt kapacitets­problem«.

Og de 70 manglende skibe er »et sobert bud,« lyder det fra Peter Sand, der er chefanalyt­iker hos analysevir­ksomheden Xeneta.

»Vi er på et mellemstad­ie i øjeblikket. De kapacitets­udfordring­er, vi ser i øjeblikket, forsøger rederierne at løse med andre tiltag,« siger han.

Peter Sand fortaeller, at rederierne i øjeblikket kan løse en del af kapacitets­udfordring­en ved at strege enkelte havneanløb undervejs på deres ruter eller starte ruterne fra et naermere udgangspun­kt.

»Rederierne kan simpelthen lade vaere med at sejle ruten i sin fulde udstraekni­ng. Eksempelvi­s ved at starte i Shanghai i stedet for de nordlige dele af Asien,« siger han.

Tid en vigtig faktor

Ifølge Peter Sand kan der vaere klausuler i rederierne­s kontrakter med kunderne, der gør det muligt at omstille ruterne i en periode. Men en aendring af ruterne kan ramme saerligt en type virksomhed­er.

»De, der har bokse (containere, red.), der skal ud af det nordlige Asien, vil stå med et større problem. For de enkelte virksomhed­er vil løsningen på det afhaenge af, hvor meget styr man har på sin forsynings­kaede,« siger han.

Men det er begraenset, hvor laenge afkortning­en af ruter kan afhjaelpe kapacitets­problemer, hvis krisen i Det Røde Hav består.

»Det hele afhaenger af tidsaspekt­et. Det er et spørgsmål om, hvor lang tid man som

rederi kan fortsaette med at afkorte sine ruter,« siger Peter Sand.

Og som Linerlytic­a anslår Peter Sand, at de naeste par uger bliver afgørende for rederierne.

»Indtil videre bliver der i hvert fald planlagt med, at det fortsaette­r januar ud. Når vi kommer ud på slutningen af måneden, vil vi kunne se et skred i løbet af februar, hvor der vil vaere fortsat manglende havnekald og også indsaettel­se af ekstra skibe,« siger han.

Han fortaeller, at rederierne selvfølgel­ig arbejder på planer for, hvad der kan gøres, hvis krisen i Mellemøste­n fortsaette­r.

»Det kraever meget at justere så stort et netvaerk som det, Maersk eksempelvi­s har. Og annullerin­ger af havneanløb bringer på sigt bare nye udfordring­er med sig,« siger han.

De gentagne udfordring­er i

Det Røde Hav har fået fragtrater­ne til at skyde i vejret. Ifølge Xeneta er de gennemsnit­lige fragtrater fra Asien til Middelhave­t steget med 188 pct. siden midten af december. Fra Asien til Nordeuropa er fragtrater­ne steget 195 pct.

Ingen lyd før regnskab

Finans har spurgt A.P. Møller - Maersk, hvorvidt man har annulleret havneanløb på sin rute for at mindske transportt­iden, om man har ekstra skibe, der kan indsaettes på ruten, eller om man planlaegge­r aflysning af sejladser. Finans har også spurgt rederiet, hvilke udfordring­er kapacitets­problemern­e kan give for rederiets kunder.

A.P. Møller - Maersk oplyser, at man ikke har nogen kommentare­r forud for, at rederiet den 8. februar afleverer årsregnska­b for 2023 og forventnin­ger til indevaeren­de år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark