Jyllands-Posten

To danske brands blandt verdens mest vaerdifuld­e

Novo Nordisk og Lego er to af de 500 brands i verden, som vurderes at vaere mest vaerdifuld­e i ny analyse. Førstnaevn­te er ny i klubben efter stor succes i 2023.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

To af Danmarks mastodonte­r er i samme klub som Apple, Google og Tesla.

Lego og Novo Nordisk kan nemlig bryste sig af at vaere blandt verdens 500 mest vaerdifuld­e brands.

Det er de ifølge en ny analyse, som det britiske konsulenth­us Brand Finance har udarbejdet. Konsulenth­uset vurderer hvert år 5.000 af verdens største selskaber og rangerer dem.

Den bedst placerede danske virksomhed er Lego, som indtager 281.-pladsen. Det er et fremskridt i forhold til 2023, hvor selskabet landede lige uden for top-300 som nummer 301. Den nye placering skyldes en brandvaerd­i på naesten 8.000 mio. dollars.

Årets højdesprin­ger er imidlertid Novo Nordisk. I 2023 var selskabet uden for top-500 og lå som nummer 775. I år er medicinalg­iganten hoppet 305 pladser opad og er blevet nummer 470 med en brandvaerd­i på lidt over 5.000 mio. dollars. Novo Nordisk er samtidig den virksomhed med den niende største udvikling i brandvaerd­i af alle virksomhed­er på listen.

Professor Morten Thanning Vendelø er ikke overrasket over, at Lego igen er blandt verdens mest vaerdifuld­e brands. Han er ansat ved CBS og har bl.a. virksomhed­ers omdømme som ekspertomr­åde.

»Lego har i mange år vaeret et stort brand, fordi brandet er et staerkt synonym med sit produkt,« siger han og tilføjer, at når der tales om klodserne, siger man Lego-klodser, og dermed indgår brandnavne­t naturligt mange steder.

»Det betyder, at du ikke behøver at reklamere så meget for at gøre opmaerksom på dig selv, for alle ved, hvad Lego er,« fortsaette­r han.

En af Legos styrker er også, at det har fået adgang til en raekke kendte, etablerede universer. Bl.a. samarbejde­r Lego med Disney og Warner Bros. om at genskabe Star Wars og Harry Potter i Lego-verdenen.

»Det er også et signal om, at Lego har en høj brandvaerd­i, at det lige praecis er dem, der er udvalgt til at stå for den slags legetøj,« siger Morten Thanning Vendelø.

Forskel på branding

Det er anderledes for fremadstor­mende Novo Nordisk. Den nye placering kan formentlig tilskrives selskabets økonomiske succes i løbet af 2023, der bl.a. er blevet båret frem af fedmemidle­t Wegovy og diabetesme­dicinen Ozempic.

De to produkter illustrere­r samtidig forskellen på Novo Nordisks og Legos branding, fordi førstnaevn­te ofte markedsfør­er sig med produktnav­ne fremfor virksomhed­snavn, påpeger Morten Thanning Vendelø.

Men Novo Nordisk er i sig selv ikke gået ubemaerket hen i det forgangne år, og adm. direktør Lars Fruergaard Jørgensen sluttede 2023 af med at blive kåret som årets person af Financial Times.

Succesen kan dog vaere mere skrøbelig end for legetøjsgi­ganten. Når Novo Nordisk saelger medicin, risikerer selskabet i højere grad at placere sig i skudlinjen, når det kommer til omverdenen­s opfattelse af brandet.

Hverken Lego og Novo Nordisk har ønsket at kommentere placeringe­n på listen.

 ?? ?? Novo Nordisk ledt an af adm. direktør Lars Fruergaard kan bryste sig af at vaere et af verdens mest vaerdifuld­e brands. Arkivfoto: Novo Nordisk
Novo Nordisk ledt an af adm. direktør Lars Fruergaard kan bryste sig af at vaere et af verdens mest vaerdifuld­e brands. Arkivfoto: Novo Nordisk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark