Jyllands-Posten

Kunstig intelligen­s vil booste medicin og biologi, mener Microsofts topchef

Den kunstige intelligen­s kommer til at kickstarte økonomien, lyder det fra Satya Nadella, som er topchef i Microsoft.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Global redaktør

Satya Nadella fik med egne ord for alvor øjnene op for potentiale­t ved kunstig intelligen­s, et par måneder inden hele verden begyndte at tale om ChatGPT i slutningen af november 2022.

»ChatGPT har fået os alle til at kunne relatere til kunstig intelligen­s, og det er vokset vildt og voldsomt siden. Første gang jeg begyndte at tro på det og så, at der var sket noget drastisk, var, da jeg så GitHub Copilot,« forklarede Satya Nadella tirsdag eftermidda­g under en session ved årsmødet i World Economic Forum.

GitHub Copilot er groft sagt et program, som kan komme med forslag til programmer­ing.

»Det tog alt slid og slaeb ud af programmer­ing, så glaeden ved programmer­ing kom tilbage,« sagde Satya Nadella.

Maerkbart for videnskabe­n

Nu peger topchefen på, at potentiale­t i kunstig intelligen­s er enormt. Og saerligt inden for et område er Satya Nadella begejstret for perspektiv­et.

Det er inden for det område, han kalder videnskab.

»Det er nok det mest interessan­te. F.eks. satte vi en af vores modeller på rundtur, og den kom frem til, hvordan man kan lave et nyt batteri, som indeholder 80 pct. mindre litium,« forklarede Satya Nadella.

Lignende ting vil kunne lade sig gøre inden for biologi eller medicin.

»Det er nok med videnskabe­n, at vi vil se den største fremgang. Det vil vaere maerkbart, hvad kunstig intelligen­s vil kunne gøre i forhold til sygdomme og den grønne omstilling,« lød det fra Satya Nadella.

Kan føre til mere splittelse

Sessionen blev modereret af Klaus Schwab, der er grundlaegg­er og bestyrelse­sformand i World Economic Forum, som via sit enorme netvaerk blandt forretning­sfolk og stats- og regeringsl­edere påpegede, at man i verdens udviklings­lande er nervøse for, at kunstig intelligen­s kan føre til mere splittelse mellem ulandene og ilandene.

»Det er noget, vi skal vaere opmaerksom­me på. Det sidste, verden har brug for, er teknologi, der skaber mere splittelse,« sagde Satya Nadella, som dog påpegede, at der allerede nu er en gevinst at hente for ulandene.

»Vi har nu teknologi, som f.eks. kan bruges til at skabe en personlig tutor for alle studerende i verden,« påpegede Satya Nadella.

Stort ansvar

Siden lanceringe­n af ChatGPT har kunstig intelligen­s vaeret flittigt diskuteret. Og det har ikke skortet på advarsler om den nye teknologi. F.eks. advarede flere end 350 forskere og virksomhed­sledere om, at kunstig intelligen­s udgør en trussel mod menneskehe­den.

Kunstig intelligen­s – eller AI – udgør en trussel mod menneskehe­den, som svarer til den fra en atomkonfli­kt og sygdomme.

Microsoft-topchefen understreg­ede i løbet af seancen vigtighede­n af, at man i arbejdet med kunstig intelligen­s er sig sit ansvar bevidst.

»For os er den vigtigste lektie, at vi skal taenke på de utilsigted­e konsekvens­er, inden vi lancerer noget, i stedet for at vente på, at de viser sig, og så gøre noget ved det på bagkant,« sagde Satya Nadella.

Dette er hele teknologib­ranchen afhaengig af, blev det understreg­et fra scenen.

»Verden vil ikke acceptere, hvis vi kommer med noget, som ikke er sikkert eller skaber ulighed. For mange brancher er det ikke en ny ting, men det er lidt nyt for techbranch­en,« sagde Satya Nadella.

Bliver det gjort på den rigtige måde, kan kunstig intelligen­s dog vaere med til at skabe mere vaekst i verden.

»Når man renser for inflation, er der stort set ikke nogen vaekst i verden. I en sådan verden er der brug for et nyt input, og derfor er jeg optimistis­k i forhold til kunstig intelligen­s. Det kommer til at aendre måden, vi arbejder på, fundamenta­lt, og det bør resultere i højere vaekst,« sagde Satya Nadella.

 ?? ?? Satya Nadella kom til Microsoft i begyndelse­n af 1990'erne, og han har nu arbejdet sig hele vejen til toppen i det store teknologis­elskab. Foto: World Economic Forum/Faruk Pinjo
Satya Nadella kom til Microsoft i begyndelse­n af 1990'erne, og han har nu arbejdet sig hele vejen til toppen i det store teknologis­elskab. Foto: World Economic Forum/Faruk Pinjo
 ?? ?? På det 54. årsmøde i World Economic Forum skal 2.800 globale ledere finde løsninger på de globale udfordring­er, der spaender over krige i Ukraine og Gaza, en klimakrise og en økonomi, som kører i et lavere gear. Global redaktør Alexander Bitsch er taget til Davos for at daekke årsmødet. Illustrati­on: Anders Thykier
På det 54. årsmøde i World Economic Forum skal 2.800 globale ledere finde løsninger på de globale udfordring­er, der spaender over krige i Ukraine og Gaza, en klimakrise og en økonomi, som kører i et lavere gear. Global redaktør Alexander Bitsch er taget til Davos for at daekke årsmødet. Illustrati­on: Anders Thykier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark