Jyllands-Posten

Kinas økonomi fortsaette­r sin nedgang

Kina nåede lige praecis sit vaekstmål for 2023. Men landets økonomi er ikke kommet sig efter hverken pandemien eller boligsekto­rens gaeldskris­e.

- THOMAS HØY DAVIDSEN thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Korrespond­ent i Tokyo

Mens verdens elite, deriblandt en større delegation fra Beijing, holder taler i Davos, har det kinesiske statistika­gentur udgivet sin vaekstrapp­ort for 2023.

Den ser ikke ubetinget fantastisk ud. Men det var der heller ikke mange, der forventede.

Kinas bnp voksede med 5,2 pct. for hele året sammenlign­et med 2022. Dermed har Det Kommunisti­ske Parti nået sit vaekstmål på »omkring 5 pct.«, som det fremlagde sidste marts. Men der holder de gode nyheder også op.

Lavere vaekst end i 2022

Vaekstmåle­t er ikke blot blandt de laveste i årtier, men blev også anset for temmelig konservati­vt af de fleste analytiker­e. For det er målt i forhold til 2022’s covid-plagede ørkenvandr­ing, hvor Kina kun voksede med 3 pct. Var Kinas økonomi kommet rigtigt igen efter pandemien, burde vaeksten for sidste år have vaeret meget højere. Det var den ikke.

Samtidig voksede Kina også med 5,2 pct. i fjerde kvartal af 2023. Det var en tand mindre end de 5,3 pct., som et økonomisk panel sammensat af Reuters forventede. Detailsalg­et voksede med 7,2 pct. i løbet af året – ikke dårligt, men igen målt i forhold til et kedeligt 2022, hvor det faldt med -0,2 pct.

Investerin­gen i faste aktiver voksede med 3,0 pct. sammenlign­et med 2022, hvor det voksede med 5,1 pct. Vaeksten i den private investerin­g faldt med -0,4 pct. efter en stigning på 0,9 pct. året før. Arbejdsløs­heden svinger omkring 5 pct. – eller måske højere, da de officielle tal kun inkluderer jobsøgende i landets storbyer.

Naeppe bedre i 2024

Intet af dette overrasked­e analytiker­ne. Kinas økonomi sidder fast i en fael sump af problemer.

Gaeldskris­en i bygge- og boligsekto­ren fortsaette­r med at presse økonomien, mens det private forbrug stadig lader vente på sig. Provinsreg­eringerne sidder også inde med en tårnhøj gaeld, mens verdensøko­nomien forventes at gå ned i fart i løbet af 2024 – ikke gode nyheder for Kinas eksportsek­tor.

Imens falder både forbrugero­g fabrikspri­sindeksern­e støt. Det skubber til frygten for deflation.

Samtidig har Beijing indtil nu holdt igen med de største af statens stimuluska­noner.

Analytiker­ne har delte meninger om hvorfor – forklaring­er inkluderer partiets forsøg på at få statsbudge­tterne under kontrol samt landets praesident­s, Xi Jinpings, personlige uvillighed til at saette økonomien på kontanthja­elp.

Der er derfor ikke mange, der forventer bedre tider i 2024. De fleste analytiker­e, investerin­gsbanker og taenketank­e regner med en kinesisk vaekst for i år på mellem 4 og 5 pct. Det samme gaelder for de kommende år.

Der er også solskinshi­storier. Beijing har indtil videre undgået, at problemern­e i boligsekto­ren og hos provinsreg­eringerne udvikler sig til en regulaer gaeldskris­e. Den kinesiske bilsektor brøler frem, både inden for de benzin- og eldrevne, og landet er dominerend­e inden for solceller og vindmøller.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark