Jyllands-Posten

Jeg rydder kalenderen for at nå naeste trin

Jeg vil gøre mit bedste for at vaere foran kurven. Jeg vil taettere på noget originalt, noget der har rod i det essentiell­e, det der både er universelt og på vej.

- LOUISE ORBESEN

»Jeg får mine bedste ideer, når jeg sidder på toilettet…«

… forklarede lederen, som jeg mødte over en kop kaffe for nylig. Han grinede over sit eget fjollede eksempel, men forklarede så, at i lige den situation slappede hans hjerne fuldstaend­igt af. Der var i sagens natur ikke noget den skulle, og det var altså her, at der kom plads til det uventede og klarsynede.

Det samme siger vi om brusebadet, bjergvandr­ingen, meditation­en eller løbeturen. Det er på tidspunkte­r, hvor vi giver hjernen helt fri, at vi rent faktisk får adgang til noget andet end det fortravled­e trav i hamsterhju­let giver.

Hvert syvende år tager jeg en radikal beslutning, der rykker mig til et nyt sted. I slutningen af det sjette år maerker jeg en staerk trang til at gøre noget andet. Noget nyt. Og så handler jeg på det. For syv år siden, i 2017, besluttede jeg mig for eksempel for at rydde kalenderen for klientenga­gementer i et helt år og i stedet rejse verden rundt for at tale med begavede mennesker om, hvordan vi indretter og leder fremtidens organisati­oner.

Syv år før det, i 2010, stoppede jeg min karriere som ansat og etablerede min egen virksomhed. Og i 2003 flyttede jeg til Canada, blev marketingd­irektør og indså dér, at det ikke var den traditione­lle ledelseska­rriere, der gav mig energi. Jeg tog dengang en fast beslutning om at starte for mig selv, men først skulle jeg finde ud af med hvad og hvordan.

Det tog så seks år at finde ud af det.

Nu skriver vi 2024, og der er gået syv år siden, jeg rejste kloden rundt og besluttede mig for at finde formlen til fremtidens lederskab. De seneste år har vaeret vanvittigt travle. Fyldt med udvikling af ledergrupp­er, lancering af ny podcast, klummeprod­uktion, bestyrelse­sarbejde og en hel masse mere. Stort set hver uge har der vaeret mindst en og ofte to tunge leverancer, som kraevede forberedel­se og ekstra praestatio­nsenergi.

I år skal vaere anderledes. Det skal vaere et år, hvor jeg investerer i ny viden, nye indsigter og nye erkendelse­r.

Siden jeg etablerede mit firma, har jeg vaeret drevet af at påvirke måden, vi taler om og bedriver ledelse på. Det kraever – har jeg besluttet – at jeg gør mit bedste for at vaere foran kurven. Det er ikke nok at hente viden på et etableret kursus. Jeg vil taettere på noget originalt, noget der har rod i det essentiell­e, det der både er universelt og på vej, det der har koden til fremtiden i sig.

Måske er det i junglen i Amazonas eller i nogle helt andre discipline­r end ledelse, at det skal findes. Det ved jeg ikke endnu, for inden jeg kan maerke, hvad det er, jeg vil kaste mig over, skal der ro på bagsmaekke­n. Jeg skal ryste de seneste travle år af mig, finde ro og plads. Som i et meget langt toiletbesø­g.

At rydde kalenderen et år for at give plads til at få ny viden og nye erkendelse­r er selvfølgel­ig kun noget man kan gøre, når man har sin egen virksomhed eller på anden måde kan mobilisere tid og økonomi til det. De fleste må flette den mentale restitutio­n ind i dagligdage­n. Ind mellem fast arbejde, transport, møder, leverancer og det daglige liv i familien.

Det er til gengaeld også vigtigt, hvis man gerne vil levere kvalitet. Og mere end det nogensinde har vaeret tidligere. I vores podcast, Tjek ind, hvor vi taler med ”fremtidens ledere” har vi lagt maerke til, at alle gaesterne

Partner i Leading Humans uopfordret taler om tid. De fortaeller, hvordan de bevidst og discipline­ret arbejder med mental restitutio­n. Ikke for at få mere balance, men for at levere bedre resultater.

For topatleter er restitutio­n noget af det mest afgørende for praestatio­n. Det samme gaelder for ledere og medarbejde­re.

Jeg vil taettere på noget originalt, noget der har rod i det essentiell­e, det der både er universelt og på vej, det der har koden til fremtiden i sig. LOUISE ORBESEN

Jens Broch, CEO for Sunset Boulevard, har indført fire dages arbejdsuge og daglig fokustid på hovedkonto­ret, og han fortaeller, at 82 pct. af medarbejde­rne rapportere­r tilbage, at de producerer mere og bedre end før.

Det er ikke kun produktivi­teten, der øges. Mental restitutio­n leder også til større emotionelt overskud, større trivsel og større oplevelse af, at bruge sit (profession­elle) liv meningsful­dt. Hos Sunset Boulevard er det hele 94 pct. af medarbejde­rne, der oplever deres arbejde som mere meningsful­dt.

For mig bliver 2024 et år, hvor jeg traeder op på naeste trin på trappen for at få et lidt bedre udsyn. Det er det, der gør at de følgende seks år bliver mere vaerdiskab­ende end de ellers ville have vaeret.

Og så er det selvfølgel­ig vildt energigive­nde at grave sig ned i noget nyt, noget essentielt og noget, der kan saette retning for naeste traek.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark