Jyllands-Posten

Maersk lyste op i et rødt marked med rentestign­inger

-

Trods paene plusser til Maersk-aktierne efter annoncerin­gen af en ny alliance om søtranspor­t med tyske Hapag-Lloyd, faldt det danske eliteindek­s, C25, onsdag for tredje dag i traek.

Stigende markedsren­ter var med til at daempe appetitten på aktier, og en raekke analyseaen­dringer spillede også ind og ramte blandt andet fusionssel­skaberne Novozymes og Chr. Hansen.

I C25 var der fald i 20 af det 25 aktier, og samlet dykkede indekset 1,2 pct. til 1.830,44 efter fald mandag og tirsdag på henholdsvi­s 0,7 og 0,5 pct.

Alliance med tysk konkurrent

Den dårlige stime ligner ifølge chefhandle­r Mads Zink fra Danske Bank noget profithjem­tagning efter en staerk periode for aktierne frem mod årsskiftet.

»Markedet havde en virkelig staerk afslutning på 2023, og vi havde naermest 10 uger i traek med stigninger indtil i sidste uge. Så det er helt naturligt med lidt profithjem­tagning i et marked, hvor der stadigvaek er en del nervøsitet, og ingen ved helt, hvad 2024 kommer til at byde på med hensyn til renter, inflation og andre ting,« siger Mads Zink til MarketWire.

I det negative marked lyste Maersk op med en stigning på 2,1 pct. for rederiets B-aktie til 13.640 kr. efter nyheden om alliancen med Hapag-Lloyd inden for søtranspor­t.

Samarbejde­t starter fra februar 2025, efter at Maersk som tidligere annonceret ophører alliancen 2M med MSC i januar 2025.

»Det er selvfølgel­ig en lille smule positivt, at Maersk indgår det her samarbejde og så også fair nok, at Maersk performer lidt bedre end resten af markedet,« vurderer Mads Zink.

Maersk-aktierne lå i forvejen godt til, da investorer­ne spekulerer i højere fragtrater i en rum til som følge af konflikten i Det Røde Hav.

Fusionssel­skaber faldt

Novozymes og Chr. Hansen, der snart bliver til et samlet Novonesis, havde en skidt dag på børsen og faldt omkring 5 pct. til henholdsvi­s 348,70 kr. og 529,80 kr.

DNB Markets saenkede anbefaling­en af dem begge til "hold" fra "køb". Kursmålet for Novozymes blev dog sat op til 380 kr. fra før 350 kr., og Chr. Hansens blev løftet til 582 kr. fra 536 kr.

Rockwool lå også i den tunge ende med et fald på 3,4 pt. til 1.798,50 kr., efter at analytiker­ne hos Morgan Stanley saenkede anbefaling­en af aktien til "undervaegt" fra "ligevaegt".

Og vindmøllea­ktien Vestas faldt for sjette dag i traek, da den endte i 188,30 kr. efter et fald på 3,5 pct. Aktien var en af de bedst praesteren­de i slutningen af 2023, hvor den på to måneder steg fra 140 kr. til 210 kr.

Der kom onsdag eftermidda­g noget yoyo-bevaegelse i aktien i Ørsted efter rygter om, at det tyske energisels­kab RWE skulle have vaeret i forhandlin­ger om en overtagels­e af den danske konkurrent.

Overvejels­erne om en overtagels­e blev dog stoppet i slutningen af sidste år, da den danske regering, der sidder på aktiemajor­iteten i Ørsted, signalered­e en afvisning, skriver DPA med henvisning til Manager Magazin. Ørsted afviser overfor MarketWire at kommentere på den type rygter.

Ørsted-aktien faldt 2,5 pct. til 375,80 kr., men aktien hoppede kortvarigt til 396 kr. efter historien før den faldt tilbage igen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark