Jyllands-Posten

Aarhus på den anden ende: »Det bliver en kolossal folkefest«

Kong Frederik X og dronning Mary besøger Aarhus på søndag og kører sammen med dronning Margrethe og den øvrige kongelige familie gennem Strøget før og efter en festgudstj­eneste i domkirken.

- TINA BRYLD JACOB HAISLUND tina.bryld@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

Det bliver en fest, og det bliver med deltagelse af mange tusinde mennesker, når kong Frederik, dronning Mary, dronning Margrethe og den øvrige kongelige familie på søndag kommer til Aarhus og tager turen gennem Strøget for at komme til festgudstj­eneste i Aarhus Domkirke kl. 14.

Det siger Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening.

»På vegne af handlesliv­et i Aarhus vil jeg sige, at det er en kaempe cadeau til byen som helhed, at kongeparre­t kommer hertil. Det fortaeller, at kongeparre­t har et hjerte for Aarhus på samme måde, som mange aarhusiane­re har et stort hjerte for kongeparre­t. Det bliver en kolossal folkefest i Aarhus, og der vil komme i tusindvis af mennesker - vi vil sikkert komme til at opleve noget, der laener sig op ad det i København i søndags,« siger han og opfordrer på forhånd folk til at komme i god tid.

»Der er jo mange fra Aarhus og Jylland i det hele taget, der ikke kunne vaere med til fejringen i København, og de kan så komme her i stedet.«

Omlagt trafik

Flere veje i det centrale Aarhus vil i anledning af besøget vaere lukket for biltrafik, ligesom en raekke busruter vil vaere lagt om. Til gengaeld vil der vaere flere busser og letbanetog end på en almindelig søndag, oplyser Aarhus Kommune.

Den kongelige kortege kører fra Marselisbo­rg Slot kl. 13.30 via Kongevejen og Dalgas Avenue til Hans Broges Gade og videre ad M.P Bruuns Gade. Sidste del af køreturen fra Banegårdsp­ladsen sker via gågaderne Ryesgade og Søndergade til Bispetorve­t.

»Det er fantastisk, at vores nye konge og dronning har valgt at afslutte fejringen i Aarhus, da Aarhus har en saerlig forbindels­e til kongehuset. På søndag får aarhusiane­rne og folk fra naer og fjern en unik mulighed for at svinge med Dannebrog og ønske kong Frederik og kongefamil­ien tillykke med tronskifte­t. Langs ruten og på de store pladser i Aarhus bliver der mange muligheder, hvor byens borgere og gaester kan tage opstilling, og jeg kan kun opfordre alle til at tage børnene eller naboen under armen og vaere med,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), i en pressemedd­elelse.

Politiet talstaerkt til stede

I en pressemedd­elelse udtaler Anders Uhrskov, fg. politiinsp­ektør hos Østjylland­s Politi,

at man »har en klar forventnin­g om, at der vil komme rigtigt mange mennesker til Aarhus for at få et glimt af kongefamil­ien – herunder saerligt den nye konge«.

»Derfor vil politiet naturligvi­s også vaere talstaerkt til stede, så alle andre kan koncentrer­e sig om at nyde begivenhed­en, som vi glaeder os til at vaere en del af i det østjyske,« siger han.

Rigtig mange mennesker forventes ifølge politiet at tage opstilling på Store Torv/Bispetorve­t for at overvaere, når gaesterne ankommer til Aarhus Domkirke. Men også på den øvrige rute vil der vaere muligheder, lyder det.

»Vi opfordrer til, at man eventuelt stiller sig langs ruten for at hilse på den nye konge og byde ham og den øvrige kongefamil­ie velkommen til det østjyske. Saerligt på Strøget bliver der god mulighed for at deltage i festen, men her forventer vi også rigtig mange mennesker,« siger Anders Uhrskov.

Vaek med skilte og inventar

Aarhus City Forening har på opfordring fra Aarhus Kommune sendt en intern skrivelse til sine 300 medlemmer om begivenhed­en og opfordrer alle strøgbutik­ker til dels at holde åbent, dels at festliggør­e dagen – ikke bare på Strøget, men også gerne alle andre steder i byen.

»Uanset hvor man har forretning i Aarhus City, vil søndag

 ?? ?? Det venter en folkefest i Aarhus, der vil ligne den, der fandt sted i København, mener Aarhus City Forening. Foto: Jacob Ehrbahn
Det venter en folkefest i Aarhus, der vil ligne den, der fandt sted i København, mener Aarhus City Forening. Foto: Jacob Ehrbahn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark