Jyllands-Posten

Gastromé fejrer dobbelt jubilaeum

I år fejrer Gastromé sit 10-års jubilaeum som Michelin-restaurant. Samtidig kan de to indehavere fejre deres 20-års jubilaeum som partnere. Der har vaeret op- og nedture, og saerligt coronakris­en ramte hårdt.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

For 25 år siden mødtes Søren Jakobsen og William Jørgensen på kokkeskole­n i Silkeborg. I år kan de fejre, at deres faelles restaurant, Gastromé, har bevaret sin Michelin-stjerne i 10 år. »I starten var vi bare gode venner. Vi troede, at vi var meget ens, men fandt efterhånde­n ud af, at vi var ret forskellig­e, og at hver vores force passede godt ind i et partnerska­b,« fortaeller Søren Jakobsen.

William Jørgensen er gastronomi­sk chef med ansvar for køkkenet på Gastromé, mens Søren Jakobsen er generel manager. I løbet af deres lange partnerska­b har det aldrig vaeret på tale at skilles.

»Vi har altid villet hinanden det godt. Havde en af os brug for at vaere mere hjemme hos familien i en periode, gjorde han det. Vi har aldrig talt timer,« fortaeller Søren Jakobsen.

Købte Det Gamle Mejeri

Efter at de blev udlaert som kokke, arbejdede de flere gange sammen som ansatte kokke på bl.a. Sophiendal Gods og Molskroen. Derefter havde de erfaring nok til at kunne åbne et spisested selv og købte Det Gamle Mejeri i Vilhelmsbo­rg ved Mårslet i 2004.

10 år senere havde makkerparr­et mod på en restaurant mere og åbnede Gastromé i Rosensgade i Aarhus midtby. Dengang var det gastronomi­ske Aarhus ikke på så højt niveau, som det er i dag. Michelin-stjerner var der ingen af.

»I branchen var der en udbredt opfattelse af, at der på en eller anden måde var en usynlig barre for, hvor langt man kunne nå i Aarhus. Nåede man et vist niveau, måtte man rejse til København eller udlandet for at komme videre i sin kokke- og sommelierk­arriere,« fortaeller Søren Jakobsen.

Allerede på den sjette dag efter åbningen kom Michelin på besøg, og det resultered­e i en stjerne.

»Det gastronomi­ske Aarhus har udviklet sig meget, siden vi åbnede i midtbyen. Niveauet er højere end nogensinde før. Vi sidder ikke på en trone. Vi bliver åndet i nakken konstant. Der er kommet nørder i vores branche, som er dygtigere, end vi selv var på deres alder. Og ordet nørd skal forstås på den mest positive måde,« understreg­er Søren Jakobsen.

Også aarhusiane­rne er blevet opkvalific­eret som restaurant­gaester.

»Aarhusiane­rne har spist meget mere ude end nogensinde før. Ikke kun i Aarhus, men i naermest hele verden. De ved meget om vin og mad i dag,« påpeger Søren Jakobsen.

En glaede og et pres

Efter 10 år har Gastromé stadig sin Michelinst­jerne.

»Det er en glaede og et pres. Vi er altid lidt bekymrede hvert år, for stjernen betyder meget for os. De internatio­nale gaester kommer 100 procent på grund af stjernen,« siger Søren Jakobsen.

Makkerparr­et solgte Det Gamle Mejeri i 2016 for at fokusere på Gastromé. Alligevel gik det galt i 2021. Restaurant­en måtte erklaere sig konkurs.

»Hvis en restaurant i vores liga er god, laver den 5-10 pct. i overskud. Det kan man se på normtallen­e for vores branche. Det er ik

ke ret meget, så det kan hurtigt gå galt,« påpeger Søren Jakobsen.

De to indehavere valgte i 2019 at gå i samarbejde med Hotel Royal om at drive hotellets restaurant, Atrium.

»Det brugte vi en del penge på, og det var et meget forkert tidspunkt for os at satse, for kort tid efter blev vi lukket ned på grund af corona,« fortaeller Søren Jakobsen.

Corona-nedlukning­erne blev den største krise, som makkerparr­et har oplevet i deres partnerska­b.

»Coronakris­en var langt dyrere for os end finanskris­en i 2008. Den kunne vi styre os ud af. Det kunne vi ikke under corona, fordi branchen blev lukket ned. En anden satte sig bag rattet i vores bil, og det var ekstremt ubehagelig­t. Det var ikke sjovt at stå til at miste sit livsvaerk, som vi havde ofret så meget for at skabe,« siger Søren Jakobsen.

De to indehavere valgte at beholde deres ansatte under corona-nedlukning­erne, og de skulle have deres løn.

»Der gik naesten ni måneder, før vi selv fik løn. Der havde det måske vaeret lettere at finde et andet arbejde end at drive Gastromé videre,« siger Søren Jakobsen.

Ny medejer

Gastromé genåbnede efter kort tid med den aarhusians­ke ejendomsin­vestor Lars Jørgensen som ny medejer.

»Lars var vores ven, og nu blev han så også vores sparringpa­rtner i Gastromé. Restaurati­onsbranche­n er ikke en guldgrube. Man skal elske mad og vin og hele miljøet omkring det for at investere i det, og det gør Lars,« fortaeller Søren Jakobsen.

På trods af op- og nedture har Gastromé siden 2018 drevet sit eget minilandbr­ug, der ligger ved Hasselager. Her dyrkes råvarer til brug i restaurant­ens køkken, og haven drives med hjaelp fra socialt udsatte fra Kofoeds Skole.

»Hvis man har ressourcer­ne til det, skal man altid prøve at hjaelpe andre. Vi har også et samarbejde med Aarhus Kommune, hvor unge mennesker, der har det lidt svaert, kommer ud og hjaelper os i restaurant­en. Det ligger os meget på sinde at gå med hjertet forrest,« siger Søren Jakobsen.

I 2022 flyttede Gastromé ud i den store, hvide villa på Grenåvej, hvor restaurant­en ligger i dag. Inden indflytnin­gen blev huset totalrenov­eret.

»Det var en stor satsning. Vi var lige så nervøse, som da vi åbnede første gang inde i midtbyen. Det kostede mange penge at løfte huset på Grenåvej op i en internatio­nal klasse anno 2024. Det ville vi ikke kunne have gjort uden Lars,« understreg­er Søren Jakobsen.

Flytningen har givet flere internatio­nale gaester, men også flere selskaber for private og et taettere samarbejde med erhvervsli­vet.

»For at blive en bedre erhvervspa­rtner har vi lavet et gastro-netvaerk med 50 erhvervsle­dere fra Østjylland, som deler vores begejstrin­g for gastronomi,« fortaeller Søren Jakobsen.

Restaurant­en inviterer netvaerket til foredrag, testmiddag­e og udlandstur­e til Gastromés leverandør­er.

Gastromé fejrer sit jubilaeum i september. Både med en reception for alle og et arrangemen­t om aftenen med mad, vin og musik, som man kan købe billet til.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark