Jyllands-Posten

Kommunen sagde nej, men frivillige kraefter fortsaette­r »rørende« faellesska­b for sygdomsram­te

Demensfael­lesskabet Østjylland blev lukket 1. januar. Frivillige kraefter holder nu liv i blandt andet faellesspi­sning, museumsbes­øg og vandreture.

-

De penge, der holdt liv i Demensfael­lesskabet Østjylland, er ved årsskiftet udløbet. Dermed eksisterer foreningen ikke laengere.

Dog har en gruppe frivillige nu sat sig for at videreføre en raekke aktivitete­r i Aarhus. Det gaelder blandt andet faellesspi­sninger, fodboldhol­d, rundvisnin­ger på museer, koncerter og vandreture.

Kristian Hedegaard er tovholder for frivilligg­ruppen, og han synes, at det var oplagt at fortsaette.

»Hvis de her aktivitete­r bare lukkede ned, så ville en masse mennesker miste rigtig meget. Det er rørende at opleve, hvordan folk vaerdsaett­er at kunne møde folk i samme situation som dem selv,« siger Kristian Hedegaard,

der ikke selv har demenssygd­ommen taet inde på livet, men han er selvstaend­ig og har mulighed for hjaelpe:

»Det er spaendende at vaere med til at videreføre det. Man møder en masse mennesker. Der er helt klart et behov, det kan vi maerke.«

Han forklarer, at den kan vaere svaert selv at overskue at komme ud af huset, når man lider af en demenssygd­om. Her skal man blot møde op - gerne med en pårørende - og så møder man folk, der er i samme situation som en selv:

»Dermed kommer man ud og bliver stimuleret, som er så vigtigt for at holde sygdommen på afstand,« siger Kristian Hedegaard.

Demensfael­lesskabet Østjylland blev etableret i 2018 og var et samarbejde mellem Alzheimerf­oreningen, Aarhus, Syddjurs, Favrskov og Odder kommuner. Projektet var støttet af satspuljem­idler fra staten, men fra januar 2024 var der ikke flere midler. Der blev i det seneste budgetforl­ig for Aarhus Kommune afsat tre millioner kroner til en demensinds­ats, men der var ikke penge til Demensfael­lesskabet.

Vil støtte op om det

Den tidligere leder af Demensfael­lesskabet Østjylland, Janni Lund Hansen, glaeder sig over, at aktivitete­rne nu lever videre i kraft af de frivillige.

»Det gør mig helt rørt. Der er en superskøn gruppe af frivillige, som virkelig braender for det. De har sat sig for at videreføre en raekke aktivitete­r og relationer, som de ikke har lyst til at skulle sige farvel til. Vi er brandheldi­ge,« siger Janni Lund Hansen, der i dag er ansat i en anden stilling hos Alzheimerf­oreningen.

Dermed er hun fortrøstni­ngsfuld hvad angår 2024.

»Det, vi ved om frivilligh­ed, er, at det er vigtigt, at man bliver set, hørt og anerkendt. Det vil blive en forringels­e af den ’nursing’ af de frivillige, der jo nu i højere grad skal stå på egne ben. Men vi vil støtte alt det, vi kan,« siger Janni Lund Hansen.

Listen over de aktivitete­r, som de frivillige nu selv får stablet på benene, kan ses via Alzheimerf­oreningens hjemmeside.

»Jeg er enormt aergerlig over, at Demensfael­lesskabet Østjylland nu er lukket. Men vi skal huske, at det ikke er seks års spildt arbejde, fordi vi har skabt så mange stjernestu­nder og beriget så mange menneskers liv. Men når erfaringer­ne er så gode, så undrer det mig, at man fra kommunens side ikke vil bygge videre på det,« siger Janni Lund Hansen.

Midlerne forsvandt

Demensfael­lesskabet var et samarbejde mellem Alzheimerf­oreningen, Aarhus, Syddjurs, Favrskov og Odder Kommune stiftet i 2018. Projektet var støttet af SATS-puljen, men fra januar 2024 var der ikke flere midler.

Aarhus Kommune afsatte ved budgetforl­iget 3 mio. kr. af de naeste fire år til demensinds­atsen. Demensfael­lesskabet Østjylland var ikke på budgettet.

Rådmanden for Sundhed og Omsorg, Christian Budde (V), sagde i oktober til JP Aarhus, at Demensfael­lesskabet Østjylland aldrig blev stillet i udsigt, at kommunen kunne daekke dens driftsomko­stninger.

»Samarbejde­t med

Demensfael­lesskabet

har vaeret vigtigt, men det har hele tiden vaeret praemissen, at det overvejend­e skulle vaere drevet af fondsmidle­r,« sagde Christian Budde.

Ifølge rådmanden var det også afgørende, at to af de tre kommuner, der samarbejde­r med Demensfael­lesskabet Østjylland, ikke ønskede at støtte det laengere.

Kristian Hedegaard laegger ikke skjul på, at det bliver en stor opgave at føre aktivitete­rne videre og få gjort opmaerksom på, at meget stadig består:

»Nu må vi se, hvor laenge vi kan blive ved,« lyder den aerlige melding fra tovholdere­n, der dog er fuld af gåpåmod og har fået 8-10 frivillige med på vognen:

»Stemningen var da sådan lidt; ”åh nej”, da man lukkede. Men jeg tror, at jeg fik hanket op i nogle, og så kom der energi ind i det igen. Nu må vi se, om vi kan holde kadencen, men så laenge der er folk, der møder op til vores arrangemen­ter, så tror jeg, at vi fortsaette­r.«

Nu må vi se, om vi kan holde kadencen, men så laenge der er folk, der møder op til vores arrangemen­ter, så tror jeg, at vi fortsaette­r. KRISTIAN HEDEGAARD, TOVHOLDER FOR DE FRIVILLIGG­GRUPPEN

 ?? ?? Takket vaere frivillige kraefter videreføre­s nu mange af Demensfael­lesskabet Østjylland­s aktivitete­r i Aarhus. Privat foto
Takket vaere frivillige kraefter videreføre­s nu mange af Demensfael­lesskabet Østjylland­s aktivitete­r i Aarhus. Privat foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark