Jyllands-Posten

Historisk baeredygti­ghed fra Gammel Estrup giver flotte tage i Aarhus

Omkring 20.000 tagsten er i øjeblikket ved at blive pillet ned på herregårds­museet. En del af dem stryger videre til Den Gamle By.

- SIMON CARLSON simon.carlson@lokalavise­n.dk

Gammel Estrup og Den Gamle By i Aarhus har indgået et samarbejde omkring de mange gamle tegl, der i øjeblikket bliver skiftet på herregårds­museet ved Auning.

I alt 20.000 tagsten skal udskiftes med nye håndstrøgn­e tegl, og den del, der stadig kan bruges, får nu nyt liv i Den Gamle By.

Det skriver Gammel Estrup i en pressemedd­elelse.

Derfor drager Den Gamle Bys håndvaerke­re i løbet af januar til Gammel Estrup for at besigtige og udvaelge de tagsten, som kan genbruges.

Det er en aftale, der, der glaeder museumsdir­ektør på Gammel Estrup Kasper Steenfeldt Tipsmark.

»Det er helt nødvendigt med en udskiftnin­g af det gamle tag, der er tyndslidt og nogle steder også utaet. Men nogle af teglene er jo stadig fine, og vi er derfor utrolig glade for, at Den Gamle By vil aftage dem, så de kan blive genbrugt. På den måde sikrer vi både en baeredygti­g proces, og at tagstenene fremover kommer til fortsat at indgå i en historisk sammenhaen­g,« siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.

For Den Gamle By er det et scoop med de historiske teglsten, forklarer bygningsch­ef Niels Meyer:

»I Den Gamle By arbejder vi meget med genanvende­lse. Vi bygger og restaurere­r altid så vidt muligt med historiske teknikker og materialer, så da chancen bød sig for at aftage så mange, flotte gamle tegl sagde vi selvfølgel­ig ja,« forklarer Niels Meyer.

Historien i byggeriet

Restaureri­ngen af taget på Gammel Estrup begyndte i november og frem til september 2024 vil Gammel Estrups hovedbygni­ng vaere pakket ind i stilladser.

Det vil museet bruge som springbrae­t til at fortaelle historien om gammeldags håndvaerk og herregårds­byggeri, som gennem århundrede­r har vaeret en helt saerlig disciplin. Her får gaesterne mulighed for at følge det store og spaendende restaureri­ngsarbejde på taet hold.

»Man har jo altid bygget om og bygget til og renoveret og restaurere­t i helt stor skala på de danske herregårde. Der har på daglig basis vaeret gang i vedligehol­delse og nybyggeri og om- eller tilbygning på herregårde­ne, der historisk havde adgang til de bedste arkitekter og håndvaerke­re. Vores kommende tagprojekt giver os en oplagt mulighed for at fortaelle den del af herregårds­historien også,« udtalte museumsdir­ektør Kasper Steenfeldt Tipsmark, da arbejdet kunne saettes i gang.

Udskiftnin­gen af taget på Gammel Estrup er muliggjort af en rekordstor bevilling på 24 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Desuden har museet modtaget støtte til tagprojekt­et og kobbertage­ne på en million kroner fra Slots- og Kulturstyr­elsen og 500.000 kroner fra Norddjurs Kommune.

Endelig har Inge og Asker Larsens Fond til Støtte af Almennytti­ge Formål bevilget 200.000 kroner til en gangbro på vestloftet, der muliggør publikumsa­dgang til loftet.

Vi bygger og restaurere­r altid så vidt muligt med historiske teknikker og materialer, så da chancen bød sig for at aftage så mange, flotte gamle tegl sagde vi selvfølgel­ig ja. NIELS MEYER, BYGNINGSCH­EF I DEN GAMLE BY

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark