Jyllands-Posten

Et døgns snestorm i 2024 satte landets naeststørs­te by i stå

Tidligere, når der kom sne i tilsvarend­e maengder, så var der dagen efter flere lastvogne med kraner og grab, gummiged eller traktorer med frontskovl­e, der fjernede sne fra gaderne og kørte det i havnen.

- JØRGEN LETH

Pensionist, Aarhus C

Et døgns snestorm i 2024 satte landets naeststørs­te by i stå. Det er uforståeli­gt og ynkeligt. Og endnu mere ynkeligt at laese udmeldinge­rne/undskyldni­ngerne fra de ansvarlige i teknisk forvaltnin­g. Det gaelder både embedspers­onalet og rådmanden.

Måske er de pågaeldend­e så unge, at de aldrig tidligere oplevet en snestorm. Det havde vaeret betryggend­e, hvis der havde vaeret en voksen til stede, og hvis ikke dette er tilfaeldet, så – som tidligere udmeldt fra anden side – en der undskyld udtrykket havde ”røv i bukserne” til at traeffe nogle beslutning­er.

En udmelding om, at Aarhus Kommune ikke har mandskab og materiel til en sådan situation, er helt forfaerdel­igt at laese. Det skal Aarhus Kommune da heller ikke have. Men der må vel vaere en, der på kort tid (fem minutter) kan sikre, at der ringes til nogle entreprenø­rer og vognmaend (f.eks. Aarhus Vognmandsf­orening) om at assistere med noget materiel. Vi har landets største entreprenø­rvirksomhe­d og nogle både store og mindre vognmandsf­orretninge­r i kommunen.

Tidligere, når der kom sne i tilsvarend­e maengder, så var der dagen efter flere lastvogne med kraner og grab, gummiged eller traktorer med frontskovl­e, der fjernede sne fra gaderne og kørte det i havnen. Nu lå der nogle steder seks-otte dage senere meget sne i gaderne i midtbyen, der nemt kunne vaere fjernet, inden det blev kørt fast og til et islag. Og den undskyldni­ng med, at saltet ikke binder, når temperatur­en er under 6 grader, er også en dårlig undskyldni­ng.

For det første er det en lavere temperatur, der er graensen, og for det andet var der mange dage, hvor temperatur­en i midtbyen har ligget omkring nulpunktet. Hvis der var sat ind med saltspredn­ing her efter skrabning og igen saltspredn­ing og skrabning, så kunne gaderne havde vaeret anderledes fremkommel­ige, og den kollektive trafik, som man jo ønsker, at borgerne skal bruge, kunne have kørt.

Ligeledes kunne alle vores forskellig­e former for affald vaere blevet afhentet meget hurtigere. Og hvad med cykelstier og fortove? De er flere steder ikke ryddet endnu. Man er virkelig flov over at vaere aarhusiane­r. Selvom jeg godt ved, at det ikke en helt fair sammenlign­ing, så svarer den disponerin­g eller mangel på samme lidt til, at hvis rådhuset en aften blev oversvømme­t på grund af en vandskade, så skal det behandles i byrådet, om der må ringes efter et VVS-firma og skadesserv­ice.

Hvad er det dog for noget? Det må virkelig vaere bureaukrat­i og manglende ledelse af vaerste skuffe.

Nu taler man om oprettelse af en fond. Har man hørt noget så vanvittigt? En fond til ganske almindelig vedligehol­delse i en kommune af Aarhus’ størrelse.

 ?? ?? Østjylland og ikke mindst
Aarhus blev hårdt ramt, da sneen kom i begyndelse­n af januar. Foto: Mikkel Berg Pedersen/ Ritzau Scanpix
Østjylland og ikke mindst Aarhus blev hårdt ramt, da sneen kom i begyndelse­n af januar. Foto: Mikkel Berg Pedersen/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark