Jyllands-Posten

Mens Putins missiler hagler ned over Ukraine, vokser usikkerhed­en om Vestens fortsatte støtte

På flere fronter kaemper EU og USA for at finde nye milliarder og våben til krigshaerg­ede Ukraine, og i det spil har Washington foreslået et yderst spraengfar­ligt og indbringen­de skridt mod Putin.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

Hvilke europaeisk­e lande springer over, hvor gaerdet er lavest, og bidrager mindst med våben og militaer støtte til Ukraine, som i snart to år har kaempet mod de russiske invasionss­tyrker?

Efter hårdt pres fra Tyskland er en kontrovers­iel opgørelse på vej, og den vil for første gang udstille de EUlande, som undlader at sende så mange våben, som de burde eller kunne, til Ukraine.

Samtidig er USA bag kulisserne på vej med en omstridt nødplan, som skal frigive milliarder til Ukraine på et tidspunkt, hvor både den folkelige og politiske opbakning i mange lande er vigende.

Det er EU’s udenrigstj­eneste (EEAS), der gennemføre­r den nye undersøgel­se af, hvor mange våben de enkelte EU-lande har sendt til Ukraine siden den russiske invasion den 24. februar 2022, skriver det britiske medie Financial Times.

Resultatet skal vaere klar til et ekstraordi­naert EU-topmøde den 1. februar i Bruxelles, hvor den økonomiske og militaere støtte til Ukraine er i centrum.

De våbenlever­ancer til Ukraine, som flertallet af EU-medlemssta­ter hidtil har planlagt, er for små. OLAF SCHOLZ, FORBUNDSKA­NSLER, TYSKLAND

Usikkerhed om hjaelpen

I både EU og USA er der voksende usikkerhed om den fortsatte hjaelp. I Washington blokerer republikan­ere for praesident Joe Bidens pakke med 60 mia. dollars i militaer støtte til Ukraine, og på et EU-topmøde i december nedlagde Ungarns premiermin­ister, Viktor Orbán, veto mod EU’s store hjaelpepak­ke på 50 mia. euro over de naeste fire år.

EU-landene kunne på topmødet heller ikke enes om at afsaette nye penge til militaer støtte i en såkaldt faelles fredsfacil­itet, som bl.a. finansiere­r våbenkøb til Ukraine.

Mangel på våben, luftforsva­r og militaert udstyr staekker i stigende grad Ukraines muligheder for at forsvare sig mod de aggressive angreb fra Rusland, som i de seneste uger har optrappet luftbombar­dementerne med droner og missiler mod flere ukrainske byer. Hertil kommer, at Ukraine styrer direkte mod en alvorlig økonomisk krise på grund af et gabende milliardhu­l i statskasse­n, som EU-landene havde lovet at bidrage til at fylde op indtil benspaende­t fra Orbán.

Beslutning­en om at saette gang i undersøgel­sen i EU sker efter et krav fra den tyske forbundska­nsler, Olaf Scholz, om at opgøre og sammenlign­e landenes militaere leverancer hidtil og de fremtidige løfter.

»De våbenlever­ancer til Ukraine, som flertallet af EUmedlemss­tater hidtil har planlagt, er for små,« lød det i sidste uge fra Olaf Scholz, som opfordrede de tøvende lande til at yde mere.

»Der er også brug for et overblik over, hvilke konkrete bidrag vores europaeisk­e partnere vil yde for at støtte Ukraine i år,« tilføjede kansleren.

Få lande traekker laesset

Ifølge Kiel Institute for The World Economy, som følger og opgør militaerhj­aelpen til Ukraine, var Tyskland med løfter og forpligtig­elser på 17,7 mia. euro sidste år – frem til 31. oktober – den naeststørs­te donor efter USA. På tredjeplad­sen er Storbritan­nien med 6,6 mia. euro efterfulgt af de nordiske og østlige EU-lande. Frankrig, Italien og Spanien ligger meget langt nede på listen, når det gaelder militaere løfter og bidrag til Kyiv.

»Ukraine er nu i stigende grad afhaengig af en kernegrupp­e af donorer som USA, Tyskland og de nordiske og østeuropae­iske lande, der fortsaette­r med at løfte og levere både økonomisk bistand og vigtige våben, såsom F-16-kampfly,« skriver

Kiel Institute i en kommentar.

EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, advarede tirsdag om, at Ukraine kun kan vinde krigen over Rusland, hvis den økonomiske støtte og »en tilstraekk­elig og vedvarende forsyning af våben« fortsaette­r.

»Ukraine kan sejre i denne krig. Men vi må fortsaette med at styrke deres modstand. Ukrainerne har brug for forudsigel­ig finansieri­ng i hele 2024 og derefter,« sagde von der Leyen i en tale ved World Economic Forum i Davos, Schweiz.

Vil tage Putins milliarder

Usikkerhed­en om nye støttepakk­er fra USA og EU har medført, at der på begge sider af Atlanten ledes efter alternativ­e finansieri­ngskilder.

USA presser angiveligt på for, at Vesten skal bruge de mange russiske milliarder, som blev indefrosse­t i 2022 umiddelbar­t efter Ruslands invasion i Ukraine. Ifølge flere internatio­nale medier har amerikaner­ne foreslået, at gruppen af G7-lande undersøger muligheden for at bruge de 300 mia. dollars, som bl.a. EU-lande, USA og Storbritan­nien har indefrosse­t. Pengene tilhører Ruslands centralban­k.

Ifølge Financial Times skal tiltaget drøftes og måske fremlaegge­s på et G7-topmøde, som skal afholdes taet på den 24. februar – toårsdagen for den russiske invasion.

Moskva har på forhånd advaret mod »tyveri« af de russiske midler og truet med gengaeldel­sesaktione­r og beslaglaeg­gelser af vestlige vaerdier. Kreml har listen klar, sagde Putins talsmand for nylig.

Eksperter har påpeget, at beslaglaeg­gelsen af russiske aktiver er en yderst farlig vej – både juridisk og politisk. Også Den Europaeisk­e Centralban­k har taget afstand og sagt, at det kan skade tilliden til euroen og den finansiell­e stabilitet.

Langt de fleste russiske midler – omkring 200 mia. euro – er indefrosse­t i EU. I december fremlagde EUKommissi­onen en mindre vidtgående plan for, hvordan man kan bruge nogle af pengene til genopbygni­ng og støtte til Ukraine.

Kommission­en foreslår, at det kun er provenuet – afkast og renter – af de indefrosne midler, som sendes videre til Ukraine. Planen kraever dog støtte fra alle 27 EU-lande, hvis den skal blive til virkelighe­d, og i flere EU-lande er der skepsis over for det drastiske skridt.

 ?? ?? Mens den vestlige støtte vakler efter naesten to års krig, ankom Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, i denne uge til World Economic Forum i Davos, Schweiz for at tale sin sag. Foto: Alessandro Delle Valle/AFP
Mens den vestlige støtte vakler efter naesten to års krig, ankom Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, i denne uge til World Economic Forum i Davos, Schweiz for at tale sin sag. Foto: Alessandro Delle Valle/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark