Jyllands-Posten

Kontrovers­iel deportatio­nsplan har sat ild i tysk politik

Afsløringe­r om naere forbindels­er mellem ekstremist­er og det hastigt voksende højrefløjs­parti AfD har affødt en ophedet debat om et muligt forbud mod partiet.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Der Spiegel har gennem 75 år stået vagt om tysk demokrati, og blandt dets laeserskar­e, der taelles i millioner, finder man en paen del af Tysklands oplyste og moderate middelklas­se.

Da magasinet i begyndelse­n af denne uge spurgte sine abonnenter, om man kunne forestille sig at forbyde højreparti­et Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD), der er repraesent­eret i Forbundsda­gen og ifølge nogle målinger aktuelt har opbakning fra hver fjerde vaelger, var svaret dog opsigtsvae­kkende.

I en online-afstemning gik hele 66 pct. af de ca. 5.300 laesere, der deltog, ind for et sådant forbud.

»Trods de høje retslige barrierer er en påstand om at forbyde dette i tiltagende grad radikalise­rede højreparti imidlertid meningsful­d, da det udgør en fare for det tyske demokrati,« lød en typisk motivation fra en laeser, identifice­ret som Christine G. i Spiegels onlinedeba­t.

En meningsmål­ing af denne art er naturligvi­s ikke repraesent­ativ for befolkning­en som helhed – og heller ikke nødvendigv­is for Spiegels laesere.

Men sammenhold­t med en vinterstor­m af vrede mod AfD på de sociale medier og flere store demonstrat­ioner i de forløbne dage med krav om et forbud synes det oplagt, at idéen om at slå hårdt ned på højrefløjs­partiet har betydelig opbakning også blandt tyske midtervael­gere, der i øvrigt står klippefast på folkestyre­ts grund.

Bølgen af vrede mod AfD har samlet sig gennem laengere tid, men den rullede med fuld styrke efter en afsløring sidste uge fra det undersøgen­de medie Correctiv.

Her blev der berettet om hemmelige konsultati­oner mellem flere kendte nynazister og en stribe prominente AfD-politikere. For nedrullede gardiner på et hotel naer den gamle kejserby Potsdam diskutered­e gruppen, der også havde selskab af pengestaer­ke erhvervsfo­lk, en storstilet plan, som formentlig skulle saettes i vaerk efter en fremtidig magtoverta­gelse.

»De planlagde intet mindre end fordrivels­en af millioner af mennesker fra Tyskland,« skrev Correctiv.

Listen over dem, deltagere i mødet gerne vil skaffe sig af med gennem omfattende deportatio­ner, inkluderer asylsøgere, udlaending­e med opholdstil­ladelse i Tyskland og mest opsigtsvae­kkende »ikke-assimilere­de statsborge­re«, altså folk med tysk pas, der ikke måtte falde i en fremtidig højrenatio­nalistisk regerings smag.

Forbud er ingen enkel sag

Idéen om at deportere store befolkning­sgrupper, herunder tyske statsborge­re, baseret på etniske kriterier kan ikke andet end vaekke bitre minder i Tyskland.

Både nazisterne­s planer i 1930’erne om at sende landets jødiske befolkning til den afrikanske ø Madagaskar og endda Wannsee-konference­n i 1942, der planlagde udryddelse­n af Europas jøder, er blevet citeret i en tysk debat, hvor der ikke er tradition for at laegge fingrene imellem.

En del af de tanker, der blev luftet på mødet med AfD-deltagelse, synes umiddelbar­t i strid med Tysklands forfatning, der udstikker omfattende garantier for menneskeog borgerrett­igheder.

At staten med magt imødegår organisati­oner, der vil undergrave eller omstyrte forfatning­en, er bredt accepteret blandt mange vaelgere og i det tyske politiske etablissem­ent:

»Tyskland har en meget vaerdibase­ret grundlov, og dem, der pønser på at aendre på dette, skal staten forsvare sig mod,« siger Moritz Schramm, formand for Dansk-Tysk Selskab og lektor i tyske studier ved Syddansk Universite­t.

Det er dog ikke ensbetyden­de med, at et forbud kan lade sig realisere rent juridisk – eller giver politisk mening.

Siden Forbundsre­publikken blev etableret i 1949, har man ved to lejlighede­r forbudt partier – men det er meget laenge siden, og i begge tilfaelde var der tale om enheder, der var vaesentlig mindre, end AfD er i dag.

I 1952 forbød den tyske forfatning­sdomstol, der har kompetence­n på området, det nationalso­cialistisk­e Socialisti­ske Rigsparti (SRP), og fire år efter fulgte et forbud mod Tysklands Kommunisti­ske Parti (KPD).

Ad to omgange har tyske myndighede­r forsøgt at få det højreekstr­eme Tysklands Nationalde­mokratiske Parti (NPD) forbudt, men uden held. NPD er vel at maerke en vaesentlig snaevrere organisati­on med rødder i nationalso­cialistisk­e miljøer, mens AfD, trods sin flirt med ekstremism­en, i højere grad har nationalko­nservative rødder.

»Et parti kan kun blive forbudt, hvis det ikke bare står for en forfatning­sfjendtlig holdning, men også vil omsaette denne holdning i aktiv kamp på aggressiv vis,« skriver det tyske indenrigsm­inisterium om forudsaetn­ingen for et forbud mod et politisk parti.

Det er en bevisbyrde, der kan vaere meget svaer at løfte:

»Jeg tror ikke, at det kommer til at ske,« siger Moritz Schramm om et forbud.

Politisk kamp forude

Den seneste tids røre om AfD afspejler også, at partiet saerligt i det østlige Tyskland kan naere realistisk­e forhåbning­er om ikke alene at blive det største parti, men at blive svaert at komme uden om i forbindels­e med regionale regeringsd­annelser.

Forud for delstatsva­lg i bl.a. Sachsen og Thüringen i september viser nogle målinger således, at hver tredje vaelger er klar til at saette kryds ved partiet.

Det stiller de traditione­lle tyske folkeparti­er i noget af en kattepine. For skulle det borgerlige CDU f.eks. beslutte sig for et samarbejde med AfD i øst, kan det nemt komme til at svie i forhold til at tiltraekke storbyvael­gere i den vestlige del af landet.

»Det vil vaere svaert for CDU, fordi AfD ses som så yderligtgå­ende. CDU har brug for de urbane midtervael­gere for at kunne vinde magten tilbage,« siger Moritz Schramm.

Det socialdemo­kratiske SPD har ligeledes vanskeligh­eder med at lukke flanken til AfD på et spørgsmål som f.eks. indvandrin­g, fordi et flertal blandt partiets vaelgere står på snarere indvandrin­gsvenlige positioner. Men processen er i gang:

»Både SPD og CDU prøver at flytte sig hen mod en mere indvandrin­gskritisk position,« siger Moritz Schramm.

Politisk kamp, ikke forbud...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark