Jyllands-Posten

Danmark på vej i aktion i Det Røde Hav

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) betoner, at nogen skal fjerne houthierne­s kapacitet til at angribe skibe. Nu melder Danmark sig aktivt ind i den koalition, som bomber stillinger­ne i Yemen.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Regeringen vil allerede i naeste uge fremlaegge et beslutning­sforslag og bede om at få det hastebehan­dlet i Folketinge­t, så Danmark aktivt kan deltage i den koalition, der står bag bombninger­ne af houthierne­s stillinger.

Danmarks bidrag bliver en stabsoffic­er, som skal medvirke i den stab, der bl.a. udpeger og organisere­r bombninger­ne af houthierne­s stillinger, og som skal udsendes i op til tre måneder.

Det oplyste udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) efter et møde i Udenrigspo­litisk Naevn.

»Der er forskel på at vaere med og ikke vaere med,« mener udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen, som også gjorde det klart, at det ikke bliver den danske officer, der konkret bliver afgørende for slagets udfald. Men at Danmark sender et vigtigt signal og efterkomme­r et amerikansk ønske ved at melde sig ind i koalitione­n, der hidtil har bestået af seks lande, USA og Storbritan­nien, som aktivt udfører bombninger­ne, samt Australien, Bahrain, Canada og Holland.

På spørgsmåle­t, om Danmark bidrager til, at den i forvejen spaendte situation i Mellemøste­n eskalerer, lød svaret fra Lars Løkke Rasmussen:

».Jeg noterer mig, at reaktionen i regionen er relativ afdaempet, en raekke lande forholder sig tavse. Jeg tror, at det er et udtryk for en passiv opbakning. Men det er klart, at Iran taler det op, men det kan vi ikke laegge os ned for. Det gør en forskel, at nogen tager houthierne­s kapacitet ud. Det kraever internatio­nal opbakning, og det gør en forskel, at Danmark går med,« siger Løkke.

Bombninger­ne af houthierne­s stillinger blev indledt fredag i sidste uge, og da blev det bemaerket, at Holland, der også er en stor søfartsnat­ion, allerede på det tidspunkt stillede med en stabsoffic­er, mens Danmark ikke var med.

Ifølge Troels Lund Poulsen har USA tidligere bedt Danmark om at vaere med:

»Vi har valgt at lytte til et ønske om at vaere en del af den koalition. Det er vi sådan set også blevet spurgt om tidligere,« sagde Troels Lund Poulsen.

»Er man med, er man med«

I sidste uge forlød det fra regeringen, at USA ikke havde et ønske om dansk deltagelse. Hvordan det skulle forstås, forklarede Lars Løkke Rasmussen:

»Det er klart, at der har vaeret et amerikansk ønske om, at Danmark deltog. Ligesom vi har haft et ønske om, at amerikaner­ne tog et initiativ, fordi det er i vores egen interesse. Men vores parlamenta­riske procedure er sådan indrettet, at det ikke kunne lade sig gøre. Derfor gjorde vi det naestbedst­e, at vi i fuld viden om amerikansk­e planer udtrykte fuld støtte. Så er der kommet et gentaget amerikansk ønske, og nu er vi i stand til at indfri det.«

Lars Løkke Rasmussen betonede, at Danmark ved at sende en stabsoffic­er de facto bliver en del af den koalition, hvis opgave ikke er rent forsvar af skibe i området, men som har mandat til at angribe på land i Yemen.

»Der mangler ikke de militaere kapacitete­r. Dem har USA. Dem har Storbritan­nien, men er man med, er man med. Og når vi sender en stabsoffic­er, er vi med i den her koalition,« fastslog han og tilføjede, at stabsoffic­eren skal ses i forhold til, hvad Danmark også bidrager med:

»Vi sender fregatten af sted, vi opbygger defensiv kapacitet, vi arbejder i EU, så vi får en EU-mission med samme mandat. Det er summen af disse ting, der skal vaere med til at sikre sikker sejlads,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen med henvisning til, at Folketinge­t i naeste uge skal behandle beslutning­sforslaget om at sende en fregat af sted til Det Røde Hav. Den skal indgå i Operation Prosperity Guardian, som er en ren forsvarsmi­ssion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark