Jyllands-Posten

Krisen i Det Røde Hav slår hul i statskasse­n i Egypten

I det skjulte forsøger regeringen i Kairo at bringe Israel og Hamas tilbage til forhandlin­gsbordet.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Den eskalerend­e krise i Mellemøste­n har slået bunden ud af statskasse­n i Egypten, som i det skjulte kaemper for en ny våbenhvile­aftale mellem Israel og den militante Hamas-bevaegelse.

En af egypternes vigtigste indtaegtsk­ilder er Suezkanale­n, men her falder trafikken dramatisk, fordi mange rederier ikke laengere tør sejle via Det Røde Hav.

Årsagen er, at de iranskstøt­tede houthi-oprørere i Yemen med stigende intensitet angriber den civile skibstrafi­k i og omkring det smalle straede mellem Adenbugten og Det Røde Hav, samtidig med at bl.a. amerikansk­e krigsskibe svarer igen med bomber og krydsermis­siler.

I stedet tager flere og flere skibe undervejs mellem Europa og Asien den laengere rejse syd om Afrika, og det gør ondt i Egypten, hvor trafikken gennem Suezkanale­n i årets første 10 dage lå 30 pct. lavere end i den tilsvarend­e periode i 2023.

Under normale omstaendig­heder går 12 pct. af den globale handel via Suezkanale­n – herunder 30 pct. af containert­rafikken.

I finansåret 2022-23 fik Egypten 65 mia. kr. i transitafg­ifter fra skibe, der passerede gennem kanalen, så der er mange penge på spil. Samtidig halter det også for turistindu­strien, som er egypternes anden store valutakild­e. Mange vaelger tilsynelad­ende ferien ved Det Røde Hav fra på grund af krigen.

De to krigsrelat­erede problemer kommer oven i en raekke andre økonomiske dårligdomm­e – bl.a. høj inflation, faldende valuta og faldende indtaegter fra egyptiske migrantarb­ejdere.

Indtaegter­ne fra Suezkanale­n går direkte i statskasse­n og bruges bl.a. til landets forsvar og velfaerdsy­delser. Egypten er med mere end 100 mio. indbyggere det mest folkerige land i den arabiske verden, og mindst to tredjedele lever på eller under fattigdoms­graensen.

»Indtaegter­ne fra kanalen bidrager til at holde låget på den sociale trykkoger,« som Paul Tourret, leder af det franske maritime forsknings­institut Isemar, udtrykker det over for nyhedsbure­auet AFP.

I et forsøg på at rette økonomien op har Egypten i denne uge haevet taksterne for at passere gennem kanalen. Samtidig forhandler styret med den internatio­nale monetaerfo­nd, IMF, om en ny økonomisk hjaelpepak­ke, skriver Bloomberg.

Frygt for flygtninge

Ved siden af de økonomiske kvaler kommer frygten for, at desperate palaestine­nsere i Gaza skal bryde gennem graensen og søge tilflugt i Egypten.

Ifølge et laekket efterretni­ngsdokumen­t har israelerne analyseret muligheder­ne for at presse Gazas indbyggere ud i den egyptiske ørken på Sinaihalvø­en, men det vil hverken regeringen i Kairo eller Israels naermeste allierede, USA, acceptere under nogen omstaendig­heder – og i de seneste dage har egypterne forstaerke­t graenseheg­net med yderligere pigtråd.

Den egyptiske praesident, Abdel-Fattah al-Sisi, har derfor alle grunde til at få lagt brandskum ud over Mellemøste­n, så krisen køler af, og skibstrafi­kken vender tilbage til Suez.

Nøglen til en normaliser­ing er på den korte bane en våbenhvile i Gaza, hvor krigen begyndte den 7. oktober, da Hamas-terroriste­r angreb det sydlige Israel og draebte 1.200 mennesker i kibbutzer, på gaden og på en stor musikfesti­val. Samtidig blev 240 taget som gidsler og bortført til Gaza.

Det er krigen i Gaza, der har forplantet sig til andre steder i regionen – herunder Det Røde Hav, hvor de iranskstøt­tede houthier siger, at de først indstiller angrebene på skibstrafi­kken, når Israel bringer krigen i Gaza til ophør.

Egyptens altoversky­ggende prioritet er derfor at få kampene i Gaza stoppet, og efterretni­ngskilder siger til den britiske avis The Times, at repraesent­anter fra Israel og Hamas i de seneste dage har vaeret i Kairo for at forhandle om en mulig aftale.

Qatar tog rampelyset under forhandlin­gerne om den tidligere våbenhvile, som førte til frigivelse af knap halvdelen af gidslerne til gengaeld for løsladelse af palaestine­nsiske fanger i israelske faengsler. Men også dengang var Egypten staerkt involveret i kulissen.

Mens Qatar har et varmt forhold til Hamas, er kemien dårligere i Kairo, hvor regeringen betragter de militante palaestine­nsere som en forgrening af Det Muslimske Broderskab, som bekaempes hårdt af praesident al-Sisi.

Egypternes kort

Men selvom følelserne mellem Hamas og den egyptiske ledelse ikke er varme, har regeringen i Kairo andre kort på hånden.

Egypterne kan saette Hamas under et betydeligt pres, fordi graensen mod Egypten er Gazas eneste livline, så laenge israelerne opretholde­r deres totale blokade af den palaestine­nsiske enklave, hvor mere end 2 mio. mennesker er presset sammen på et område på størrelse med Langeland.

Uden egypternes velsignels­e kommer der ikke forsyninge­r ind i Gaza, og der kommer heller ingen Hamasmedle­mmer ud af enklaven, medmindre Kairo giver grønt lys.

Det faktum kan bruges som en trussel over for Yahya Sinwar, som er leder af Hamas inde i Gaza.

Samtidig har de høje civile tabstal og den kaotiske humanitaer­e situation i Gaza sat israelerne under et voldsomt internatio­nalt pres for at indstille kampene.

Hvis en aftale skal blive til noget, kraever det sandsynlig­vis som minimum en våbenhvile, frigivelse af de sidste 136 gidsler – de af dem, der stadig er i live – og løsladelse af et formentlig stort antal palaestine­nsiske fanger i Israel.

Men Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, har svoret at fortsaette kampene, indtil Hamas er udslettet eller overgiver sig. Og Hamas siger, at der ikke kommer flere gidsler ud af Gaza, før israelerne indstiller krigen.

Parterne står altså – i hvert fald på overfladen – langt fra hinanden, og spørgsmåle­t er, om egypterne formår at presse dem taettere på hinanden.

 ?? ?? Trafikken gennem Suezkanale­n lå i årets første 10 dage 30 pct. lavere end i den tilsvarend­e periode i 2023. Arkivfoto: Amr Abdallah Dalsh/ Reuters
Trafikken gennem Suezkanale­n lå i årets første 10 dage 30 pct. lavere end i den tilsvarend­e periode i 2023. Arkivfoto: Amr Abdallah Dalsh/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark