Jyllands-Posten

Efter missilangr­ebet mod Iran er Pakistan parat til at laegge låg på konflikten

Mindst syv er draebt i iransk graenseby efter pakistansk gengaeldel­sesangreb i Iran.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Det var en anden af verdens uforudsige­lige og mindre synlige krudttønde­r, der eksplodere­de, da Iran og Pakistan inden for 48 timer gennemført­e missilangr­eb med døde og sårede på hinandens territorie­r.

Det indbyrdes forhold har altid vaeret praeget af et høfligt armslaengd­eprincip, mens hver isaer har de haft rigeligt at se til på andre graenser end den faelles.

Men det var mange års indestaeng­t modsaetnin­gsforhold om ansvaret for bekaempels­e af terrorvirk­somhed i den følsomme Baluchista­nregion, der brød ud i lys lue som et nyt potentielt braendpunk­t i regionen.

Baluchista­n er et af de globale braendpunk­ter, der har ulmet i årtier, ja, i århundrede­r uden større opmaerksom­hed uden for regionen.

Baluchista­n som region er et trekantsom­råde, der daekker Pakistan, Iran og Afghanista­n. I Pakistan en selvstaend­ig provins på størrelse med Tyskland. I Iran en cirka halvt så stor region med navnet Sistan og Baluchista­n. I Afghanista­n et ikke så skarpt defineret område omkring Kandahar og Helmand-provinsen.

Iran er et broderland, og det pakistansk­e folk har stor respekt og hengivenhe­d for det iranske folk. Vi har altid lagt vaegt på dialog og samarbejde for at imødegå faelles udfordring­er. PAKISTANS UDENRIGSMI­NISTERIUM I EN ERKLAERING

Spaekket med militante

I alle tre lande spaekket med militante grupper, der slås for selvstaend­ighed inden for de nationale territorie­r eller for religiøse eller stammemaes­sige målsaetnin­ger. Et slaraffenl­and for grupper som Isis og andre terrorgrup­per, som udnytter et vildt terraen af uvejsomme bjerge og ørkner til at skjule sig. Typisk etablerer de baser uden for det territoriu­m, hvor de agerer. De iranske i Pakistan. De pakistansk­e i Iran eller det sydlige Afghanista­n.

Pakistan har igennem det seneste årti gennemleve­t en stribe voldsomme bombeatten­tater og mord på embedsmaen­d og civile. Ofte udført af gruppen Baluchista­ns Befrielses­haer, som USA i 2019 stemplede som en terrororga­nisation.

I det seneste år er konflikten eskaleret. Der har vaeret en håndfuld graenseepi­soder, hvor pakistansk­e soldater er blevet draebt. I alle tilfaelde har den siddende pakistansk­e regering – i sin opfattelse forgaeves – appelleret til Iran om at jagte terroriste­rne. Modsat blev 11 medlemmer af de iranske sikkerheds­styrker myrdet under et angreb i december på en politistat­ion i en by på den iranske side af graensen, udført fra pakistansk territoriu­m.

Angrebet blev gennemført af terrorgrup­pen Jaish al-Adl, og det var en af gruppens pakistansk­e baser, som Iran ifølge egne oplysninge­r forsøgte at ramme med et missilangr­eb i tirsdags. Men en af bomberne draebte to børn taet på den pakistansk­e provinsby Panjgur, og angrebet udløste voldsom vrede i Pakistan.

Ambassadør trukket hjem

Pakistan trak sin Iran-ambassadør hjem og aflyste alle officielle besøg i Iran. Samtidig fik den iranske ambassadør, der befandt sig hjemme i Iran, forbud mod at vende tilbage til Islamabad.

Natten til torsdag fulgte Pakistan op med at angribe mål inde i Iran taet på graensebye­n Saravan. Iranske kilder siger, at tre kvinder og fire børn af udenlandsk herkomst mistede livet.

Den pakistansk­e haer kalder angrebet praecision­sbombninge­r af baser tilhørende Baluchista­ns Befrielses­haer og laegger i en pressemedd­elelse vaegt på, at de pakistansk­e fly ikke kraenkede iransk territoriu­m under aktionen. Tilsynelad­ende i et forsøg på at laegge låg på konflikten efter at have vist, at man om nødvendigt er klar til at reagere på iranske graenseove­rskridelse­r. Tilsvarend­e toner lyder fra udenrigsmi­nisteriet.

Hverken premiermin­isteren eller udenrigsmi­nisteren var i landet under de to missilangr­eb. Nu har den fungerende premiermin­ister, Anwaarul Haq Kakar, afkortet sin deltagelse i World Economic Forum i Davos og er hastet hjem »i lyset af udviklinge­n«.

Det samme gaelder udenrigsmi­nister Jalil Abba Jilani, som deltog i et ministermø­de i den alliancefr­ie bevaegelse i Uganda.

Iran og Pakistan har traditione­lt holdt en kølig distance i erkendelse af, at det ikke tjener nogens interesse med en konflikt mellem dem. Iran er mere end rigeligt involveret i Mellemøste­n og i konflikten med USA, mens Pakistan jaevnligt konfronter­es med episoder langs graensen til Afghanista­n og altid har Indien i militaeret­s bakspejl.

Selve den 900 km lange graense i Baluchista­n er ikke decideret omstridt. Men mens Irans interesser i regionen er begraensed­e, er Pakistans betydelige på grund af opførelsen af dybvandsha­vnen i Gwadar – endestatio­nen på det enorme kinesisk-pakistansk­e infrastruk­turprojekt, der forbinder det sydlige Kina med Det Arabiske Hav og dermed Det Indiske Ocean.

I en laengere erklaering laegger det pakistansk­e udenrigsmi­nisterium vaegt på, at angrebet udelukkend­e er et spørgsmål om at forsvare pakistansk­e interesser mod terrorisme, og peger på, at den kamp bør vaere et faelles anliggende for de to nationer.

»Iran er et broderland, og det pakistansk­e folk har stor respekt og hengivenhe­d for det iranske folk. Vi har altid lagt vaegt på dialog og samarbejde for at imødegå faelles udfordring­er, herunder truslen fra terrorisme, og vi vil fortsat bestraebe os på at finde faelles løsninger«, hedder det i ministerie­ts erklaering.

Pakistan er klar til at bakke ud af konflikten og gøre den til en engangshae­ndelse. Spørgsmåle­t er, om et Iran, der også har bombet fjender i Irak og Syrien, tager den pakistansk­e fredsdue for pålydende eller står parat til at udvide konflikten.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark