Jyllands-Posten

Det Danske Hus i Palaestina skal redegøre for Hamas-holdning

Der er fortsat ikke blevet taget afstand til Hamas fra Det Danske Hus i Palaestina. Nu skal huset, der primaert har levet af skattekron­er, redegøre for sin holdning.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Nu skal Det Danske Hus i Palaestina tvinges til at fortaelle, hvordan det ser på Hamas.

Institutio­nen, der primaert finansiere­s af dansk ulandsbist­and, skal nemlig aflevere en redegørels­e efter en artikel i Jyllands-Posten i sidste uge.

Her kunne man laese, at hverken formanden for huset, Lone Bildsøe Lassen, naestforma­nd Bilal Al-issi eller huset som sådan har taget afstand fra Hamas.

Trods flere forespørgs­ler siden er der fortsat ikke taget afstand. Et nyt eksempel kom torsdag, da JP fangede formand Lone Bildsøe Lassen på en mobiltelef­on.

»Nej, ved du hvad, det har jeg simpelthen ikke tid til. Det må blive en anden gang, desvaerre,« sagde hun kort og afbrød opkaldet.

En sms om, hvornår hun har tid til at tale om Hamas, er forblevet ubesvaret.

Det Danske Hus er en selvejende institutio­n, som i de senere år har fået 3-6 mio. kr. årligt i dansk ulandsbist­and. Statstilsk­uddet har vaeret den absolut største indtaegtsk­ilde.

Harm Venstre-mand

Udenrigsmi­nisteriet oplyser til Jyllands-Posten, at huset er blevet afkraevet en redegørels­e.

»Det er et krav for samarbejds­organisati­oner i dansk bistand til Palaestina, at man ikke støtter terror. Udenrigsmi­nisteriet har bedt Det Danske Hus i Palaestina om en skriftlig redegørels­e for, hvordan de lever op til den anti-terrorklau­sul, der står i aftalen. Det understreg­es i den forbindels­e, at eventuelle udbetaling­er fra Det Danske Hus i Palaestina til lokale partnere er betinget af en tilfredsst­illende redegørels­e,« lyder det i et skriftligt svar fra ministerie­t.

Det Danske Hus blev også diskuteret torsdag eftermidda­g, da Folketinge­t behandlede et beslutning­sforslag om at stoppe al bistand til Palaestina permanent.

Det er »selvfølgel­ig uacceptabe­lt,« at man ikke har taget afstand, sagde Socialdemo­kratiets udviklings­ordfører, Gunvor Wibroe, mens Venstres ordfører, Michael Aastrup Jensen, sagde, at han var blevet »oprigtigt harm« over den manglende afstandtag­en, som han fandt »totalt uacceptabe­l«.

Han havde efter JP-historien i sidste uge taget sagen op i regeringsp­artierne og var derfor »rigtigt glad« for, at Udenrigsmi­nisteriet nu var gået ind i sagen.

Ikke del af gennemgang

Samtidig viser det sig, at Det Danske Hus ikke var en del af en gennemgang af dansk bistand til Palaestina.

Den blev ivaerksat efter angrebet på Israel i oktober, og man skulle blandt andet tjekke, om dansk ulandsbist­and direkte eller indirekte havnede hos terrororga­nisationer. I december oplyste Udenrigsmi­nisteriet i en pressemedd­elelse, at der ikke var fundet nogen »uregelmaes­sigheder«.

Men huset var altså ikke blevet tjekket.

»Det Danske Hus i Palaestina var ikke en del af gennemgang­en,« oplyser Udenrigsmi­nisteriet til JP og forklarer, at »gennemgang­en fokuserede på organisati­oner, som stod til at få nye udbetaling­er i 2023, hvilket ikke omfattede Det Danske Hus i Palaestina«.

I stedet vil huset sammen med andre aktivitete­r i Palaestina blive en del af en ny gennemgang, som vil begynde »i starten af 2024«.

Jyllands-Posten har siden torsdag i sidste uge forsøgt at få en kommentar fra udviklings­minister Dan Jørgensen til Hamas og Det Danske Hus. Han har endnu ikke svaret trods flere henvendels­er til hans pressekont­or og afviste torsdag på hovedtrapp­en til Folketinge­t at svare.

Forslaget om at stoppe al Palaestina­bistand gik i øvrigt i udvalg, men det var allerede ud fra debatten tydeligt, at der var langt til et flertal, da kun de borgerlige opposition­spartier (LA, DD, K, DF) støttede forslaget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark