Jyllands-Posten

Vermund: Befolkning­en må afgøre, om jeg er levebrødsp­olitiker

Som nyt medlem af Liberal Alliance byder Pernille Vermund muslimer velkommen i Danmark, hvis de vil arbejde. Hun har vaeret for unuanceret og kategorisk før i tiden, siger hun.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Pernille Vermund – den tidligere formand og medstifter af Nye Borgerlige – har kastet store dele af sin politiske fortid ud af vinduet, nu hvor hun har meldt sig ind i Liberal Alliance.

Kvinden med de engang så ultimative krav erkender nu blankt, at hun har flyttet sig på en raekke af de mest markante holdepunkt­er, som i årevis var Nye Borgerlige­s maerkesage­r. For eksempel Nye Borgerlige­s ultimative krav om et asylstop og kravet om, at Danmark skulle melde sig ud af EU.

»Jeg melder mig ind i Liberal Alliance, fordi jeg bakker op om Liberal Alliances politik, og fordi jeg er klar til at forsvare LA’s politik. Det ville vaere tudetosset, hvis jeg forventede, at LA meldte sig ind i mig,« sagde Vermund foran pressekorp­set på Christians­borg, da hun torsdag holdt pressemøde sammen med sin nye formand, Alex Vanopslagh (LA).

Holdningss­kiftet betyder også, at Vermund nu mener, at Danmark skal overholde de internatio­nale konvention­er, vi har skrevet under på.

»Ja, det gør det.«

Kategorisk politik

Du har selv vaeret en meget hård kritiker af levebrødsp­olitikere, som skifter fra partier i krise til parti med medvind. Er det ikke praecis det, du gør nu?

»Det må andre vurdere. Jeg synes, det er helt fair, hvis man taenker, ”er det nu trovaerdig­t. Burde hun vaere blevet og kaempet for det (Nye Borgerlige, red.) til sidste ende”. Min vurdering er, at vi styrker det borgerlige Danmark ved at samle vores kraefter på faerre partier. Da vi stiftede Nye Borgerlige, var der fire borgerlige partier. Nu er der syv.«

Er du så ikke blevet den levebrødsp­olitiker, du selv har vaeret så hård en kritiker af ?

»Det må andre jo vurdere. Jeg synes, det er noget, danskerne må vurdere.«

Pernille Vermund erkender dog, at hun har manglet nuancer i sine tidligere udtalelser.

»Det var en meget kategorisk måde at gå til politik på, som jeg ikke laengere kan se mig selv i,« siger den forhenvaer­ende partileder.

»Det er vigtigt for mig at vaere i et parti, hvor der er plads til nuancerne, og hvor man har et optimistis­k syn på fremtiden, og som er kerneborge­rligt.«

Liberal Alliances udlaending­epolitik er, at Danmark skal vaere åben for de udlaending­e, der kan og vil bidrage til samfundet ved at arbejde. Det er den rigtige politik, mener nutids-Vermund, som igen tager afstand fra fortidsVer­mund:

»Retorikken fra min side og også i Nye Borgerlige har vaeret en anden. Det er noget at det, hvor jeg de seneste år har sagt ret klart, at jeg ikke kunne se mig selv i.«

Muslimer er velkomne

I dag byder Vermund også arbejdskra­ft fra muslimske lande velkommen i Danmark.

»Jeg har sagt klart fra begyndelse­n, at gode og dygtige udlaending­e skal vaere velkomne. Det er de kriminelle, der skal ud.«

Du har sagt, at hvis de kommer fra muslimske lande, skal de ikke kunne få statsborge­rskab.

»Noget af det, vi har sagt fra begyndelse­n, er, at den udlaending­epolitik, der bliver ført i dag, er forfejlet. Fordi den belønner folk, der ikke laver noget, og vi har kriminelle, som begår meget grov kriminalit­et, som får lov til at blive i landet. Til gengaeld gør vi det naermest umuligt for dygtige udlaending­e, der kommer hertil, også for de gode udlaending­e, der er i landet, at få lov til at blive her.«

»Hvad statsborge­rskab angår, så er jeg nu en del af Liberal Alliances hold og bakker op om LA’s politik.«

Er du ligeglad med, hvor folk, der kommer og bidrager til samfundet, kommer fra?

»Jeg er ligeglad med, hvor de kommer fra. Jeg er ikke ligeglad med, hvilke grundlaegg­ende vaerdier vi bygger vores samfund på.«

Vil du sige, at muslimer er velkomne, hvis de vil arbejde?

»Muslimer er velkomne, hvis de vil arbejde i Danmark. Det er ikke noget nyt fra Nye Borgerlige eller fra mig.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark